Fotografie-gimnazjum Jeziory Grodno 1930-39
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
marcin_rzepecki

Witam. Posiadam fotografie uczniów szkoły podstawowej w Jeziorach i gimnazjum w Grodnie z lat 1930-39. Chetnie udostępnie kopie.
Pozdrawiam
Janusz Rzepecki
Pozdrawiam
Janusz Rzepecki
-
Myśliwiec_Dawid

Januszu,
ja bardzo chętnie przejrzałbym te fotografie, szczególnie z lat 1938-1939 z gimnazjum w Grodnie. A jeśli byłoby to możliwe, to i z innych lat. Czy są to fotografie w jakikolwiek sposób podpisane? Pozdrawiam,
Dawid
ja bardzo chętnie przejrzałbym te fotografie, szczególnie z lat 1938-1939 z gimnazjum w Grodnie. A jeśli byłoby to możliwe, to i z innych lat. Czy są to fotografie w jakikolwiek sposób podpisane? Pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
na początku genealogicznej drogi...
na początku genealogicznej drogi...
A czy sa tam moze jacys ejsmontowie?
tadeusz ejsmont
tadeusz ejsmont
-
marcin_rzepecki

Witam
Fotografie nie posiadają spisu osób, które przedstawiają. Są tylko lakoniczne uwagi skąd i z jakiego okresu.
Fotografie nie posiadają spisu osób, które przedstawiają. Są tylko lakoniczne uwagi skąd i z jakiego okresu.
W Jeziorach pracował jako nauczyciel Ernest Bożejewski. Czy na zdjęciach są nauczyciele? Nie posiadam żadnych zdjęć Ernesta, ale może okaże się podobny do swojego kuzyna Izydora?
Paweł Otulakowski
Paweł Otulakowski
-
marcin_rzepecki

Posiadam cztery fotografie ze szkoły w Jeziorach. Są na nich nauczyciele. Nazwisk ich nie znam. Krótkie, lakoniczne notatki na odwrocie informują z którego są roku. Są to lata 1935, 37, 38.pawelo pisze:W Jeziorach pracował jako nauczyciel Ernest Bożejewski. Czy na zdjęciach są nauczyciele? Nie posiadam żadnych zdjęć Ernesta, ale może okaże się podobny do swojego kuzyna Izydora?
Paweł Otulakowski
Pozdrawiam.
Janusz Rzepecki
Jestem zainteresowany
pozdr
GORDIAN
pozdr
GORDIAN
-
marcin_rzepecki

Witam. Mam problemy techniczne z prezentacją fotografii.
Ponieważ posiadam również świadectwa szkolne mego kuzyna (nie żyje)z Jezior i Grodna więc mogę podać nazwiska nauczycieli (być może z błędami-są to podpisy) z lat 1933-37 : Nalewajko, Babińska, Niezyporunówna oraz na wszystkich kierownik szkoły : Bożejewski
Janusz Rzepecki
Ponieważ posiadam również świadectwa szkolne mego kuzyna (nie żyje)z Jezior i Grodna więc mogę podać nazwiska nauczycieli (być może z błędami-są to podpisy) z lat 1933-37 : Nalewajko, Babińska, Niezyporunówna oraz na wszystkich kierownik szkoły : Bożejewski
Janusz Rzepecki
- sauk_irena

-
marcin_rzepecki

Przepaszam zainteresowanych, lecz z analizy fotografii wynika iż wszystkie pochodzą ze szkoły podstawowej w Jeziorach. Opisy na rewersach wprowadziły mnie w błąd. Pochodzą one z kolekcji nieżyjącego już od wielu lat kuzyna, który rzeczywiście był uczniem gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Grodnie. W 1939 roku jako harcerz ,obrońca Grodna został zesłany na Sybir.
Pozdrawiam- Rzepecki
Pozdrawiam- Rzepecki
Ejsmonda na cmentarzu w Jeziorach można znaleźć tu:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 39&page=92
Zresztą warto obejrzeć cały wątek i dzieki Mariop70 (nick z forum) odbyć wirtualna podróż po okolicach Grodna. Jest mnóstwo zdjęć z cmentarzy, nagrobków - istna genealogiczna kopalnia. Jest Skidel, Kaszumbińce, Ejsmonty, Kozłowicze, Różany, Jeziory- wszystkich nie wymienię- tyle tego jest.
Paweł
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 39&page=92
Zresztą warto obejrzeć cały wątek i dzieki Mariop70 (nick z forum) odbyć wirtualna podróż po okolicach Grodna. Jest mnóstwo zdjęć z cmentarzy, nagrobków - istna genealogiczna kopalnia. Jest Skidel, Kaszumbińce, Ejsmonty, Kozłowicze, Różany, Jeziory- wszystkich nie wymienię- tyle tego jest.
Paweł
Tak przeglądam przepiękny fotoreportaż z Białorusi pod tym adresem: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=472239
- i nie mogę wyjść z podziwu. Przepiękna wirtualna wycieczka z ciekawymi zdjęciami i komentarzami. Autor przedstawia mnóstwo zdjęć ilustrujących pozostałości po Polakach na tych ziemiach. Nijako przy okazji prezentuje zdjęcia z cmentarzy, tablice pamiątkowe, pomniki z nazwiskami itp. Cała masa informacji. Aż chciało by się tam pojechać. Serdecznie polecam.
Paweł
- i nie mogę wyjść z podziwu. Przepiękna wirtualna wycieczka z ciekawymi zdjęciami i komentarzami. Autor przedstawia mnóstwo zdjęć ilustrujących pozostałości po Polakach na tych ziemiach. Nijako przy okazji prezentuje zdjęcia z cmentarzy, tablice pamiątkowe, pomniki z nazwiskami itp. Cała masa informacji. Aż chciało by się tam pojechać. Serdecznie polecam.
Paweł