Mała różnica między rodzeństwem
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Ratunku!
Mam w Końskich taką sytuację:
-Marianna Rokita, 10.10.1791, c. Kazimierza i Zofii
-Antoni Rokita, 29.1.1792 s. Kazimierza i Zofii
Moje pytanie: Czy jest możliwa taka mała różnica między rodzeństwem? Wychodzi, że między nimi były zaledwie 3 miesiące (!)różnicy. Chyba, że Antoni był nieślubnym synem Tekli, córki Kazimierza i Zofii urodzonej w 1772 roku.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.
Mam w Końskich taką sytuację:
-Marianna Rokita, 10.10.1791, c. Kazimierza i Zofii
-Antoni Rokita, 29.1.1792 s. Kazimierza i Zofii
Moje pytanie: Czy jest możliwa taka mała różnica między rodzeństwem? Wychodzi, że między nimi były zaledwie 3 miesiące (!)różnicy. Chyba, że Antoni był nieślubnym synem Tekli, córki Kazimierza i Zofii urodzonej w 1772 roku.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a to są daty urodzeń na 100%?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
rozwiązań może być wiele, chociażby takie:
1. ktos pomylił daty urodzin - mogło się tak stać jesli np. sąsiedzi czy dalsza rodzina zgłaszała fakt ur. dziecka po jakims czasie, ponieważ albo matka albo dziecko było słabe albo wkrótce zmarli - czy da się ustalić daty chrztów? są też takie różnice? czy jest komentarz np. o przczynie zwlekania z chrztem,
2. to nie są ci sami Kazimierz i Zofia - w swoim drzewie mam kilka takich przypadków braci stryjecznych, którzy znaleźli żony o tych samych imionach - da się przyporządkować jeśli ksiądz podał nazwisko panieńskie matki.
pozdrawiam,
Michał Napiórkowski
1. ktos pomylił daty urodzin - mogło się tak stać jesli np. sąsiedzi czy dalsza rodzina zgłaszała fakt ur. dziecka po jakims czasie, ponieważ albo matka albo dziecko było słabe albo wkrótce zmarli - czy da się ustalić daty chrztów? są też takie różnice? czy jest komentarz np. o przczynie zwlekania z chrztem,
2. to nie są ci sami Kazimierz i Zofia - w swoim drzewie mam kilka takich przypadków braci stryjecznych, którzy znaleźli żony o tych samych imionach - da się przyporządkować jeśli ksiądz podał nazwisko panieńskie matki.
pozdrawiam,
Michał Napiórkowski
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Pomimo tego że treśc aktów łacinskich jest b. skromna, zamieść na forum oba akty, może coś jeszcze można doczytać i sprawa się nieco wyjasni. MOże np. nie rok 1791 a 1797?
___
Krystyna
___
Krystyna
Sprawdź ponownie daty, czy pewny jest 1791, 1792 i jeszcze zobacz, czy rodzice chrzestni nie naprowadzą Cię, że to były dwie różne rodziny. Czy jest kolejność kartek w księdze? bo może brakuje? Jeśli strony nie numerowane, to czy jest kolejność chronologiczna.
pozdrawiam serdecznie Tekla
pozdrawiam serdecznie Tekla
Włodek zadał dość ważne pytanie: czy to są daty urodzin? A może chrztów?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
1. tabele są po łacinie a ja jej nie znam 
2. Księgi z Końskich są podzielone wg miejscowości
3. Nie ma nazwisk matek (przy indeksach)
4. Niektóre akta są (prawie) nieczytelne
Co do akt urodzeń:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1840849181 - akt urodzenia Antoniego
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1840849181 - akt urodzenia Marianny
2. Księgi z Końskich są podzielone wg miejscowości
3. Nie ma nazwisk matek (przy indeksach)
4. Niektóre akta są (prawie) nieczytelne
Co do akt urodzeń:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1840849181 - akt urodzenia Antoniego
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1840849181 - akt urodzenia Marianny
-
Radosław.Konca

Daty wydają się być jasne, ale daty chrztów. W łacińskich metrykach objaśnienia co do chrztów z wody to bywają często, ale na wyjaśnienie spóźnienia chrztu nie natknąłem się. Sprawa jest do rozwikłania, ale metodą pośrednią, mianowicie najpierw sprawdziłbym metryki zgonów (o ile się zachowały), bo może tam akurat wiek zmarłego podano (ale niestety niekoniecznie). Jakieś 40 % dzieci umierało w kołysce i w dzieciństwie, więc szansa na trafienie przynajmniej jednego jakaś jest. Drugą szansą jest przejrzenie metryk ślubu, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że Marianna wyszła za mąż w miejscu urodzenia i niewiele mniejsze, że w okresie USC. Antoni niemal na pewno się na USC załapał, ale za to trudno wyrokować, gdzie się ożenił, jeśli nawet.
Daty czytelne, teksty metryk nie naprowadzają na nic, zostają zgadywanki i dywagacje, chyba lepiej poszukać...
Powodzenia w poszukiwaniach.
RK
Daty czytelne, teksty metryk nie naprowadzają na nic, zostają zgadywanki i dywagacje, chyba lepiej poszukać...
RK
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Ja swoich podłączyłem do Końskich, bo tam mi najbardziej pasują. Z mojej rodzinnej parafii księgi zachowały się tylko od 1875 roku. Nie wiem, czy ktoś indeksuje metryki z Końskich - księgi zgonów w genetece są tylko z l. 1810-1812 a ja na familysearch widziałem zgony bodajże od XVII wieku. Ja bym się chętnie zindeksował Końskie, ale 1. indeksuję Bałtów i idzie mi to niestety żółwim tempem bo teraz rok szkolny, 2. jak już wspomniałem - na łacinie się nie znamRadosław.Konca pisze:Daty wydają się być jasne, ale daty chrztów. W łacińskich metrykach objaśnienia co do chrztów z wody to bywają często, ale na wyjaśnienie spóźnienia chrztu nie natknąłem się. Sprawa jest do rozwikłania, ale metodą pośrednią, mianowicie najpierw sprawdziłbym metryki zgonów (o ile się zachowały), bo może tam akurat wiek zmarłego podano (ale niestety niekoniecznie). Jakieś 40 % dzieci umierało w kołysce i w dzieciństwie, więc szansa na trafienie przynajmniej jednego jakaś jest. Drugą szansą jest przejrzenie metryk ślubu, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że Marianna wyszła za mąż w miejscu urodzenia i niewiele mniejsze, że w okresie USC. Antoni niemal na pewno się na USC załapał, ale za to trudno wyrokować, gdzie się ożenił, jeśli nawet.
RK
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Teoretycznie jest jeszcze rzecz do wyjaśnienia a mianowicie co oznaczał symbol X pojawiający się na tej stronie w dwóch aktach z 1792r, w akcie dotyczącym własnie Antoniego Rokity i w akcie Dziebałtów – Agnieszka Kuśmierczyk. Ktos po cos je postawił, ale co oznaczały trzeba by przejrzeć większy zakres akt, kilka innych lat, może gdzieś coś wyjasniającego zapisane zostało.
___
Krystyna
___
Krystyna
- dorocik133

Dla mnie znak krzyża przy akcie urodzenia oznacza, że dziecko wkrótce zmarło. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
mmaziarski

To są daty chrztów.Mogła być sytuacja taka,że jedno z dzieci ,bo mogły to być bliźnięta,było chore i dlatego nie zaniesiono go w ciągu
3 dni do kościoła celem ochrzczenia.Ochrzczono je dopiero po wyzdrowieniu.
Wczesny chrzest prawie natychmiast po urodzeniu był w wielu przypadkach przyczyną zgonu niemowląt z powodu przeziębienia noworodka.X oznacza,że niemowlę zmarło w niedługim czasie.
Mieczysław
3 dni do kościoła celem ochrzczenia.Ochrzczono je dopiero po wyzdrowieniu.
Wczesny chrzest prawie natychmiast po urodzeniu był w wielu przypadkach przyczyną zgonu niemowląt z powodu przeziębienia noworodka.X oznacza,że niemowlę zmarło w niedługim czasie.
Mieczysław
MMaziarski
-
Worwąg_Sławomir

Re: Mała różnica między rodzeństwem
Symbol X (eXtract) oznaczał utworzenie wyciągu do danego aktu, np. przy zawieraniu małżeństwa.kwroblewska pisze:Teoretycznie jest jeszcze rzecz do wyjaśnienia a mianowicie co oznaczał symbol X pojawiający się na tej stronie w dwóch aktach z 1792r, w akcie dotyczącym własnie Antoniego Rokity i w akcie Dziebałtów – Agnieszka Kuśmierczyk. Ktos po cos je postawił, ale co oznaczały trzeba by przejrzeć większy zakres akt, kilka innych lat, może gdzieś coś wyjasniającego zapisane zostało.
___
Krystyna
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg