Arch Wilno : diecezja wileńska w FS [szukam zaintersowanych]

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ArturWilkicki

Sympatyk
Legenda

Post autor: ArturWilkicki »

Zauważyłem że na nie których listach w diecezji wileńskiej występuje parafia Rykonie poprawna nazwa tej parafii to Rukojnie

http://www.mem.net.pl/stg/diecezjawilenska1744p.htm

Podejrzewam pomyłki są ze wzgędu na podobieństwo nazw dwóch parafii Rykonensis - parafia Rykońska, Rykonty w diecezji Trockiej i parafii rukońskiej, Rukojnie diecezja wileńska .

Bład zapisu nazwy parafii wkradł się też przy kopiowaniu ksiąg w 1830-tych latach i dzięki temu są błędnie skatalogowane w wileńskim archiwum tym sposobem FS też ma ten błąd. Wiadomo mi tylko o latach 1802-4,1806 U,M,Z .
Film FS 2433006
w księdze Parafii Rykonty diecezja trocka jest kilka roczników pod Tytułem Rykonty diecezja wileńska to właśnie te są błędnie zatytułowane i z tego powodu brakuje tych roczników w księdze parafii Rukojnie.
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam,

Jeżeli udałoby się taki projekt uruchomić z chęcią pomogę w indeksacji dekanatu grodzieńskiego.
Dwa tygodnie temu byłem w wileńskim archiwum i odnośnie Mormonów to od mojej ostatniej wizyty (rok 2013) zmikrofilmowali sporo ksiąg, które jeszcze rok temu nie były wypożyczane w archiwum np. z uwagi na zawilgocenie. Obecnie w LVIA można wypożyczyć w wielu wypadkach jedynie mikrofilm (w sumie zawsze tak chyba było, jeżeli był dostępny) nawet gdy poprzednio księga była dostępna w "oryginale". To co napisałem dotyczy jedynie dekanatu Grodno, ale pewnie nie tylko. Sprawa może dotyczyć wielu "dziur" w rocznikach, które są w mikrofilmach obecnie dostępnych do zamówienia na Familysearch.

Pozdrawiam
Rafał Jurowski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Taki bardziej meryotryczny komentarz, a właściwie realcję z pierwszych rozmów postaram się zamieśćić 2 lub 3 października.
Teraz jedynie sygnalizuję, że jeśli wszystko pójdzie po myśli (tj maksymalnie optymistyczny wariant) to będzie potrebna pomoc przy pracach publikacyjnych. Ineksacja swoją drogą, ale zupełnie inna bajka - odręban organizacja zepsołó lub koordynacji aprac.
Najpierw będziemy się starać, aby dostęp do kopii był możliwy on-line (sprawdzenie kompletności, uporzadkowanie, identyfikacja wg zawartości nie opisu, prace typowo edycyjne przy jpgach)
Indeksacaj jest niezmiernie ważna, ale raczej nie będę się zajmował koordynacja materiału. Albo wystarczy do tego admin metryk (zakładam, że indeksy zweryfikowane będą) albo ktos do pomocy będzie także potrzebny (to 99:1) :)
Nie przewidujemy (poza standardowym roziązaniem tj ułatwieniem pobierania) różnic pomiędzy użytkowniami indeksującymi i nieindeksującymi.
pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Byłoby świetnie, gdybyśmy za 10 dni mieli zestawienie materiałów.
Jeśli doszlifowanie spisu miałoby trwac dłuzej niż do powiedzmy 12 listopada to bardziej użyteczna będzie prostsza forma, byle do 12 października:)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Przypominam się po tygodniu, podbijąc
Sprawa aktualna, w dlaszym ciągu zestawienie uzupełnione o inf. o pracach wykonanych bezpośrednio na księgach jest potrzebne.
Istotniejszy, już w tej chwili, jest termin niż kompletność, tzn jeśli oceniacie, że nie uda się do 12 listopada skompletować danych, to
bardziej uzyteczna będzie lista niepełna, niepotwierdzona za powiedzmy tydzień niż niepewna (co do zaistnienia) kompletna w drugiej połowie listopada.
pozdrawiam, czekam na informacje
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Właśnie nie wiem.Zobaczymy.W poniedziałek dokładnie poinformuje czy lista będzie kompletna czy nie.
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję:)
To bardzo ważna informacja, trochę się niepokoiłem brakiem wpsiów, a upłynął tydzień. Mam nadzieję, że nie sam się tym zajmujesz:)
pozdrawiam
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Przepraszam,dzisiaj zauważyłem wpisy ponieważ jakoś przestałem obserwować wątek i dopiero dzisiaj go zauważyłem ponownie :)
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

pewnie chodziło o poniedziałek, ktry juz był:)
ale przyjmijmy, że poniedziałek to poniedziałek 27 października, tzn co do wieczora będzie *niezależnie od formy - postaram się we worek wykorzystać. Potem to chyba musztarda po obiedzie (ale chyba, nie na 100%:)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Włodku, można prosić o krótkie podsumowanie z określeniem widoków na przyszłość? Na początku października napisałeś: "Taki bardziej meryotryczny komentarz, a właściwie realcję z pierwszych rozmów postaram się zamieśćić 2 lub 3 października. " - jak się domyślam chodziło o 2 lub 3 listopada...? :)

Jestem bardzo zainteresowany tematem diecezji wileńskiej w FS, ale że czynem nie mam jak wesprzeć, to jak dotąd siedzę cicho i obserwuję co się dzieje. Gdy już będą znane konkrety i sprawa ruszy, być może będę mógł wesprzeć przedsięwzięcie w inny sposób.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jak najbardziej chodziło o 2 października.
I jak wyżej - wszystko idzie zgodnie z "rozkładem jazdy". Pierwszy przystanek był planowany i nadal jestesmy tuż przed nim
"co chcemy /czym jestesmy zainteresowani"
W tym tygodniu mamy z niego ruszyć dalej:)

Na pewno po drodze znajdą się
"opracuj do publikacji" (sprawdź, opisz, może zmniejsz, zmień nazwę etc)
prawdopdobnie "składka na nośnik danych"
i końcowe:) (zindeksuj/sprawdź poprawność:)
ale to przyszłość
na razie pytanie czy o własnych siłach ruszymy z pierwszego.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Dzięki za informacje. Rozumiem że żadnych konkretniejszych rozmów jeszcze nie było (chodzi mi o te ze stroną litewską; konkretniejszych - zawierających m.in. terminy itp.)?

Absolutnie nie popędzam - rozbudziliście moje apetyty na ten materiał, staram się wyszarpać jakiś ochłap informacji który je choć tymczasowo zaspokoi :)

Czy planujecie publikację listy parafii z info: które, w jakiej kolejności + przewidywany horyzont czasowy (z dużym +/-) dostępności do dalszych prac? Nie chodzi mi o final, tylko o czas w którym materiał zostanie pozyskany z Litwy i będzie dostępny do dalszej "obróbki" - zmniejszania, zmian nazw itd., no i oczywiście to wszystko raczej w formie planu i listy życzeń (byle realnych) niż twardego zobowiązania.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Zgoda na publikację materiałów metrykalnych (ksiąg, wypisów etc), które są lub były w zasobie Arch. Historycznego w Wilnie, a dotyczą terenu (bardzo szeroko rozumianej) diecezji wileńskiej - mamy (tzn ma PTG). To jest podstawa, fundament:) Bardzo solidna, umozliwiająca szeroko zakrojone prace.
Pytanie na ile potrafimy to wykorzystać, czy środowisko jest w stanie przekuć to na konkrety: listy zmikrofilmowanych, możliwych do digitalizacji z mikrofilmów ksiąg, uwzględnienie tego co Arch. wilenskie już opublikaowało w postaci skanów z ksiąg (nei z mikrofilmów) etc
Możliwości organizacyjne, finansowawe i we wszelkich aspektach przeobu tegoż - do postaci metryki.genealodzy.p włacznie tj skan dobrzez wstawiony, opiany plus indeks osobowy zweryfikowany.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Z tego co wiem, to mormoni również digitalizują mikrofilmy z Wilna, ale kiedy bądą publikowane - nie wiem.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to nie sa zdarzenia niezależne w roumienie rachunku prawdopodbieństwa:)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”