Archiwum Państwowe w Toruniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rwelka

Nieaktywny

Prośba o pomoc: Akt urodzenia w AP w Toruniu

Post autor: rwelka »

Panie Marku

Pozwolę sobie napisać uwagę ,iż nie jest to takie proste jak się Panu wydaje.
Otóż sprawa ma się tak.
Te metryki są w II oddziale za Wisłą w postaci ksiąg żywych. Innymi słowy nie ma mikrofilmów .
Nikt nie zgodzi się na zdjęcie .
Może Pan zrobic jedynie odbitkę ksero .
Pozwolę sobie nadmienić ,iż mimo ,że na co dzień korzystam z AP Toruń to cały dzień zajęcia gdyż księgi trzeba zamówić o godzinach wyznaczonych .

Znacznie prościej będzie Panu zamówić metryki listownie .
Przyślą pismo o zapłacenie 2 PLN i wyślą na okaziciela .

Więc po co obarczać inne osoby.
Pozdrawiam
Marekko

Sympatyk

Post autor: Marekko »

Dziękuję bardzo za radę.

Pozdrawiam, Marek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Witam,

czy ktoś wie (i mógłby się tą wiedzą podzielić) jak długo czeka się w AP Toruń na przesłanie skanu aktu?
Pozdrawiam
Jarek
Marekko

Sympatyk

Post autor: Marekko »

Panie Jarku,
od tygodnia do dwóch tygodni, zależy to od dotarcia dowodu wpłaty za skan (poniewaz każde archiwum wymaga pokazania dowodu wpłaty). Może Pan równiez wysłać przez e-mail ze skanowany dowód wpłaty, wtedy powinno dotrzeć w ciągu tygodnia.
Do mnie zawsze wysyłaja skan poczta elekroniczną.

Pozdrawiam, Marek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuje za informację
2 tygodnie temu wysłałem potwierdzenie przelewu mailem i nic jeszcze nie dostałem - dlatego pytam czy tak długi czas to w tym archiwum standard - wynika z tego, że trzeba będzie się skontaktować jeszcze raz
Pozdrawiam
Jarek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Mam pytanie - czy ktoś wybiera się w najbliższym (lub późniejszym ;) ) czasie do AP w Toruniu? Mam prośbę dotyczącą jednego aktu (wiem dokładnie jaki i gdzie go znaleźć).

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,

Karol.
Masia

Sympatyk
Adept

Kwerenda w AP w Toruniu

Post autor: Masia »

Chcę po raz pierwszy skorzystać z opcji zamówienia kwerendy w AP w Toruniu, chcę to zrobić drogą mailową i się zastanawiam czy wystarczy w treści maila wyjaśnić co mnie interesuje i podać wszystkie znane mi dane, czy trzeba wypisać jakieś podanie na oficjalnym druku? Jak to wygląda krok po kroku? Ile się czeka na odzew z archiwum po zleceniu kwerendy? Z góry dziękuje za wszystkie rady. :)
Masia
Iros

Sympatyk

Kwerenda w AP w Toruniu

Post autor: Iros »

Korzystałem dwukrotnie z usług AP w Toruniu, za każdym razem podawałem wszystkie dane jakie znałem o poszukiwanych osobach, oraz swoje dane i adres do korespondencji. To wystarczało. Na adres email dostawałem informację z ceną, za którą mogę dostać informacje. Np.:
Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku informuje, że nie odszukano aktu urodzenia ...
Jednocześnie informujemy, że dalsze poszukiwania genealogiczne moga być wykonane za odpłatnością. W załączeniu kosztorys opłat.
Rozpoczęcie poszukiwań uzależnia się od uiszczenia opłaty wstepnej
(30,00 zł) na konto podane w kosztorysie.
i
Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku informuje, że jesteśmy w stanie przeprowadzić odpłatne poszukiwania dotyczące rodziny ... w Aktach Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej ..., zgodnie z cennikiem usług świadczonych przez Archiwum Państwowe w Toruniu (wprowadzonym zarządzeniem nr 3 Dyrektora Archiwum Państwowego w Toruniu z dnia 3 lutego 2011 r.).
Rozpoczęcie poszukiwań uzależniamy od uiszczenia opłaty wstępnej. W załączeniu przesyłamy kosztorys wstępny.
Konrad
Justa__

Sympatyk

Kwerenda w AP w Toruniu

Post autor: Justa__ »

Witam

W Toruniu szybko działają, wystarczy e-mailem się zgłosić, wycenią i przyślą dane (skany) na adres domowy.
Powodzenia
Justyna
Masia

Sympatyk
Adept

Kwerenda w AP w Toruniu

Post autor: Masia »

Dziękuję, cieszę się, że wystarczy napisać zwykłego maila, bo myślałam, że będzie to trzeba zrobić w bardziej "oficjalny" sposób.

Masia
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Kwerenda w AP w Toruniu

Uwaga ogłoszenie AP Toruń:
Uprzejmie informujemy, że z dniem 9.03.2015 r. (do odwołania) wyłączone są z użytkowania ze względu na trwające prace digitalizacyjne wszystkie akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich do 1910 r.
http://www.torun.ap.gov.pl/
Pozdrawiam
Jarek
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Wczoraj w AP-ie (przynajmniej na Idzikowskiego) w godzinach przedpołudniowych były jeszcze dostępne :)

Nieoficjalnie podam, że zeskanowane zespoły, na nowej niezależnej platformie, mają być dostępne on-line od lipca tego roku.

Zobaczymy, trzymam kciuki.

Pozdrawiam

Janek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

no to już wiem co będę robił w wakacje :mrgreen: ciekawe co na to reszta rodziny :roll:
Pozdrawiam
Jarek
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Dzis trafilam na Hieronima Kulwickiego. Niestety , chlopczyk przezyl tylko 1 dzien i 22 godz. Ur 28.01.1905, archiwum z Olsztyna, miejscowosc Zwiniarz.moze tez z rodziny?
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

prawdopodobnie wszyscy Kulwiccy to rodzina :-) tego akurat juz mam. Dzięki :-)
Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”