Nazwiska tatarskie ?

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marek14

Sympatyk

Nazwiska tatarskie ?

Post autor: marek14 »

Witam- czy to nazwisko można łączyć z nazwiskiem tatarskim Murza ?
Czy ktoś na ten temat coś wie? pozdrawiam Marek.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Murdza

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marek, tu pisze tak ; Murza to po tatarsku "książę" - tytuł nadawany Tatarom, którzy np. wykazali się męstwem w armii tureckiej, więcej do poczytania w linku. Czy Murza i Murdza to to samo, sadząc z upartego charakteru pewnego p. Mourdzy i błędów w odczytaniu np. z rosyjskiego to może być to prawda, ale może ktoś ma na to dowody, są książki z nazwiskami tatarskimi spolszczonymi ; pozdrawiam - Julian ; https://www.google.pl/search?q=Tatar+Mu ... hQeP14HIAQ
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Julian ma rację.
Odapelatywna nazwa osobowa Murdza pochodzi od gwarowego 'murdzić' = wykrzywiać się. Pierwszy zapis w źródłach - 1735r.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

W przypadku moich przodków nazwisko Murdza pochodzi od nazwiska Murzec.

Murzec - w grupie nazwisk pochodzących od murza, mirza ‘tytuł książęcy u Persów i Tatarów’ lub od staropolskiego murzyć, murzać ‘brudzić się, czernić’.

Pozdrawiam

Grzegorz
marek14

Sympatyk

Murdza

Post autor: marek14 »

Z jakiego regionu pochodzą - Marek
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Cieleban - czy to może być tatarskie nazwisko...

Post autor: Brzostowski_Mariusz »

Witam.
Nazywam się Mariusz Brzostowski i interesuje mnie pochodzenie nazwiska Celeban. Wieści rodzinne głoszą, że pochodzi ono od Tatarów. Fakt - dawno temu ordy tatarskie docierały do tej miejscowości...
Z czasem nazwisko ewoluowało przez (...?) Cielebański przyjmując dzisiejszą formę Celebański.
Czy ktoś z Państwa może mi w tym temacie coś powiedzieć?
Pozdrawiam
Mariusz
P.S.
Przepraszam - zrobiłem literówkę.
Pierwotnie ród ten zwał się nie Celeban a Cieleban
Ostatnio zmieniony czw 02 paź 2014, 13:58 przez Brzostowski_Mariusz, łącznie zmieniany 2 razy.
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Celban - czy to może byc tatarskie nazwisko...

Post autor: maria.mazur »

a tu szukałeś? http://tataria.eu/
pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Owszem, przeglądałem listę nazwisk ale nic podobnego nie znalazłem. A na duże dyskusje na tamtym forum chyba jeszcze odrobinę za wcześnie (w moim przypadku)

Przepraszam za małe zamieszanie z nazwiskiem...
Okazuje się, że nazwisko, które jak niesie rodzinna fama przywędrowało z Tatarami dawno temu to nie Celeban a Cieleban
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

W dostępnych mi źródłach brak informacji o tych nazwiskach.

Zapytaj na stronce http://www.genezanazwisk.pl/

Dr Alina Naruchewicz - Duchlińska jest nie tylko życzliwa, ale i odpowiednio wykształcona. Na pewno ci pomoże :)
mjasion

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: mjasion »

Pozwolę sobie na krótki komentarz trochę off topic. Słowo "cieleban" w gwarze suwalskiej ma znaczenie pejoratywne i jest przezwiskiem oznaczającym - mówiąc delikatnie - osobę nierozgarniętą/gapowatą ("Ale z ciebie ciel..."; "Co robisz ty ciel.."). Gdy kiedyś dowiedziałem się, że jest też takie nazwisko (był chyba jakiś ligowy piłkarz) to pomyślałem, że do gwary dostało dzięki jego niezbyt lotnemu posiadaczowi. Szkopuł w tym, że na terenie Suwalszczyzny to nazwisko nie jest znane (wg. wyszukiwarki nazwisk na stronie moikrewni.pl jego występowanie to głównie rejon na zachód od Częstochowy i okolice Bełchatowa).Trop tatarski rzuca być może nowe światło na pochodzenie (i stąd gwarowe znaczenie) tego słowa.
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Witam.
Wszystko to być może prawdą. Gwary regionalne czasami dość ciekawie zaskakują swoim słownictwem:-)
Ja też zauważyłem, że występowanie tego nazwiska jest szczególnie częste w tych własnie rejonach.
"Moje" nazwisko, które mnie interesuje też z tamtych terenów pochodzi a dokładnie to Włoszczowa w Świętokrzyskiem.
W aktach metrykalnych pojawiają sie naprzemiennie Celeban; Cieleban; Cieliban...
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Brzostowski_Mariusz pisze:Witam.
Wszystko to być może prawdą. Gwary regionalne czasami dość ciekawie zaskakują swoim słownictwem:-)
Ja też zauważyłem, że występowanie tego nazwiska jest szczególnie częste w tych własnie rejonach.
"Moje" nazwisko, które mnie interesuje też z tamtych terenów pochodzi a dokładnie to Włoszczowa w Świętokrzyskiem.
W aktach metrykalnych pojawiają sie naprzemiennie Celeban; Cieleban; Cieliban...
http://www.sot.suwalszczyzna.eu/gwara-s ... ny-141.htm cieleban – cymbał, nierozgarnięty. Slownik gwar polskich podaje: CIELBAN Forma: Celeban Degucie suw. Znaczenia: 1. 'czlowiek majqcy duzy brzuch; brzuchacz': Celbun, brzuchocz, kałdun Ruski Bród konec RLTN XXI 179. 2. 'czlowiek bez inicjatywy, dający sie łatwo kierować innym, nierozgarniet: Ten ich dzieciak jakiści celeban, nic nie umie.

Nazwisko wygląda na małopolskie. Celebiasz Celebias Celebiaś - Częstochowa ; Cieleban - Kłobuck, Łask, Olesno ; Celeban - Częstochowa, Myszków, Łask ; Celban - Jędrzejów, Kaszuby ; Cielebański - Gdańk. Jest jeszcze Celebąk i Cielebąk - zach Wlkp ale również i Lipsko, Ostrowiec Świętokrzyski, Lublin.
chrisser

Post autor: chrisser »

nazwisko Najmuł - podobno tatarskie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Najmuł - od najmać ‘nająć, najmować’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, jeśli chodzi o nazwiska Tatarskie, to widziałem na starym cmentarzu w Zemborzynie Kościelnym niedaleko Solca nad Wisła, tam pisze na kilkunastu grobach ; Tataraziński i tym podobne ( Tatarata). Tam jest ponoć we wsi napis na kamieniu jak przybyli tam Tatarzy, chyba w 1241 roku i pozostali i nie tylko tam. A nazwisko pisze się też po polsku ; Cielebąk, z łaciny, czy rosyjskiego piszą trochę inaczej, bo nie ma tam literki ; ą - pozdrawiam ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”