Nazwisko panieńskie matki panny młodej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda_Bińczak

Sympatyk

Post autor: Magda_Bińczak »

Witam!!

Proszę o pomoc w przeczytaniu nazwiska panieńskiego matki panny młodej. Akt nr 6, mimo czytelnego pisma nie jestem pewna czy to Jop, Czop a może inaczej?

Z góry serdecznie dziękuję.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

---------------------------
Magda.
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

To już pytanie dla grafologa, bo dopiero na oryginale i na lampach byłoby widać, czy to Jop przemazano na Czop, czy też Czop na Jop.Na skanie kolejności nanoszenia linii nie ustalisz.

Żeby było trudniej,to aktu urodzenia młodej nie ma (a rzekomo urodzona tutaj). Biorąc pod uwagę przeprawianie zaryzykowałbym tezę, że młoda jednak nieutejsza z urodzenia i pisarz miał takie same dylematy. Jeśli takie dylematy miał, to nie ze słuchu (głoski odmienne), a z pisma. Może jednak metryka będzie w allegatach, o ile się zachowały?

W okolicy więcej Jopów niż Czopów, ale to żaden argument, a przynajmniej nie rozstrzygający.

ukłony,

RK
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Ja bym stawiała na Jop, porównywalna litera jak w imionach Jan i Józef.
Pozdrawiam

Dorota
Magda_Bińczak

Sympatyk

Post autor: Magda_Bińczak »

prześwidrowałam rodzeństwo Wiktorii- obstawiam Jop tak jak Pani Dorota, choć znalazłam raz że z Jobów.. :))
Niemniej jednak dziekuję za pomoc. Fakt, że nie ma aktu ur. i ślubu Marianny czyli matki Wiktorii nie napawa mnie radością...:((

-----------------------------------
Magda
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Nie ma aktu urodzenia Wiktorii, ale jest akt urodzenia jej siostry Stanisławy Papaj. Nazwisko matki wyraźnie zapisane - Jop.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1892&y=42

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”