Witam
W XVIII m.in. do Piotrkowa przybyli uchodźcy z Macedonii. Poza krótkimi informacjami odnośnie założenia kaplicy grecko-rosyjskiej przez kupców Grabowskiego i Janickiego - niewiele więcej udało mi się znaleźć.
Czy są gdzieś informacje odnośnie przyjmowania przez nich polskich nazwisk ?
Jak to w połowie XVIII wieku wyglądało, pod względem formalnym ?
pozdr
Jacek
Piotrków Trybunalski - Grecy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sułkowski_Jacek

Piotrków Trybunalski - Grecy
Witaj Jacku,
Na kanale TVP Historia nie pamiętam dokładnej daty ale z pewnością w mcu sierpniu emitowano Reportaż " Piotrków Trybunalski miasto wielu kultur". Wypowiadali się miejscowi pasjonaci regionaliści, dużo informacji i zdjęć było nie tylko o Grekach.
Indeksowałam wtedy parafię piotrkowską XVIII wiek i sporo w księgach było zapisów konwersów z różnych religii więc tym bardziej reportaż był dla mnie bardzo ciekawy.
Zajrzyj tam - link:
http://cyfrowa.pbp.sieradz.pl/Content/118/98+nr1.pdf
Jest to bardzo interesujące Czasopismo " Siódma Prowincja" którego m.innymi wydawcą jest Wojewódzki Dom Kultury w Piotrkowie Trybunalskim.
Na stronie 8 publikacji znajdziesz sporo wiadomości o Grekach przybyłych do Piotrkowa w XVIII wieku.
pozdrawiam
Danuta
Na kanale TVP Historia nie pamiętam dokładnej daty ale z pewnością w mcu sierpniu emitowano Reportaż " Piotrków Trybunalski miasto wielu kultur". Wypowiadali się miejscowi pasjonaci regionaliści, dużo informacji i zdjęć było nie tylko o Grekach.
Indeksowałam wtedy parafię piotrkowską XVIII wiek i sporo w księgach było zapisów konwersów z różnych religii więc tym bardziej reportaż był dla mnie bardzo ciekawy.
Zajrzyj tam - link:
http://cyfrowa.pbp.sieradz.pl/Content/118/98+nr1.pdf
Jest to bardzo interesujące Czasopismo " Siódma Prowincja" którego m.innymi wydawcą jest Wojewódzki Dom Kultury w Piotrkowie Trybunalskim.
Na stronie 8 publikacji znajdziesz sporo wiadomości o Grekach przybyłych do Piotrkowa w XVIII wieku.
pozdrawiam
Danuta
-
Sułkowski_Jacek

-
Mariusz_F.

-
Sułkowski_Jacek