Szpoton, skąd pochodza Szpotonowie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Szpoton, skąd pochodza Szpotonowie

Post autor: stanislawszpoton »

Witam !

Od dłuzszego okresu czasu zajmuję sie wyszukiwaniem przodków . Do tej pory głównie korzystałem z ksiąg parafialnych Białaczowa na FamilySeart. Moi znani mi przodkpowie w linii prostej posiadający nazwisko SZPOTON własnie pochodzili ze wsi Parczów parafia białaczowska. Myślałem że faktycznie pochodzimy z tejże wioski ale ostatnio dotarwszy do przełomu XVIII i XIX wieku w pewnym momencie nazwisko to przestaje występowac mimo ze są jeszcze księgi ok 80 lat wstecz. Wynikałoby z tego ze przodkowie przybyli z poza tejże parafii. Sprawdzałem ksiegi urodzen, małzenstw i nie moge ustalic skąd pochodza. Co ciekawe nazwisko SZPOTON pojawia sie od razu w urodzinach dzieci w kilku przypadkach róznych ojców. Oznaczałoby to że do tejze miejscowosci przybyło conajmnie 3 lub 4 mężczyzn o tymze nazwisku . Chciałbym sie dowiedziec czy w przypadku małzeństwa fakt zawarcie związku w tamtych latach zawsze był odnotowywany w ksiegach parafii żony czy też mogło sie zdarzyc gdzie indziej. Być może wpływ na pojawienie sie tego nazwiska miało jakies wydażenie historyczne. Bardzo prosze o ukierunkowanie moich poszukiwan i pomoc. Pozdrawiam serdecznie
Stanisław
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

skąd pochodza Szpotonowie

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj,

Wedlug Geneszukacza cala masa SZPOTONOW jest w parafii sasiedniej czyli Petrykozach.

Grazyna
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Tak zgadza sie Spotkałem sie z nazwiskiem Szpoton w parafii sąsiedniej tj Petrykozy a konkretnie w miejscowosci Kuraszków ale są to sporadyczne nazwiska. Osoby które jednak pojawiły sie w parafi Białaczów o tym nazwisku jesli by pochodziły z p. Petrykozy winni sie znajdowac w księgach urodzen. A jednak ich tam nie ma. Wchodzi jeszcze w rachube parafia Gowarczów ale nie jest chyba zindeksowana. Moze nastapiła zmiana z nazwiskiem to też biorę pod uwage

Stanisław
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze ktorys z aktow zgonow parafii Petrykozy (tych z XVIII i poczatku XIX) zawiera miejsce urodzenia zmarlego.
Metryki z parafii Gowarczów sa w GenBaz od 1810 r.

W SgKP jest ciekawy zapis, moze dotyczyc tego nazwiska.
Wola Wrzeszczowska - na poczatku XVI w. wies ta zwana Szpotowa Wola.
No i Anna Spothowa .........
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/803

Grazyna
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Bardzo ciekawa hipoteza. Tez kiedys sie spotkałem z tym ze nazwisko Szpoton moze pochodzic od nazwiska Szpot. Posiadacze natmiast tego nazwiska pochodzili z Duninów herbu łabadz i mieszkali w dawnym powiecie opoczyńskim który siegał az po Przytyk. Dziekuje bardzo za podpowiedzi

Stanisław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Podaję etymologię wg Rymuta:

Szpoton - od staropolskiego Szpot, spot ‘narośl kostna na nodze konia’; od niemieckiej nazwy osobowej Spott, ta od średnio-wysoko-niemieckiego spot ‘drwina, figiel’.

Nazwisko Szpot jest datowane na rok 1386.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”