Łódź - adres.., szukam kamiennicy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- annastregiel

ul. Śródmiejska w Łodzi rok 1945.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Bazy on-line
WBP im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi
Ulice Łodzi - wykaz nazw ulic łódzkich (obecna nazwa i wszystkie poprzednie, z podaniem lat w których obowiązywały te nazwy)
WBP im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi
Ulice Łodzi - wykaz nazw ulic łódzkich (obecna nazwa i wszystkie poprzednie, z podaniem lat w których obowiązywały te nazwy)
Krzysztof
Jeśli nie zmieniła się numeracja to możę być ta okolica https://www.google.com/maps/place/Wi%C4 ... 1?hl=pl-PL
informacja z grupy Przenieść stolicę do Łodzi.
pozdrawiam
informacja z grupy Przenieść stolicę do Łodzi.
pozdrawiam
Asia Grzybowska
Ulica Śródmiejska, to obecnie ul. Stanisława Więckowskiego.
"Ulica powstała w latach 60. XIX wieku razem z dzielnicą „Wiązową”. Nazwano ją ulicą Nowocegielnianą, gdyż była przedłużeniem ulicy Cegielnianej (dziś ul. Jaracza) prowadzącej do łódzkiej cegielni. W 1931 roku zmieniono nazwę na Śródmiejską. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zmienili nazwę na Moltkestraβe. Po wyzwoleniu zmieniono nazwę ulicy na cześć łódzkiego lekarza, oficera Wojska Polskiego, działacza społecznego i przewodniczącego SD płk. dr Stanisława Więckowskiego, który zginął w obozie w Auschwitz."
Pozostaje tylko pytanie, czy numeracja się nie zmieniła, co często miało miejsce.
PS. Sprawdziłem - Śródmiejska zaczynała się, tak jak i Więckowskiego, od ul. Piotrkowskiej więc nr 55 powinien się zgadzać. To jest posesja za skrzyżowaniem z ul. Pogonowskiego.
https://maps.google.pl/maps?hl=pl
"Ulica powstała w latach 60. XIX wieku razem z dzielnicą „Wiązową”. Nazwano ją ulicą Nowocegielnianą, gdyż była przedłużeniem ulicy Cegielnianej (dziś ul. Jaracza) prowadzącej do łódzkiej cegielni. W 1931 roku zmieniono nazwę na Śródmiejską. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zmienili nazwę na Moltkestraβe. Po wyzwoleniu zmieniono nazwę ulicy na cześć łódzkiego lekarza, oficera Wojska Polskiego, działacza społecznego i przewodniczącego SD płk. dr Stanisława Więckowskiego, który zginął w obozie w Auschwitz."
Pozostaje tylko pytanie, czy numeracja się nie zmieniła, co często miało miejsce.
PS. Sprawdziłem - Śródmiejska zaczynała się, tak jak i Więckowskiego, od ul. Piotrkowskiej więc nr 55 powinien się zgadzać. To jest posesja za skrzyżowaniem z ul. Pogonowskiego.
https://maps.google.pl/maps?hl=pl
Bardzo dziękuję wszystkim za pomocne informacje.
Pozdrawiam Renata
Pozdrawiam Renata
pod koniec filmu jest wątek ludzki może ktoś wyciągnie jakieś wieksze wnioski,coś stwierdzi czego ja nie zauważyłem jest podana nazwa kawiarni w łodzi i adres jak sie to poprawnie pisze tą nazwę kondito raj ?
https://www.youtube.com/watch?v=GWnG8zPildk
https://www.youtube.com/watch?v=GWnG8zPildk
Łódź 1872 nr domu 338
Witam
Mam metryki zgonu 4 dzieci jednego małżeństwa. Wszystkie zmarły w październiku 1872r. Nie ma przyczyny zgonu, ale wg moich przypuszczeń mogła nią być panująca w tym czasie w Łodzi epidemia cholery.
We wszystkich metrykach jest informacja, że "dziecko zmarło w Łodzi pod nr 338". Nie ma podanej żadnej ulicy. Nie potrafię tego miejsa zlokalizować na mapie współczesnej Łodzi. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Renata
Mam metryki zgonu 4 dzieci jednego małżeństwa. Wszystkie zmarły w październiku 1872r. Nie ma przyczyny zgonu, ale wg moich przypuszczeń mogła nią być panująca w tym czasie w Łodzi epidemia cholery.
We wszystkich metrykach jest informacja, że "dziecko zmarło w Łodzi pod nr 338". Nie ma podanej żadnej ulicy. Nie potrafię tego miejsa zlokalizować na mapie współczesnej Łodzi. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Renata
Łódź 1872 nr domu 338
jest spora różnica lat, ale może to numer hipoteczny 338 domu przy ulicy Średniej (obecnie Pomorska), którego właścicielem był Hartman - wg Taryfy posesji, domów i placów miasta Łódź na rok 1920, znalezionej w "Informatorze m.Łodzi na rok 1920"
Ostatnio zmieniony czw 18 gru 2014, 12:35 przez ofski, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
- Berendzik_Malgorzata

Łódź 1872 nr domu 338
A z jakiej parafii są te metryki?
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
Łódź 1872 nr domu 338
Do Krzysztofa,
mogli jedynie mieszkać pod numerem hipotecznym 338 i wynajmować mieszkanie, bo nazywali się Ensminger, a nie Hartman. Nikogo o takim nazwisku w rodzinie nie było.
Mój numer jest jednak podany prawie 50 lat wcześniej. Być może wtedy byli właścicielami tej posesji.
Bardzo dziekuję za tę informację.
Do Gosi,
metryki są z parafii rzymskokatolickiej Najświętszej Marii Panny w Łodzi. Rzeczywiście powinnam podać tę informację.
Pozdrawiam Renata
mogli jedynie mieszkać pod numerem hipotecznym 338 i wynajmować mieszkanie, bo nazywali się Ensminger, a nie Hartman. Nikogo o takim nazwisku w rodzinie nie było.
Mój numer jest jednak podany prawie 50 lat wcześniej. Być może wtedy byli właścicielami tej posesji.
Bardzo dziekuję za tę informację.
Do Gosi,
metryki są z parafii rzymskokatolickiej Najświętszej Marii Panny w Łodzi. Rzeczywiście powinnam podać tę informację.
Pozdrawiam Renata
Łódź 1872 nr domu 338
jeszcze jedna informacja z jeszcze bardziej odległego okresu - nazwisko Ensminger w Księdze adresowej miasta Łodzi 1937-1939
Krzysztof
Łódź 1872 nr domu 338
Jeszcze raz bardzo dziękuję i za tę informację.
Pozdrawiam Renata
Pozdrawiam Renata
-
megagrzechu