Wątpliwości co do danych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bożyk_Adrian

Sympatyk

Post autor: Bożyk_Adrian »

Dodatkowo udało mi się dzis ustalic że Jan Bożyk urodził się w Dąbrówce, o jaką miejscowośc może chodzic ? Nadmienie że brał ślub w 1933 roku ( akt małżeństwa w USC Piaseczno), a Jego brat Franciszek Urodził się w Zbiroży ( podlega pod Mszczonów).

Samych miejcowosci naliczylem 90 w Polsce...
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witaj,

już trochę zapomniałam jak to "leciało" u Bożyków, ale z aktów ślubu możesz dowiedzieć się czegoś chociażby o matkach. Sprawdź, czy Jan i Franciszek byli od tych samych matek. Zwykle powtórne śluby ułatwiają poszukiwania. Możesz dowiedzieć się, czy żyły. A może są alegaty do tych aktów? Czasami tam warto zajrzeć. Mogą być odpisy z akt urodzenia, z akt zgonu któregoś z rodziców i poznasz wtedy parafię, gminę albo powiat. Nie piszesz czy ta Dąbrówka to parafia, czy wieś w jakiejś parafii. Szukałabym Dąbrówki w pobliżu Mszczonowa. Przyjrzyj się też świadkom, kim byli, skąd byli, czy mają jakiś związek z rodziną (szwagier itp.) Czasami trzeba "rozparcelować na czynniki pierwsze" nawet kilka rodów, żeby dojść swoich korzeni. Drogą wprost nie zawsze da się dojść.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Bożyk_Adrian

Sympatyk

Post autor: Bożyk_Adrian »

Matkę mieli tą samą. Co to są alegaty? Nie wiem czy parafia czy wiec/etc. Jest podane jako miejsce urodzenia. - Dąbrówka. Pewnie więcej dałoby zobaczenie wpisu o urodzeniu/ochrzczeniu z 1908.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

No to cała nadzieja w alegatach.

Alegaty zwane też aneksami, to są załączniki do akt ślubu. Osoby spoza parafii musiały dostarczyć dokumenty o sobie, chociaż czasami w alegatach są też załączniki z miejscowej parafii, ale rzadko.

Pytając o aneksy trzeba podać do jakiego konkretnego aktu poszukujesz. Numery akt znasz.
Czy warto zaglądać do akt ślubu i co Ci to da? Zawsze lepiej jest własnym okiem się przyjrzeć, niż polegać na cudzym.

Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”