Requiescat in Pace
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Requiescat in Pace
Pamiętajmy o tych kresowych, małych przykościelnych cmentarzykach na Ziemiach Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Moje dobre myśli płyną nie tylko do Ziemi Grodzieńskiej, ale i do tych licznych, zapomnianych, opuszczonych, gdzie i drogi zarośnięte, i las strzeże miejsca spoczynku przodków naszych przodków. Zapalmy im zieloną lampkę gdziekolwiek jesteśmy jako znak solidarności i nadziei. I niech wiatr im przyniesie wyszeptane przez nas te słowa magiczne - Requiescat in Pace...
Requiescat in Pace
Amen
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Requiescat in Pace
Piekne slowa, Ludwiku.
Przylaczam sie do nich calym sercem.
Niech spoczywaja w pokoju...
Kinga Vnuk
Przylaczam sie do nich calym sercem.
Niech spoczywaja w pokoju...
Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
-
Katarzyna_m

- historyk1920

-
julia_jarmola

Byłem w ubiegłym roku na Ukrainie. Miejscowi zaprowadzili mnie na mogiłę pomordowanych. Na cmentarzu prwosławnym w Żdżarach (ok. 2 km od Bugu na wysokości Kryłowa) pogrzebane są szczątki pomordowanych Polaków przez UPA w gminie Grzybowica (dzisiaj Nowowołyńsk). Są tam szczątki około 300-400 osób, zebrane w 1946 roku przez Rosjan w jedno miejsce, w rogu cmentarza prawosławnego. Teraz stoi tam stary drewniany krzyżyk, mocno spróchniały. Niewiele kto wie o tej mogile. Zgłoszenie do Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa nic nie zmieniło. Nie ma żadnego odzewu, że ktoś tą mogiłą się zainteresował. To bardzo smutne.
Pozdrawiam
Marian
Pozdrawiam
Marian