Witam wszystkich zainteresowanych genealogią. Czy na forum znajduje się może ktoś, kto wie, gdzie mogę znależć tablelę likwidacyjną wsi Stradom, w gminie Grabówka w powiecie częstochowskim? Lub przynajmniej ma jakieś doświadczenie w tym temacie - na przykład odnośnie tabel likwidacyjnych okolicznych wsi - być może na zasadzie analogii udałoby się namierzyć taki dokument. Usilnie próbuję go odnaleźć, gdyż jest on mi niezbędny do wykazania dziedziczenia gruntu, który powinien być tam wpisany. Wysyłałam już zapytanie do AP w Częstochowie i w Łodzi, ale bez skutku. Gdzie jeszcze można uderzyć - do lokalnego Wydziału Ksiąg Wieczystych? Bardzo proszę o pomoc w temacie osoby zorientowane w sytuacji, bo mi już brakuje pomysłów, a tabela likwidacyjna gdzieś sobie pewnie leży i czeka na odkrycie...
Witam
Nie wiem, jak było w powiecie częstochowskim, jezeli chodzi o tabele likwidacyjne. Na wschodnim Mazowszu, tabelę likwidacyjną znalazłem przegladając w AP Ksiegę Wieczystą miejscowego folwarku, na dobrach którego chłopi zostali uwłaszczeni. Ja miałem po prostu szczęście,ponieważ ksiąg hipotecznych tych dóbr, było kilka, skłądajacych sie z róznych dokumentów w poszyt grubości ok 13-15 cm- bez indeksu!!! Katorżnicza praca,ale niezmiernie zajmująca,- przeglądanie dokumentów karta po karcie, aż w końcu natrafiłem na Tabelę.Ale biorąć do ręki tę właśnie ksiegę ,jedną z czterech, miałem szczęście,ze doradziła mi te własnie ksiegę pani w pracowni archiwum. A jak pamiętam księgi tamtej wsi mają tytuły podzielone na części dóbr, np Stradom poduchowny, Stradom szlachecki, Stradom dworski itp. Dobrze mieć orientację o jaką cześć dóbr nam chodzi. Jeżeli księga nie ma indeksu, to archiwum raczej nie podejmie sie szukania tabeli lub na wstępie zażyczy sobie przedpłatę na kwerendę. Nie rozumiem określenia "bez skutku". Proponuję przeprowadzić rozmowę wyjaśniającą przez telefon. Jeżeli ksiegi wieczyste nia mają indeksów, to archiwum nie ma informacji, co dokładnie zawierają. W spisach archiwum widnieją tylko pozycje typu - " księgi wieczyste majątku Wólka Wielka". W takiej sytuacji, trzeba przeglądać ksiegi na piechotę.
Pozdrawam
Zygmunt
Panie Zygmuncie, dziękuję za odpowiedź. Niestety potwierdza Pan moje obawy- jak człowiek sam czegoś nie zrobi, to nie ma co liczyć, że ktoś zrobi to za niego. Tym bardziej jeśli chodzi o odnalezienie dokumentu sprzed wieku... Na wszelkie moje zapytania kierowane do AP otzrymywałam zawsze kategoryczne zaprzeczenie, jakoby wspomniana tabela znajdowała się w ich zasobach. Nie wydaje mi się, zęby ktokolwiek zadał sobie tyle trudu, żeby chociaż głębiej się nad tym zastanowić, nie mówiąc już o przeszukaniu akt. Odmówić na wstępie jest po prostu najłatwiej... A ja byłabym skłonna nawet uiścić przedpłatę, gdybym miała pewność, że kwerenda zostanie przeprowadzona rzetelnie, gdyż nie mam niestety możliwości osobiście przeszukać zasobów częstochowskiego oddziału AP. Popróbuje jeszcze uderzyć tu i ówdzie, ale i tak straciłam już nadzieję... Niemniej jednak dziękuję za poradę.
Witam. Ja też poszukiwałam tabeli uwłaszczeniowej i tabeli likwidacyjnej dla wsi Żytniów, również wysyłałam zapytania do AP w Łodzi i Częstochowie, tak samo nic nie znaleziono. I nie mam na razie czasu na samodzielne przeglądanie, więc u mnie ta sprawa jeszcze pewnie trochę poczeka