Archiwum Państwowe w Toruniu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prośba o pomoc: Akt urodzenia w AP w Toruniu
Panie Marku
Pozwolę sobie napisać uwagę ,iż nie jest to takie proste jak się Panu wydaje.
Otóż sprawa ma się tak.
Te metryki są w II oddziale za Wisłą w postaci ksiąg żywych. Innymi słowy nie ma mikrofilmów .
Nikt nie zgodzi się na zdjęcie .
Może Pan zrobic jedynie odbitkę ksero .
Pozwolę sobie nadmienić ,iż mimo ,że na co dzień korzystam z AP Toruń to cały dzień zajęcia gdyż księgi trzeba zamówić o godzinach wyznaczonych .
Znacznie prościej będzie Panu zamówić metryki listownie .
Przyślą pismo o zapłacenie 2 PLN i wyślą na okaziciela .
Więc po co obarczać inne osoby.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie napisać uwagę ,iż nie jest to takie proste jak się Panu wydaje.
Otóż sprawa ma się tak.
Te metryki są w II oddziale za Wisłą w postaci ksiąg żywych. Innymi słowy nie ma mikrofilmów .
Nikt nie zgodzi się na zdjęcie .
Może Pan zrobic jedynie odbitkę ksero .
Pozwolę sobie nadmienić ,iż mimo ,że na co dzień korzystam z AP Toruń to cały dzień zajęcia gdyż księgi trzeba zamówić o godzinach wyznaczonych .
Znacznie prościej będzie Panu zamówić metryki listownie .
Przyślą pismo o zapłacenie 2 PLN i wyślą na okaziciela .
Więc po co obarczać inne osoby.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za radę.
Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam, Marek
Witam,
czy ktoś wie (i mógłby się tą wiedzą podzielić) jak długo czeka się w AP Toruń na przesłanie skanu aktu?
czy ktoś wie (i mógłby się tą wiedzą podzielić) jak długo czeka się w AP Toruń na przesłanie skanu aktu?
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Panie Jarku,
od tygodnia do dwóch tygodni, zależy to od dotarcia dowodu wpłaty za skan (poniewaz każde archiwum wymaga pokazania dowodu wpłaty). Może Pan równiez wysłać przez e-mail ze skanowany dowód wpłaty, wtedy powinno dotrzeć w ciągu tygodnia.
Do mnie zawsze wysyłaja skan poczta elekroniczną.
Pozdrawiam, Marek
od tygodnia do dwóch tygodni, zależy to od dotarcia dowodu wpłaty za skan (poniewaz każde archiwum wymaga pokazania dowodu wpłaty). Może Pan równiez wysłać przez e-mail ze skanowany dowód wpłaty, wtedy powinno dotrzeć w ciągu tygodnia.
Do mnie zawsze wysyłaja skan poczta elekroniczną.
Pozdrawiam, Marek
Dziękuje za informację
2 tygodnie temu wysłałem potwierdzenie przelewu mailem i nic jeszcze nie dostałem - dlatego pytam czy tak długi czas to w tym archiwum standard - wynika z tego, że trzeba będzie się skontaktować jeszcze raz
2 tygodnie temu wysłałem potwierdzenie przelewu mailem i nic jeszcze nie dostałem - dlatego pytam czy tak długi czas to w tym archiwum standard - wynika z tego, że trzeba będzie się skontaktować jeszcze raz
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Witam serdecznie,
Mam pytanie - czy ktoś wybiera się w najbliższym (lub późniejszym
) czasie do AP w Toruniu? Mam prośbę dotyczącą jednego aktu (wiem dokładnie jaki i gdzie go znaleźć).
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Mam pytanie - czy ktoś wybiera się w najbliższym (lub późniejszym
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
Kwerenda w AP w Toruniu
Chcę po raz pierwszy skorzystać z opcji zamówienia kwerendy w AP w Toruniu, chcę to zrobić drogą mailową i się zastanawiam czy wystarczy w treści maila wyjaśnić co mnie interesuje i podać wszystkie znane mi dane, czy trzeba wypisać jakieś podanie na oficjalnym druku? Jak to wygląda krok po kroku? Ile się czeka na odzew z archiwum po zleceniu kwerendy? Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Masia
Masia
Kwerenda w AP w Toruniu
Korzystałem dwukrotnie z usług AP w Toruniu, za każdym razem podawałem wszystkie dane jakie znałem o poszukiwanych osobach, oraz swoje dane i adres do korespondencji. To wystarczało. Na adres email dostawałem informację z ceną, za którą mogę dostać informacje. Np.:
iArchiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku informuje, że nie odszukano aktu urodzenia ...
Jednocześnie informujemy, że dalsze poszukiwania genealogiczne moga być wykonane za odpłatnością. W załączeniu kosztorys opłat.
Rozpoczęcie poszukiwań uzależnia się od uiszczenia opłaty wstepnej
(30,00 zł) na konto podane w kosztorysie.
KonradArchiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku informuje, że jesteśmy w stanie przeprowadzić odpłatne poszukiwania dotyczące rodziny ... w Aktach Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej ..., zgodnie z cennikiem usług świadczonych przez Archiwum Państwowe w Toruniu (wprowadzonym zarządzeniem nr 3 Dyrektora Archiwum Państwowego w Toruniu z dnia 3 lutego 2011 r.).
Rozpoczęcie poszukiwań uzależniamy od uiszczenia opłaty wstępnej. W załączeniu przesyłamy kosztorys wstępny.
Kwerenda w AP w Toruniu
Witam
W Toruniu szybko działają, wystarczy e-mailem się zgłosić, wycenią i przyślą dane (skany) na adres domowy.
Powodzenia
Justyna
W Toruniu szybko działają, wystarczy e-mailem się zgłosić, wycenią i przyślą dane (skany) na adres domowy.
Powodzenia
Justyna
Kwerenda w AP w Toruniu
Dziękuję, cieszę się, że wystarczy napisać zwykłego maila, bo myślałam, że będzie to trzeba zrobić w bardziej "oficjalny" sposób.
Masia
Masia
Kwerenda w AP w Toruniu
Uwaga ogłoszenie AP Toruń:
Uprzejmie informujemy, że z dniem 9.03.2015 r. (do odwołania) wyłączone są z użytkowania ze względu na trwające prace digitalizacyjne wszystkie akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich do 1910 r.
http://www.torun.ap.gov.pl/
Uprzejmie informujemy, że z dniem 9.03.2015 r. (do odwołania) wyłączone są z użytkowania ze względu na trwające prace digitalizacyjne wszystkie akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich do 1910 r.
http://www.torun.ap.gov.pl/
Pozdrawiam
Jarek
Jarek