Nazwisko: Zerkowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19911&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- dorocik133

Witam!
Ja też noszę to nazwisko i interesuję się losami rodziny, i to bardzo licznej, która - w moim przypadku - ma swe korzenie w Wielkopolsce w Wielkim Księstwie Poznańskim, w parafii Pobiedziska koło Poznania. Byli oni najprawdopodobniej osadnikami na prawach olęderskich. ale czy tam jest ich rodzinne gniazdo, czy też skądś przywędrowali, nie wiem.
Ciekawią mnie też losy współczesnych Żerkowskich.
Może ktoś jeszcze noszący to nazwisko, albo mający je w swoich korzeniach też szuka przodków i rodziny?
Ja też noszę to nazwisko i interesuję się losami rodziny, i to bardzo licznej, która - w moim przypadku - ma swe korzenie w Wielkopolsce w Wielkim Księstwie Poznańskim, w parafii Pobiedziska koło Poznania. Byli oni najprawdopodobniej osadnikami na prawach olęderskich. ale czy tam jest ich rodzinne gniazdo, czy też skądś przywędrowali, nie wiem.
Ciekawią mnie też losy współczesnych Żerkowskich.
Może ktoś jeszcze noszący to nazwisko, albo mający je w swoich korzeniach też szuka przodków i rodziny?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Indeksuję parafię Męka sieradzka. W 1827 roku urodził się w miejscowości Zborowskie Franciszek Sobolewski, syn Antoniego i Karoliny Zerkowskiej akt nr 77 w Metrykach.
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
- dorocik133

Dziękuję za informacje, daj znać jak kogoś jeszcze znajdziesz. Na razie powiązań z rodziną nie widzę, ale też nie wiem kim byli rodzice Karoliny i gdzie się ona urodziła.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Czerkawska_Ewa

Szukając Czerkawskich znalazłam kolejnego z Zerkowskich.
Andrzej Zerkowski syn Kazimierza i Franciszki, ślub 5/1841 Rossoszyca pow. sieradzki
Jego rodzice zmarli rok wcześniej.
Tam też odnalazł się akt ślubu Antoniego Sobolewskiego z Karoliną Zerkowską nr 8/1826. Karolina córka Kazimierza i Franciszki, prawdopodobnie siostra Andrzeja wspomnianego wyżej.
Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.
Andrzej Zerkowski syn Kazimierza i Franciszki, ślub 5/1841 Rossoszyca pow. sieradzki
Tam też odnalazł się akt ślubu Antoniego Sobolewskiego z Karoliną Zerkowską nr 8/1826. Karolina córka Kazimierza i Franciszki, prawdopodobnie siostra Andrzeja wspomnianego wyżej.
Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Zerkowski
[quote="Czerkawska_Ewa"]Szukając Czerkawskich znalazłam kolejnego z Zerkowskich.
Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.[/quote]
Witam Ewa,
Dziekuje bardzo za informacje.
Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.[/quote]
Witam Ewa,
Dziekuje bardzo za informacje.
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Ewa dzięki za podpowiedż .Moja rodzina i Michela pochodzi ze Strzelec Wielkich ,ale moga byc wszędzie .Moze po drodze znajdziesz nazwisko Tymes .A z nazwiskiem Czerkawski spotkałam sie szukając rodziny w Radomsku.
- Czerkawska_Ewa

Z Radomska pochodzi sławny Mariusz Czerkawski, ale nie analizowałam jeszcze Czerkawskich z Radomska i nie wiem, czy jesteśmy spokrewnieni.zerek28 pisze:Ewa dzięki za podpowiedż .Moja rodzina i Michela pochodzi ze Strzelec Wielkich ,ale moga byc wszędzie .Moze po drodze znajdziesz nazwisko Tymes .A z nazwiskiem Czerkawski spotkałam sie szukając rodziny w Radomsku.
Czytałam teorię, że część Zerkowskich może być zapisanymi po niemiecku Cerkowskimi, ale do tej pory nie znalazłam w aktach potwierdzenia tej teorii.
U pana Minakowskiego jest Kazimierz Zerkowski, ale z XVII wieku.
Pozdrawiam,
Ewa
- dorocik133

Witam!
Dzięki za wszelkie informacje. Ja znalazłam część moich Żerkowskich w Rząśni, a to od Strzelec już niedaleko, ale na razie nie mam powiązania ze Strzelcami. Znam osobę, która jest rodzinnie powiązana właśnie z Michałem poprzez wspólnych praprzodków.
Dzięki za wszelkie informacje. Ja znalazłam część moich Żerkowskich w Rząśni, a to od Strzelec już niedaleko, ale na razie nie mam powiązania ze Strzelcami. Znam osobę, która jest rodzinnie powiązana właśnie z Michałem poprzez wspólnych praprzodków.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Czerkawska_Ewa

W Rząśni mieszkali też Cyrkawscy, w połowie XVIII wieku.
A tu kolejna Zerkowska, a raczej jej ślub w Kamionaczu: Józefa Zerkowska, córka Karola i Józefy Matusiak urodzona w Żerosławicach parafii Charłupia Mała:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 967&y=1073
Pozdrawiam,
Ewa
A tu kolejna Zerkowska, a raczej jej ślub w Kamionaczu: Józefa Zerkowska, córka Karola i Józefy Matusiak urodzona w Żerosławicach parafii Charłupia Mała:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 967&y=1073
Pozdrawiam,
Ewa
- dorocik133

Dzięki, ale na razie powiązania ze swoimi nie widzę. Żadne ścieżki nie prowadzą mnie w okolice Sieradza, lecz zapewne wszystkiego jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota