Akta Lokalne parafii - prawdziwe skarbnice "perełek&quo

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Akta Lokalne parafii - prawdziwe skarbnice "perełek&quo

Post autor: matix123 »

Witam Wszystkich.

Szukałem na forum informacji o Aktach Lokalnych parafii, dostępnych w każdym Archiwum Diecezjalnym, ale nie natrafiłem na żaden post więc piszę jako pierwszy. Chyba, że jednak gdzieś jest już taki to proszę o przesunięcie. Ale przechodząc do rzeczy :)

Ostatnio postanowiłem zajrzeć do Akt Lokalnych głównej parafii moich przodków, mając informację że jest tam "wszystko", postanowiłem tam zajrzeć. I okazało się że odnalazłem tam mnóstwo informacji o swoich przodkach, dokumenty z podpisami mieszkańców w tym tez i moich przodków. Było to dla mnie wielkim zaskoczeniem połączonym z jeszcze większą radością.

Dlatego też chciałem się podzielić z Wami wszystkimi informacjami żebyście w swoich poszukiwaniach zajrzeli do Akt Lokalnych parafii przodków, może i Wam też się uda coś ciekawego odnaleźć !!.
Akta lokalne mają tą jedną wadę, że jest ich bardzo dużo zazwyczaj i dotyczą zarówno spraw parafialnych jak też i spraw mieszkańców, dlatego trzeba nieraz uzbroić się w cierpliwość i uważnie przeglądać kartka po kartce i szukać czegoś nasz interesującego.

Mam nadzieję że dla kogoś będzie to pomocne.

Pozdrawiam.
Mateusz.
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Akta Lokalne parafii - prawdziwe skarbnice "perełek

Post autor: slawek_krakow »

matix123 pisze:Witam Wszystkich.

Szukałem na forum informacji o Aktach Lokalnych parafii, dostępnych w każdym Archiwum Diecezjalnym, ale nie natrafiłem na żaden post więc piszę jako pierwszy. Chyba, że jednak gdzieś jest już taki to proszę o przesunięcie. Ale przechodząc do rzeczy :)

Ostatnio postanowiłem zajrzeć do Akt Lokalnych głównej parafii moich przodków, mając informację że jest tam "wszystko", postanowiłem tam zajrzeć. I okazało się że odnalazłem tam mnóstwo informacji o swoich przodkach, dokumenty z podpisami mieszkańców w tym tez i moich przodków. Było to dla mnie wielkim zaskoczeniem połączonym z jeszcze większą radością.

Dlatego też chciałem się podzielić z Wami wszystkimi informacjami żebyście w swoich poszukiwaniach zajrzeli do Akt Lokalnych parafii przodków, może i Wam też się uda coś ciekawego odnaleźć !!.
Akta lokalne mają tą jedną wadę, że jest ich bardzo dużo zazwyczaj i dotyczą zarówno spraw parafialnych jak też i spraw mieszkańców, dlatego trzeba nieraz uzbroić się w cierpliwość i uważnie przeglądać kartka po kartce i szukać czegoś nasz interesującego.

Mam nadzieję że dla kogoś będzie to pomocne.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zaglądamy systematycznie :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

A ja właśni się dowiedziałam że mogę :) więc pytanie dodatkowe mam czy to trzeba na nóżkach do archiwum śmignąć czy palcami po klawiaturze wystarczy?
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

matix123 pisze:(...) żebyście w swoich poszukiwaniach zajrzeli do Akt Lokalnych parafii przodków (...)
a można prosić o link do skanu takiegoż dokumentu ? zawsze to lepiej zobaczyć
z jakich lat są te dokumenty ?
Podejrzewam że nazwa "akta lokalne" to jakaś nazwa miejscowa, niekoniecznie znana w diecezjach na drugim końcu Rzeczpospolitej (np. w płockiej).
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam.

Chcący zajrzeć do tychże zbiorów trzeba się niestety samemu udać do interesującego nas archiwum diecezjalnego i osobiście poszukać :) Głównie z tego powodu że jest zazwyczaj zbiór różnych akt, i sprawa nie wygląda tak jak w przypadku szukania aktów z ksiąg metrykalnych, że podaje sie dany rok i się znajdzie dokument. Trzeba po prostu szukać i wygrzebywać ciekawostki samemu. Można tam znaleźć np spory proboszcza z chłopami, różne sprawy majątkowe (gdy np ktoś oddawał ziemię probostwu, bo i takie przykłady się zdarzały), petycje z różnymi sprawami do biskupa gdzie znajdziemy np. podpisy mieszkańców. Jeżeli chodzi o różnego typu kłótnie z probostwem ja osobiście natrafiłem na kłótnię proboszcza parafii moich przodków z chłopami, która zakończyła się bijatyką pomiędzy stronami. I akta dotyczące tej sprawy możemy znaleźć właśnie w tego typu zbiorze, wraz z wymienionymi nazwiskami chłopów itp. Są tam akta różnego typu, od fotografii, poprzez ryciny, listy,prośby, akty notarialne po spisy dotyczące probostwa czy danej wsi np. liczba mieszkańców w danym okresie, klęski żywiołowe (ja np. natrafiłem na dokument mówiący o stratach w danej wsi podczas powodzi w 1934 r., co było wielkim zdziwieniem bo wieś ta jest położona w terenie pagórkowatym i nie płynie w niej żadna rzeka zagrażająca kiedykolwiek mieszkańcom). Skupiłem się w tym momencie na danych dotyczących warstwy chłopów, ale również dokumenty dotyczące szlachty mozemy tam odnaleźć, różnego typu zezwolenia na ślub (bo i na takie natrafiałem), akta darowizn, fundacji itd itd.
Jest to cenny zbiór na pewno gdy chcemy poznać życie mieszkańców danego terenu i na pewno dokumenty tam zawarte nam w tym pomogą. Możemy np. odnaleźć prośby do proboszcza pisane okoliczną gwarą, co już w swej formie jest ciekawe.

Zazwyczaj stosuje się nazwę Akta Lokalne Parafii .... Ewentualnie można się spotkać z określeniem Akta Parafialne Parafii ...

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Jakaś próbka znajduję się na FS.
Przy niektórych parafiach poza metrykami w oddzielnych katalogach bywają skany innych dokumentów.

Pierwszy z brzegu przykład.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,364485101

Ale to loteryjka ;-)
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”