Od jakiegoś czasu zadaję sobie pytanie dlaczego nazwisko Stefan zostało zmienione na nazwisko Kopeć.
Wśród moich przodków występowali Kopciowie wywodzący się spod miechowskich wsi. Kiedy starałam się dowiedzieć czegoś więcej dotarłam do aktu ślubu pewnego Wojciecha Kopcia zwanego Stefan, urodzonego w Chodowie - akt z roku 1824.Na jego podstawie ustaliłam imię najstarszego póki co, znanego mi Kopcia/ Stefana i jego żony, byli to Franciszek i Katarzyna z d. Zrebiec. Do starszych niż 1824 r. metryk nie dotarłam bo Chodów ma duże "dziury". Ale sprawdziłam w spisie ludności z 1791 r. - mój Fraciszek i Katarzyna nosili wtedy nazwisko Stefan, podobnie jak ich dzieci. Wojciech Kopeć vel Stefan, s. Franciszka musiał urodzić się już po wspomnianym wyżej spisie.
Co mogło wpłynąć na zmianę nazwiska Stefan na Kopeć. Dodam, że nazwisko Kopeć licznie występowało w sąsiadującej z Chodowem parafii Miechów i to znacznie wcześniej niż 1824 rok.
dlaczego Stefan stał się Kopciem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
dlaczego Stefan stał się Kopciem
Przełom XVIII i XIX wieku jest bogaty w zmiany nazwisk. Nazwiska ośmieszający zostały porzucane, wszelkie nazwiska patronimicznie dostawały końcówki bądź zanikały, nazwiska typu Worek uszlachetniały się na np. Workowski. Dużą zmianą był 1808 rok, ale tylko dla księdza, ludzie i tak nie przejmowali się nowym wzorem akt. To że ksiądz wpisał rodzinę tak a nie inaczej jeszcze nic nie znaczy. Zmiany nazwisk trwały nawet do połowy XIXw. Przykładowo w moim wywodzie Jakub syn Walentego został nazwany Walczakiem, syn Jakuba, znowu Walenty nosił nazwisko Kubiak, a zapewne we wsi wołali go po dziadku Walczak. Syn Walentego Wincenty po ojcu nazywany był Kubackim a po przodkach i/lub po ojcu Walczak. Co ciekawe przez 30 lat od 1800 rejestrował dzieci pod różnymi nazwiskami. Czyli tak jak to było za czasów łacińskich.
Inna sprawa gdy nawet w okolicach 1900 roku ktoś się przeprowadził i zniekształcono mu nazwisko. Ostatnio dotarłem do pewnych Weneckich, którzy dziś się nazywają Winiecki nieświadomi zmiany nazwiska, a różnica jest poważna.
Często ludzie przyjmowali nazwiska nie wiadomo skąd. Po ojcach, opiekunach, od ich imion, mężczyzna mógł przejąć nazwisko teściów itd. Mam przypadek nazwiska patronimicznego po teściu nawet...
Nazwisko Stefan sugeruje że przodkiem był jakiś Stefan, a że nikt z żywych już nie pamiętał owego przodka to nowe nazwisko przyjęło się bardzo szybko.
Pozdrawiam,
Adam
Inna sprawa gdy nawet w okolicach 1900 roku ktoś się przeprowadził i zniekształcono mu nazwisko. Ostatnio dotarłem do pewnych Weneckich, którzy dziś się nazywają Winiecki nieświadomi zmiany nazwiska, a różnica jest poważna.
Często ludzie przyjmowali nazwiska nie wiadomo skąd. Po ojcach, opiekunach, od ich imion, mężczyzna mógł przejąć nazwisko teściów itd. Mam przypadek nazwiska patronimicznego po teściu nawet...
Nazwisko Stefan sugeruje że przodkiem był jakiś Stefan, a że nikt z żywych już nie pamiętał owego przodka to nowe nazwisko przyjęło się bardzo szybko.
Pozdrawiam,
Adam