Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Post autor: rencr4 »

Dziekuję Marku za informację :)
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

jaki program genealogiczny działa off-line

Post autor: Steamroller_Fly »

Jeszcze nie testowałem, ale jak wynika z opisu najnowsza wersja FamilySearch Tree działa także bez dostępu do Internetu https://play.google.com/store/apps/deta ... rch.mobile Oczywiście trzeba najpierw wrzucić dane na stronę FS.
W niedługim czasie zapowiadają wydanie wersji, która będzie miała możliwość edytowania danych. Poczekamy - zobaczymy.
Radek
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

jaki program genealogiczny działa off-line

Post autor: Steamroller_Fly »

Znalazłem jeszcze program TreeView https://play.google.com/store/apps/deta ... eeview.app
Działa w wersji offline, jednak niestety najpierw trzeba udostępnić swoje drzewo online.
Radek
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Drzewo Genealogiczne II - mam problem

Post autor: magda_lena »

Czy ktoś z użytkowników tego programu mógły mi wyjaśnić, krok po kroku, w jaki sposób wygenerować przeglądarkę DG tylko dla jednej rodziny?
Podzieliłam drzewo, klikam na "ogranicz dane tylko dla następujących rodzin", wybieram właściwą rodzinę i ... generuję podgląd dla całego drzewa.
Nie wiem, gdzie tkwi błąd i co robię nie tak :(
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Drzewo Genealogiczne II - mam problem

Post autor: pozmirowski »

Magda, najlepiej to bezpośrednio:

biuro(at)pl-soft.pl
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Szulc_Wojciech

Program komputerowy do tworzenia drzewa genealogicznego.

Post autor: Szulc_Wojciech »

Witam,
Chce budować drzewo genealogiczne i szukam programu komputerowego który by mi w tym pomógł. W internecie znalazłem kilka tytułów ale nie potrafię się zdecydować na jeden, natomiast z komentarzy na tym forum trudno wyłonić faworyta. Proszę wiec o pomoc we wskazaniu lidera tej dyscypliny.
Przykładem wymaganej funkcjonalności mogłyby być MyHeritage, udostępniają program do zainstalowania na komputerze oraz możliwość edycji i synchronizacji drzewa online. Ale opinie na forum wskazują na wysokie ceny, kontrowersyjna politykę prywatności oraz stosunkowo niewielka bazę danych historycznych.
Moim celem jest stworzenie wydrukowanego albumu elementów drzewa, wiec wymagana jest edycja wyglądu graficznego oraz zapis do pdf (lub podobnego formatu).
Czy istnieje program lub serwis który spełniałby moje oczekiwania?
Będę wdzięczny za wszelka pomoc i sugestie.
Pozdrawiam
Wojciech Szulc
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Re: Program komputerowy do tworzenia drzewa genealogicznego.

Post autor: Mirek.Kozak »

Szulc_Wojciech pisze:Czy istnieje program lub serwis który spełniałby moje oczekiwania?
Gdybys chociaz troszeczke wykazal sie kreatywnoscia, to w szukaj znalazlbys kilka trafien, a wsrod nich chociazby:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-45.phtml
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Szulc_Wojciech

Mirek.Kozak pisze:
Szulc_Wojciech pisze:Czy istnieje program lub serwis który spełniałby moje oczekiwania?
Gdybys chociaz troszeczke wykazal sie kreatywnoscia, to w szukaj znalazlbys kilka trafien, a wsrod nich chociazby:
Zamieściłem ten post ze względu na bardzo szybki postęp w tej dziedzinie. Opinie i testy z przed dwóch czy trzech lat mogą być nieaktualne, informatyka rozwija się bardzo szybko. Z tych powodów pytam o dzisiejsze doświadczenia z używania takich programów wyjaśniając jakie cele chce osiągnąć. Uważam ze taki temat warto ponawiać co najmniej raz w roku.

Mirek.Kozak
Jeżeli masz zamiar mnie obrażać to prosiłbym abyś po prostu nie odpisywał na moje ewentualne przyszłe posty.

pozdrawiam
Wojciech Szulc
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Szulc_Wojciech pisze:
Mirek.Kozak pisze:
Zamieściłem ten post ze względu na bardzo szybki postęp w tej dziedzinie. Opinie i testy z przed dwóch czy trzech lat mogą być nieaktualne, informatyka rozwija się bardzo szybko. Z tych powodów pytam o dzisiejsze doświadczenia z używania takich programów wyjaśniając jakie cele chce osiągnąć. Uważam ze taki temat warto ponawiać co najmniej raz w roku.

Mirek.Kozak
Jeżeli masz zamiar mnie obrażać to prosiłbym abyś po prostu nie odpisywał na moje ewentualne przyszłe posty.
Poczules sie obrazony moim postem?
Przepraszam serdecznie...
I odpowiadam merytorycznie na twoje dywagacje...
Od 3 lat nie ma nowego programu genealogicznego...
Nowego - dobrego...
Ale przeciez wystarczy to kreatywnie sprawdzic w google!
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Szulc_Wojciech

Sprawdziłem w Google, ale biorąc pod uwagę dostępność internetu nie uważam to za działanie kreatywne, niestety często odnoszę wrażenie ze „obiektywne opinie” są sponsorowane przez odpowiednich producentów oprogramowania.
Zapytałem na tym forum ponieważ miałem, i ciągle mam, nadzieje na to ze doświadczeni użytkownicy wypowiedzą się na ten temat. Takie chyba jest założenie istnienia forum.
Ponad to proponowałbym zapoznać się z definicja terminu „dywagacja” zanim zacznie się go używać.

Pozdrawiam
Wojciech Szulc
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Musisz chyba zdecydować czy szukasz programu off line czy portalu (ew z programem off line).
Portale na których mozesz sobie postawić drzewo w chmurze i móc pracowac zdalnie to m.in. komercyjne MH i Ancestry oraz bezpłatny FS ale także oczywiście parę innych w Polsce mniej znanych.

Co do polityki prywatności to nikt na tym forum jej nie porównywał. Radzę czytać co sie podpisuje.

FS jest bezpłatny ale programu nie daje/ sprzedaje (wczesniej wspierał PAF).
MH oferuje w zasadzie w cenie FTB a Ancestry chyba oddzielnie płatny FTM.

Tak jak Mirek napisał jakiejś rewolucji na rynku nie widzać.

Są też rozwiązania które mozesz postawic samodzielnie np The Next Generation of Genealogy Sitebuilding.

Programy były tu chyba omawiane, choć zapewne nie ma jakiegoś podsumowującego postu.
Najczęściej na forum pojawiaja się na moje oko Ahnenblatt, Drzewo genealogiczne, MH/MHB.

Największe zestawienie jakie znam jest tu:
http://www.gensoftreviews.com/index.php ... &sort=lrev
To zestawienie nie zawiera jednak polskiego programu Drzewo genealogiczne używanego np. przez niektórych użtkowników forum.

Chyba każdy program można zainstalować za darmo do celów testowych.
Wybór zalezy od specyficznych preferencji, oczekiwań co do typów wydruków i wielu innych cech.
Zapis do pdf realizuje chyba każdy program jaki napisano. Ale duże drzewo w pdf to wydruk na ścianę o wymiarach liczonych w metrach. ;-)
Ostatnio zmieniony ndz 01 mar 2015, 16:59 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
fis_taszek

Sympatyk

Post autor: fis_taszek »

Witaj,

aplikacja MyHeritage na komputer może działać niezależnie od drzewa umieszczonego online, nie ma konieczności synchronizacji. Chociaż trzeba mieć chyba konto na portalu - ale do tego wystarczy email. W darmowej aplikacji ograniczone są tylko jakieś bardziej zaawansowane funkcje (typu prezentacja na mapach). Nie ma limitu dodawanych osób. Ma opcję generowania plików graficznych.
Mnie akurat odpowiada, że działa też SmartMatch, bo parę razy faktycznie na tym skorzystałam.
Czy portal pobiera jakieś dane z mojego drzewa w aplikacji? Nie wiem, bo tradycyjnie nie przeczytałam warunków licencji przy instalacji ;)

Na początku używałam też My Family Tree, który ma podobne funkcje. Na plus bardziej rozbudowane raporty niż Heritage, dodawanie załączników do konkretnych osób. Program jest generalnie w wersji angielskiej, a spolszczenie jest kiepskie, więc dla niektórych może to stanowić problem.

Ostatecznie pracuję na Heritage, ze wzgledu na smart match i ładne wydruki graficzne. Więc polecam któryś z tych dwóch.

Pozdrawiam
Karolina
Ostatnio zmieniony pn 02 mar 2015, 00:41 przez fis_taszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Jeżeli chodzi o tworzenie ładnych drzew i wykresów, to najlepszym programem do tego jest DrevoReport, przy pomocy którego można drukować ładne kołowe wykresy.

Więcej na ten temat tutaj: http://forum.genoua.name/viewtopic.php?pid=24313#p24313
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Sergij, wyglada interesujaco tylko na podstawie jakiego pliku to dziala?, nie widze nigdzie importu ged :( chyba, ze jest to nakladka na Agelong tree...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Bardzo piekny program a jak tam można wprowadzić dane? Bo na oko najpierw musisz zainstalowac program Agelong ?
Nie widzę opcji importu np gedcom.
Ale może czegoś nie zauważyłem.
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”