Szukałem na forum informacji o Aktach Lokalnych parafii, dostępnych w każdym Archiwum Diecezjalnym, ale nie natrafiłem na żaden post więc piszę jako pierwszy. Chyba, że jednak gdzieś jest już taki to proszę o przesunięcie. Ale przechodząc do rzeczy
Ostatnio postanowiłem zajrzeć do Akt Lokalnych głównej parafii moich przodków, mając informację że jest tam "wszystko", postanowiłem tam zajrzeć. I okazało się że odnalazłem tam mnóstwo informacji o swoich przodkach, dokumenty z podpisami mieszkańców w tym tez i moich przodków. Było to dla mnie wielkim zaskoczeniem połączonym z jeszcze większą radością.
Dlatego też chciałem się podzielić z Wami wszystkimi informacjami żebyście w swoich poszukiwaniach zajrzeli do Akt Lokalnych parafii przodków, może i Wam też się uda coś ciekawego odnaleźć !!.
Akta lokalne mają tą jedną wadę, że jest ich bardzo dużo zazwyczaj i dotyczą zarówno spraw parafialnych jak też i spraw mieszkańców, dlatego trzeba nieraz uzbroić się w cierpliwość i uważnie przeglądać kartka po kartce i szukać czegoś nasz interesującego.
Mam nadzieję że dla kogoś będzie to pomocne.
Pozdrawiam.
Mateusz.