Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: szukam rodziny Pilewskich
Dzień Dobry.
Ja piszę w sprawie osób z mojej rodziny o nazwisku Ensminger, które pracowały podczas I wojny światowej w kopalni węgla w miejscowości Recklinghausen w Niemczech. Mieszkali w Łodzi, a do Niemiec pojechali do pracy, by utrzymać rodziny.
Zaglądałam na stronę, http://www.recklinghausen.de/Inhalte/St ... t&id=12469 którą otrzymałam od Mariana. Jeszcze raz bardzo dziękuję za tę informację. Dłuższy czas nie wiedziałam jak "ugryźć" ten temat. Ponieważ mam 2 problemy.
Pierwszy to napisanie listu w języku niemieckim, który znam bardzo słabo. Drugi jeszcze trudniejszy. Jak zapłacić za informację (opłata jest w euro), a ja nie posiadam konta walutowego.
Może korzystaliście z informacji w niemieckich archiwach i wiecie jak się do tego zabrać.
Opłata za pół godz. poszukiwań w moim przypadku wynosi 13 euro.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam Renata
Ja piszę w sprawie osób z mojej rodziny o nazwisku Ensminger, które pracowały podczas I wojny światowej w kopalni węgla w miejscowości Recklinghausen w Niemczech. Mieszkali w Łodzi, a do Niemiec pojechali do pracy, by utrzymać rodziny.
Zaglądałam na stronę, http://www.recklinghausen.de/Inhalte/St ... t&id=12469 którą otrzymałam od Mariana. Jeszcze raz bardzo dziękuję za tę informację. Dłuższy czas nie wiedziałam jak "ugryźć" ten temat. Ponieważ mam 2 problemy.
Pierwszy to napisanie listu w języku niemieckim, który znam bardzo słabo. Drugi jeszcze trudniejszy. Jak zapłacić za informację (opłata jest w euro), a ja nie posiadam konta walutowego.
Może korzystaliście z informacji w niemieckich archiwach i wiecie jak się do tego zabrać.
Opłata za pół godz. poszukiwań w moim przypadku wynosi 13 euro.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam Renata
Witam serdecznie,
mam ogromną prośbę w pomocy dotarcia do aktu zgonu żony brata mojej babci :Hilda Kutta
wiem ze urodzila sie w Werneck w 1898r
i ze ślub brali 1938 w Schweinfurt.
tam tez zmarł wujek wiktor - wiec przez jakis czas na pewno tam mieszkali.
nie znam niemieckiego a chciałabym dowiedziec sie czy "pra" wujostwo mialo dzieci
pozdrawiam
Ewa
mam ogromną prośbę w pomocy dotarcia do aktu zgonu żony brata mojej babci :Hilda Kutta
wiem ze urodzila sie w Werneck w 1898r
i ze ślub brali 1938 w Schweinfurt.
tam tez zmarł wujek wiktor - wiec przez jakis czas na pewno tam mieszkali.
nie znam niemieckiego a chciałabym dowiedziec sie czy "pra" wujostwo mialo dzieci
pozdrawiam
Ewa
-
malgosia6011

poszukiwania w Niemczech
Witam,
Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mogłabym odnaleźć akt chrztu mojego ojca. Urodził się w roku 1918 w miejscowości Wilsickow, koło Pasewalku. Moi dziadkowie byli tam na robotach i po dwóch latach (w 1920 r.) wrócili do Polski, ale tutaj niestety nigdzie nie ma tego dokumentu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Małgosia
Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mogłabym odnaleźć akt chrztu mojego ojca. Urodził się w roku 1918 w miejscowości Wilsickow, koło Pasewalku. Moi dziadkowie byli tam na robotach i po dwóch latach (w 1920 r.) wrócili do Polski, ale tutaj niestety nigdzie nie ma tego dokumentu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Małgosia
- RenataMessel

Malgosiu,
Willsickow lezy w powiacie Uckerland. Tam trzeba zapytac, czy metryki urodzen z tego okresu czasu znajduja sie jeszcze u nich, czy moze zostaly juz przekazane do archiwum. Jestes w tej dobrej pozycji, ze jestes corka, wiec nie powinno byc problemow ze zdobyciem tej metryki. Wychodze za zalozenia, ze masz tez dokladna date urodzenia taty?
Pozdrawiam,
Renia
Willsickow lezy w powiacie Uckerland. Tam trzeba zapytac, czy metryki urodzen z tego okresu czasu znajduja sie jeszcze u nich, czy moze zostaly juz przekazane do archiwum. Jestes w tej dobrej pozycji, ze jestes corka, wiec nie powinno byc problemow ze zdobyciem tej metryki. Wychodze za zalozenia, ze masz tez dokladna date urodzenia taty?
Pozdrawiam,
Renia
-
malgosia6011

Renato,
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Zastanawiam się jednak, czy mogę zwrócić się do nich jedynie w języku niemieckim, czy też może być to język angielski lub polski?
Tak jak napisałaś, znam dokładną datę urodzenia ojca.
Mam jeszcze jedno pytanie. Rodzice mojego taty zawierali związek małżeński w Niemczech. Na pewno w tej samej okolicy, jednak nie jestem w stanie określić konkretnej miejscowości czy kościoła. Szukałam informacji w polskich archiwach, ale nie trafiłam na żaden ślad. Czy jesteś w stanie podpowiedzieć mi w tej sprawie? Gdzie należy zwrócić się w pierwszej kolejności?
Pozdrawiam,
Małgosia
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Zastanawiam się jednak, czy mogę zwrócić się do nich jedynie w języku niemieckim, czy też może być to język angielski lub polski?
Tak jak napisałaś, znam dokładną datę urodzenia ojca.
Mam jeszcze jedno pytanie. Rodzice mojego taty zawierali związek małżeński w Niemczech. Na pewno w tej samej okolicy, jednak nie jestem w stanie określić konkretnej miejscowości czy kościoła. Szukałam informacji w polskich archiwach, ale nie trafiłam na żaden ślad. Czy jesteś w stanie podpowiedzieć mi w tej sprawie? Gdzie należy zwrócić się w pierwszej kolejności?
Pozdrawiam,
Małgosia
Bischof, szukam rodziny
Witam wpadły mi właśnie dokumenty z których wynika że mój dziadek zmarł w niemczech .Mama utrzymywała z jego rodziną kontakt listowny jak jeszcze żył. Mam adresy na które wysyłała listy. Niestety mój niemiecki jest zerowy więc nie wiem jak nawet zacząć szukać. Listy są datowane na 1970 1974 rok więc już troszkę czasu upłyneło a mama nie żyje więc też mi nie pomoże .Jak ktoś by poświęcił kilka swoich cennych chwil na pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam krys10000
-
Haponiuk_Daniel

szukam rodziny
Witam,
Potrzebowalibyśmy więcej informacji takich jak imię i nazwisko oraz wszelkie informacje które są Tobie znane.
Pozdrawiam
Daniel
Potrzebowalibyśmy więcej informacji takich jak imię i nazwisko oraz wszelkie informacje które są Tobie znane.
Pozdrawiam
Daniel
szukam rodziny
dzięki za szybką odpowiedź dane dziadka Josef Leopold Bischof ur 31.Januar.1898 zm 25.Januar.1979r godz 22min15 dane wg aktu zgonu żona Anna Hilda Bischof z domu Hadrich. Ostatnie znane adresy to tak ok 1974 roku to 425 Eisleben Bernard-Koenestrabe 26 i 3422 Bad Lanterberg Steigerweg 15 to wszystko co posiadam ewentualnie listy pozdrawiam krys10000
- Marek.Podolski

Re: jak szukać dokumentów w Niemczech
Pragnę poinformować, że drgnęło pozytywnie w moim "starym" temacie. Dotarłem do metryk Wildenthal (Nowy Dzikowiec) i sukcesywnie uzupełniam dane w/w osób w moim drzewie.sloniatko60 pisze:A ja poszukuję informacji o urodzeniu, ślubie, przodkach i potomkach:
małżeństwo:
- Adam Ungeheuer ur. prawdopodobnie w 1839 r. Germersheim, Pfalz
- Karolina z d. Birnbach (nie znam daty ani miejsca).
Pozdrawiam
Marek
-
Maślanek_Joanna

Re: jak szukać dokumentów w Niemczech
Proszę o pomoc osoby, które może już przeszły tę ścieżkę - poszukuję akt z końca XVIIIw z ewangelickiej parafii Kulm w ówczesnych Prusach. Na stronie EZAB znalazłam taką informację:
Kulm, Kreis Kulm / Westpreußen
Taufen
1772 – 1781
6484
(Namensverzeichnis Ø 6482)
1781 – 1796
6485
1796 – 1797
6486
Landgemeinde
1796 – 1798
6486
Stadtgemeinde
czyli chyba takie akta się zachowały, te numery to chyba mikrofilmy - tylko czy mogę je gdzieś on-line znaleźć? Nie widzę żadnej wyszukiwarki, odnośnika itp, który przekierowałby mnie bezpośrednio o dokumentów...
Pozdrawiam
Joanna
Kulm, Kreis Kulm / Westpreußen
Taufen
1772 – 1781
6484
1781 – 1796
6485
1796 – 1797
6486
Landgemeinde
1796 – 1798
6486
Stadtgemeinde
czyli chyba takie akta się zachowały, te numery to chyba mikrofilmy - tylko czy mogę je gdzieś on-line znaleźć? Nie widzę żadnej wyszukiwarki, odnośnika itp, który przekierowałby mnie bezpośrednio o dokumentów...
Pozdrawiam
Joanna
Poszukuję rodziny Isbaner
Witam ,
zwracam sie z pytaniem w jaki sposób mogę odszukać rodzinę w Niemczech w miejscowości Wismar czy przez USC czy inną drogą ? Prosze o podpowiedź .Rysiu .
zwracam sie z pytaniem w jaki sposób mogę odszukać rodzinę w Niemczech w miejscowości Wismar czy przez USC czy inną drogą ? Prosze o podpowiedź .Rysiu .
Poszukuję rodziny w Niemczech
Witam wpadły mi właśnie dokumenty z których wynika że mój dziadek zmarł w niemczech .Mama utrzymywała z jego rodziną kontakt listowny jak jeszcze żył. Mam adresy na które wysyłała listy. Niestety mój niemiecki jest zerowy więc nie wiem jak nawet zacząć szukać. Listy są datowane na 1970 1974 rok więc już troszkę czasu upłyneło a mama nie żyje więc też mi nie pomoże .
Dane dziadka Josef Leopold Bischof ur 31.Januar.1898 zm 25.Januar.1979r godz 22min15 dane wg aktu zgonu żona Anna Hilda Bischof z domu Hadrich. Ostatnie znane adresy to tak ok 1974 roku to 425 Eisleben Bernard-Koenestrabe 26 i 3422 Bad Lanterberg Steigerweg 15 to wszystko co posiadam ewentualnie listy Jak ktoś by poświęcił kilka swoich cennych chwil na pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam krys10000
Dane dziadka Josef Leopold Bischof ur 31.Januar.1898 zm 25.Januar.1979r godz 22min15 dane wg aktu zgonu żona Anna Hilda Bischof z domu Hadrich. Ostatnie znane adresy to tak ok 1974 roku to 425 Eisleben Bernard-Koenestrabe 26 i 3422 Bad Lanterberg Steigerweg 15 to wszystko co posiadam ewentualnie listy Jak ktoś by poświęcił kilka swoich cennych chwil na pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam krys10000
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Chyba zapomniałes napisać w jakiej kwestii oczekujesz pomocy.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
W Lutherstadt Eisleben
i Bad Lauterberg mieszkają osoby o nazwisku Bischof.
Bernard Koenen=Strasse tak brzmi poprawna nazwa ulicy.
Pozdrawiam
Roman M.
i Bad Lauterberg mieszkają osoby o nazwisku Bischof.
Bernard Koenen=Strasse tak brzmi poprawna nazwa ulicy.
Pozdrawiam
Roman M.
-
Doniec_Henry