Więzienie - za co?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bibi

Sympatyk
Mistrz

Więzienie - za co?

Post autor: Bibi »

Właśnie odkryłam, że już drugi z moich przodków siedział w więzieniu i tam zmarł.
1. Maciej Filipowicz [Filip] - zmarł w 1847 roku w więzieniu w Sandomierzu. Miał 30 lat. Mieszkał w Wiśniowej - woj. sandomierskie.
2. Józef Banaś - zmarł w więzieniu w Kaliszu [Tyniec] w 1861 roku. Miał 36 lat. Mieszkał w Oraczewie - parafia Charłupia Wielka.

Tak się zastanawiam, za co mogli trafić do więzienia? Obaj mieszkali na wsi, prości chłopi gospodarze, pracujący i mający rodziny.
Czy Ktoś z Was też się zetknął z taką sytuacją ?

pozdrawiam
Basia
gienia

Sympatyk

Więzienie - za co?

Post autor: gienia »

Witam,
spotkałam się z więzieniem w dalszej rodzinie. W aktach sądowych pisze,że Jan S. strącił po pijaku obraz Przenajświętszej Panienki z drzewa. Z zazdrości. Mieszkańcy wsi donieśli do Sądu o tej zbrodni.
W A. P. trzeba szukać takich dokumentów. Dowiedz się gdzie wtedy był najbliższy Sąd Powiatowy i pytaj w Archiwum lub szukaj w katalogu tego archiwum.
Gienia
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Więzienie - za co?

No ciekawa historia, ale żeby za coś takiego wsadzać do więzienia :shock:
Dzięki za wskazówki.
A czy może pamiętasz za co Antek z "Chłopów" Reymonta trafił za kratki.
Basia
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Więzienie - za co?

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Może nie w temacie- ale nie wytrzymałem. Historia to o tym, dlaczego Wojciech Kłyś nie został moim pra,pra,pra. Ciekawiło mnie, jak to mój pra-pradziad Łukasz narodził się jako nieślubne dziecko, gdy w metryce jego syna miałem podane imię i nazwisko ojca Łukasza. No i
trafiłem na stronie parafii Modlnicy Wielkiej na takową historię:
Wizerunek modlnickiej Pani był dla mieszkańców podkrakowskiej wsi rzeczą bezcenną i niezwykle wartościową. Potwierdza to wypadek, który zdarzył się w latach trzydziestych XIX wieku. Otóż w 1832 w niedzielę 3 postu za czasu administracji ks. Placyda Pisarskiego zakradł się po sumie w kościele Wojciech Kłyś ślusarz, rodem ze Świątnik w Modlnicy ożeniony i zamieszkały. Odsunąwszy zaś płócienną oponę na wielkim ołtarzu – skradł z obrazu N. P. Marii korale, wota, koronę i sukienkę ze srebrnej blachy (...). Sukienkę połamaną ukrył Kłyś w kościele pod schodami wiodącymi na chór – a umknąwszy po otwarciu kościoła zaniósł koronę, korale i wota do Żyda w Bolechowicach, gdzie go też Tadeusz Konopka bawiący tego dnia we dworze bolechowickim po odebraniu wiadomości o popełnionej kradzieży natychmiast odszukał i przyaresztował, skradzione rzeczy Żydom odebrał, a sukienkę w kościele pod chórem odnalazł. Wojciech Kłyś odsiedziawszy za tę kradzież kilka lat w kryminale na Wiśniczu wrócił do Modlnicy. Tu jednakże przez wszystkich, bo nawet przez własną żonę źle przyjęty tegoż samego dnia odszedł z Modlnicy i już więcej do niej nie powrócił – osadzony powtórnie w Wiśniczu za inną kradzież tam życie zakończył (...)
I właśnie ta żona została moją pra-pra-pra babcią.
Pozdrawiam, Marek.
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
anna-grażyna

Sympatyk

Re: Więzienie - za co?

Post autor: anna-grażyna »

Bibi pisze:No ciekawa historia, ale żeby za coś takiego wsadzać do więzienia :shock:
Hm każda epoka ma swoje ..." średniowiecze ".:)
Z historii mojej rodziny fragment z opinii służbowej :
" ... został skazany na 1 rok pozbawienia wolności za opowiadanie kawałów politycznych
i wyszydzanie władzy ludowej . Karę odbył,element niepewny politycznie...."

Anna Grażyna
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Marku, świetna historia.To co opisałeś to kradzież, a to co opisała Gienia to wybryk "po pijaku".
Muszę koniecznie znaleźć za co zostali skazani moi przodkowie.
Czyli akta gminy i akta sądu powiatowego :)
Basia
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

Bibi pisze: A czy może pamiętasz za co Antek z "Chłopów" Reymonta trafił za kratki.
Za zabicie borowego.

Podczas walki chłopów o serwitutowy las z dworskimi drwalami, w obronie ojca …. rzuca się na borowego jak szalony i zabija go.

MariaŁ
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Moi przodkowie siedzieli w więzieniu w Kaliszu za powstanie styczniowe, ale to dopiero po 1863 roku.

Innych ekscesów na razie nie znalazłam.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Może nie więzienie, ale...
Mój pra...dziadek, jako wójt, został aresztowany za wydanie zezwolenia na sprzedaż majątku po porwanym i zaginionym kowalu w roku 1863. Zwolniono go i wyrokiem sądu wojennego nakazano zapłacić bratu zmarłego kowala 40 rubli srebrem.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”