Jak znaleźć osobę w Warszawie - rok 1931
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Brzostowski_Mariusz

Jak znaleźć osobę w Warszawie - rok 1931
Witam!
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie skorzystam!
Jedyne co wiadomo to, to że Stefan Brzostowski urodził się w 1881 roku (poznańskie); ostatnia wiadomość to list z Warszawy, w której mieszkał i pracował. Dalej ślad się urywa. Nie wiadomo gdzie pracował, gdzie mieszkał, lata wojny...? Przeżył? Został w tym mieście? założył rodzinę? tu zmarł? Nic - biała plama!
Czy trzeba latać po wszystkich dzielnicowych USC i prosić o wyszukiwanie - chyba odpada? Jak więc zdobyć jakiekolwiek informacje o moim pra...?
A może nie ma na nie szans i zdać się na przypadek?
Pozdrawiam
Mariusz
Jedyne co wiadomo to, to że Stefan Brzostowski urodził się w 1881 roku (poznańskie); ostatnia wiadomość to list z Warszawy, w której mieszkał i pracował. Dalej ślad się urywa. Nie wiadomo gdzie pracował, gdzie mieszkał, lata wojny...? Przeżył? Został w tym mieście? założył rodzinę? tu zmarł? Nic - biała plama!
Czy trzeba latać po wszystkich dzielnicowych USC i prosić o wyszukiwanie - chyba odpada? Jak więc zdobyć jakiekolwiek informacje o moim pra...?
Pozdrawiam
Mariusz
Witaj
Nie trzeba odwiedzać wszystkich USC, wystarczy jeden, lub napisać maila z nieoficjalną prośbą o odszukanie aktu np. zgonu. Ja tak zrobiłam szukając aktu zgonu brata mojej babci, który zginął we wrześniu 1939. Napisałam do kierowniczki USC i otrzymałam odpowiedź ze szczegółowymi danymi zawartymi w akcie.
pozdrawiam
Eliza
Nie trzeba odwiedzać wszystkich USC, wystarczy jeden, lub napisać maila z nieoficjalną prośbą o odszukanie aktu np. zgonu. Ja tak zrobiłam szukając aktu zgonu brata mojej babci, który zginął we wrześniu 1939. Napisałam do kierowniczki USC i otrzymałam odpowiedź ze szczegółowymi danymi zawartymi w akcie.
pozdrawiam
Eliza
- Brzostowski_Mariusz

- Brzostowski_Mariusz

- 33szuwarek

- Brzostowski_Mariusz

- 33szuwarek

- Brzostowski_Mariusz

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Jak znaleźć osobę w Warszawie - rok 1931
Jeśli znany jest adres zamieszkania (jak rozumiem list z 1931 roku), można też pokusić się o skan z księgi meldunkowej. Trzeba jednak znać ulicę i nr posesji.Brzostowski_Mariusz pisze:Witam!
Pozdrawiam
Mariusz
Niezależnie od powyższego, przy ulicy Żabiej 4 w roku 1908 mieszkał Stefan Brzostowski, kupiec - patrz strona 404:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ds=1&tab=3
W roku 1909 wymieniony jest jako Szczepan Brzostowski, co może nie dziwić, gdyż oba te imiona często były mylone.
Ulica Żabia dla tego okresu przynależała do parafii św. Andrzeja i św. Antoniego, ale posesja nr 4 do św. Antoniego - warto zatem poszperać w metrykach tej parafii przy okazji - kto wie, czy to właśnie nie jest Twój krewny
Pozdrawiam,
Aneta
Ostatnio zmieniony wt 14 paź 2014, 17:38 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Brzostowski_Mariusz