Nazwisko: Semeniuk
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22628&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- historyk1920

Semeniuk - od imienia Szymon, pochodzenia hebrajskiego, gdzie występowało w dwóch formach: Shime’on, Shim’on i znaczyło pierwotnie ‘Bóg wysłuchał’. Dwie formy hebrajskie przekształciły się w dwa imiona: Simon i Simeon. Pierwsze upowszechniło się w Kościele zachodnim, drugie we wschodnim. W Polsce imię notowano od XII wieku. Obok Szymon występują postaci Szyman, Szymun. Od XIV wieku występują w źródłach staropolskich formy zlatynizowaneSimeon, Semeon. W językach wschodniosłowiańskich spotykane są formy Semen, Semien, skąd forma Siemion, używana w średniowieczu na Kresach Wschodnich.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
Korniluk_Bożena

Witam.
Moja praprababcia to Anna Mazuruk z domu Semeniuk. Córka Wincentego Semeniuk. Wyszła za mąż za Franciszka Mazuruka i zamieszkała w Terlikowie (powiat łosicki, gmina Sarnaki - wcześniej woj. bialskopodlaskie). Zmarła w wieku 63 lat w 1882 roku w Terlikowie. Jakieś pokrewieństwo?
Pozdrawiam
Bożena
Moja praprababcia to Anna Mazuruk z domu Semeniuk. Córka Wincentego Semeniuk. Wyszła za mąż za Franciszka Mazuruka i zamieszkała w Terlikowie (powiat łosicki, gmina Sarnaki - wcześniej woj. bialskopodlaskie). Zmarła w wieku 63 lat w 1882 roku w Terlikowie. Jakieś pokrewieństwo?
Pozdrawiam
Bożena
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
W Koszalinie od 1946 roku mieszkają Semeniuki!
Pozdrawia:
Krzycho z Koszalina
W Koszalinie od 1946 roku mieszkają Semeniuki!
Pozdrawia:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- Batogowski_Sergij

Powiem więcej, nazwiska, kończące się na "uk" pochodzą z zachodniej Ukrainy, głównie z północnej i środkowej części teraźniejszego obwodu Wołyńskiego. W tym przypadku "Semeniuk" to jest 100% nazwisko ukraińskie ponieważ pochodzi ono od ukraińskiej formy "Semen" hebrajskiego imienia. Otóż, jestem pewien tego, że wcześniejsze przodkowie pochodzili z terenów współczesnej zachodniej Ukrainy.
Pozdrawiam,
Sergij
Pozdrawiam,
Sergij
- Batogowski_Sergij

Na stronie http://www.nomer.org/allukraina/ jest 36971 zapisów z nazwiskiem "Семенюк".
Re: Nazwisko: Semeniuk
Rozumiem, że kolega nie słyszał o historii dzisiejszych wschodnich terenów Polski ? Nazwiska z końcówką "uk" występowały tam grubo przed tym, zanim ktokolwiek myślał o używaniu pojęcia Ukraina, ukrainiec.Batogowski_Sergij pisze:Powiem więcej, nazwiska, kończące się na "uk" pochodzą z zachodniej Ukrainy, głównie z północnej i środkowej części teraźniejszego obwodu Wołyńskiego. W tym przypadku "Semeniuk" to jest 100% nazwisko ukraińskie ponieważ pochodzi ono od ukraińskiej formy "Semen" hebrajskiego imienia. Otóż, jestem pewien tego, że wcześniejsze przodkowie pochodzili z terenów współczesnej zachodniej Ukrainy.
Pozdrawiam,
Sergij
Grzegorz
- Batogowski_Sergij

Pierwsza wzmianka o nazwie "Ukraina" wspomina się w roku 1187-m, czyli zadługo trzed tym, jak na terenach współczesnych Polski i Ukrainy pojawiło się pojęcie "nazwisko". A na wschodnich terenach współczesnej Polski, wśród Polaków od wieków mieszkali Ukraińcy (Rusini).Greg40 pisze:Rozumiem, że kolega nie słyszał o historii dzisiejszych wschodnich terenów Polski ? Nazwiska z końcówką "uk" występowały tam grubo przed tym, zanim ktokolwiek myślał o używaniu pojęcia Ukraina, ukrainiec.Batogowski_Sergij pisze:Powiem więcej, nazwiska, kończące się na "uk" pochodzą z zachodniej Ukrainy, głównie z północnej i środkowej części teraźniejszego obwodu Wołyńskiego. W tym przypadku "Semeniuk" to jest 100% nazwisko ukraińskie ponieważ pochodzi ono od ukraińskiej formy "Semen" hebrajskiego imienia. Otóż, jestem pewien tego, że wcześniejsze przodkowie pochodzili z terenów współczesnej zachodniej Ukrainy.
Pozdrawiam,
Sergij
Pozdrawiam,
Serhij
-
turboMarcinek
Witam, w pobliżu tych miejscowości wymienionych Lipnica, Deryczanka mieszkała moja rodzina Semeniuk, z miejscowości Olszyn, kolega może coś więcej powiedzieć o swojej rodzinie?