Witam,
Widzę na internecie starą dyskusję na temat straconych ksiąg z diecezji przemyskiej i mam kilka pytań:
1. Czy znane są teraz losy tych ksiąg?
2. Czy są jakieś inne zasoby archiwalne/źródłowe dotyczące parafii obecnie już na Ukrainie? A dokładnie mam na myśli parafię Milczyce (powiat Rudki). To co wiem to:
a. AD w Przemyślu ma spis ludności parafii Milczyce skąd dostałem pewne informacje ale nie idą one wstecz zbyt daleko
b. lata 1875-1900 są dostępne na stronie familysearch
c. sama parafia oczywiście nie istnieje i nie widzę nic w archiwum akt dawnych w Warszawie - czy są jakieś inne źródła?
A gdyby ktoś miał jakieś specyficzne informacje to nazwiska które mnie interesują z tego rejonu to Misiewicz, Klisowski, Dziadkiewicz, Wróbel, Borejowski, Kuc, Reszetnik, Samasz, Jaz.
Dziękuje
Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce
W Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu są tylko fragmety metryk z XIX w( Ksiegi zapowiedzi z kilku lat ) a z dwudziestego wieku kilka roczników z poczatku wieku i lata 1923-45,
Z ksiegi zapowiedzi Milczyc z 1827r.
Paweł Szeptycki młodzian wiek 32 zamieszkały w Nikłowicach syn Jana i Barbary Szeptyckich
Zofia Dziadkiewicz panna wiek 22 zamieszkała Milczyce córka Łukasza i Magdaleny Dziadkiewiczów
to moi przodkowie ,Pozdrawiam Artur
Paweł Szeptycki młodzian wiek 32 zamieszkały w Nikłowicach syn Jana i Barbary Szeptyckich
Zofia Dziadkiewicz panna wiek 22 zamieszkała Milczyce córka Łukasza i Magdaleny Dziadkiewiczów
Re: Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce
Witam serdecznie!Amen123 pisze:W Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu są tylko fragmety metryk z XIX w( Ksiegi zapowiedzi z kilku lat ) a z dwudziestego wieku kilka roczników z poczatku wieku i lata 1923-45,
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Mam całą listę przodków z Milczyc głownie o nazwiskach Misiewicz i Klisowski ale też Dziadkiewiczów: Ignacy Klisowski (ur około 1808- zm 1897) który poślubił Katarzynę Dziadkiewicz(ur ?- zm ?) córkę Dominika Dziadkiewicza to moi przodkowie. Wiem że Dziadkiewiczów w Milczycach było wielu.
W książce "Na Zachód od Lwowa" pojawia się nawet gospodarz Maciej Dziadkiewicz ale to już rok 1944.
1. Czy wiadomy jest numer domu z którego pochodziła Zofia?
2. Czy zamieszkali oni po ślubie w Milczycach czy wyjechali? Jeśli tam zostali to można czegoś dalej szukać. Mam metryki pomiędzy 1876-1900, więc mogę coś sprawdzić, chociaż pewnie okres po 1827 jest znany skoro oni są znani
3. Czy jest więc jakiś dostęp w Przemyślu do jakichkolwiek ksiąg, zapowiedzi czy innych, z okresu przed 1876 (?). Czy wiadomo które lata istnieją?
4. Czy istnieje jakieś źródło zdjęć Milczyc? Nie mam ani jednego i nawet współczesne byłyby dla mnie ciekawe, szczególnie kościoła.
Przepraszam za tyle pytań
Pozdrawiam serdecznie
Robert
Re: Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce
Witam
Znalazłem jeszcze Jędrzeja Klisowski wdowiec lat 60 Milczyce nr domu 36
Marjanna Małerowa (Majerowa) panna 32 lata Milczyce nr domu 43
Moja Zofia Dziadkiewicz pochodziła z Milczyc nr domu 22, a po slubie mieszkała w Nikłowicach
Moze wiecej na priva artber@vp.pl
Pozdrawiam Artur
Znalazłem jeszcze Jędrzeja Klisowski wdowiec lat 60 Milczyce nr domu 36
Marjanna Małerowa (Majerowa) panna 32 lata Milczyce nr domu 43
Moja Zofia Dziadkiewicz pochodziła z Milczyc nr domu 22, a po slubie mieszkała w Nikłowicach
Moze wiecej na priva artber@vp.pl
Pozdrawiam Artur