Co to za imię: Motryna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

https://picasaweb.google.com/1019755816 ... 4178285970

Mam pytanie, jak w temacie. Co to za imię: Motryna? W wykazie imion białoruskich i ukraińskich znalazłam tylko Makrynę i Matronę, Motryny brak :(
Czy takie imię w ogóle istnieje, czy spisujący akt się pomylił?
Pomóżcie ...
Pozdrawiam, Magdalena
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Brałaś może pod uwagę imię Martyna, tylko że zapisane zostało w akcie w formie gwarowej, używanej w danym terenie np. Często spotykałem się z zwrotami gwarowymi w aktach. Natomiast swoistego rodzaju plagą było mylenie w moich okolicach Agnieszki z Agatą. Głównie z tego powodu że na Agatę często mówiono "Jagata" a na Agnieszkę "Jagusia", a jak dany chłop powiedział księdzu że jego żona to "Jaguś" to dla księdza równie dobrze mogła to być Agnieszka jak też i Agata. Tak też mogło być z tym imieniem zgłaszający powiedział o "Mortynie lub Morcie" czyli Martynie lub Marcie i ksiądz tak zapisał, a że zrobił literówkę jeszcze w dodatku stąd też mógł wyjść ten błąd. Tylko sprawa się komplikuje bo jak dobrze widzę akt pochodzi z początku XVIII wieku, imiona te nie były często występującymi w tych czasach, ale czasem i w tych czasach się zdarzały oryginalne na owe czasy imiona. W interesującej mnie parafii w Galicji, w całym XIX wieku odnotowano tylko dwie osoby o imieniu KAJETAN, jednym z nich był mój 5x pradziadek, co musiało być pewnego rodzaju ewenementem wśród mieszkańców że nosili takie imiona.

Pozdrawiam.
Mateusz.
dziadek_m60

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: dziadek_m60 »

Pod tymi linkami jest mowa o imieniu Mortyna:
http://alt.pl.ukraina.narkive.com/h5Q0V52x/i
http://www.eioba.pl/a/329y/jak-skrzywdz ... nym-slowem
Niewykluczone,że może jest to szczególna forma zapisu imienia - Martyna?
Pozdrawiam
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Obstawiałbym gwarową wersję imienia Matrona, zwłaszcza, że występują zdrobnienia Motrenka, Motria.

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Dziękuję za podpowiedzi :)

Przyznam, że w pierwszej chwili odczytałam to jako Martyna, dopiero po chwili się dopatrzyłam, że przodek urodził się na Podolu. Dlatego zaczęłam szukać w stronę imion rosyjsko brzmiących. Nawiasem mówiąc miejscowości urodzenia też nie umiem znaleźć i zaraz chyba założę osobny wątek :(
Biorę też pod uwagę, że jest to jednak akt znania, świadkami są osoby chyba nie spokrewnione (nic nie napisano) więc ... mało wiarygodny jest dla mnie ten akt.
Ale z kolei jeden ze świadków ma na imię Łukijan, i jak znalazłam jest to staroświeckie, a kiedyś częste, imię na Ukrainie.
Cóż przodkinię wpiszę jako Motrynę, jak ją zapisano.
Pozdrawiam, Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”