1. 02.07.1826 r. w parafii NMP w Łodzi ślub biorą Antoni Adamkiewicz lat 20, ur. w „Skarzynach pod Kaliszem” i Rozalia Gniotkowska również lat 20 mająca, w Hucie Rogi urodzona i zamieszkała, córka Wojciecha i Teresy. Jednym ze świadków jest Karol Miotkowski lat 40.
2. 11.06.1827 r. w parafii NMP w Łodzi, Kolonia Rogi rodzi się Antonina Adamczewska- moja prapra…, córka Antoniego Adamczewskiego lat 20 i Rozalii Miotkowskiej lat 18.
W parafii na Gniotkowskich nie natrafiłam, ale są państwo Gniotek, jednak o innych imionach.
Wojciech i Teresa Miotkowscy są i mają inne dzieci. Karol Miotkowski – możliwe, że świadek ze ślubu - jest bratem Wojciecha Miotkowskiego.
Wiem, że nie powinnam łączyć tej pary ze ślubu do mojego drzewka, gdy nie mam 100% pewności.
Wiem, że przekształcenia nazwiska się zdarzają, czego jestem bardzo, bardzo świadoma.
Wiem, że zdarzają się pary o tych samych imionach i podobnych, a nawet jednakowych nazwiskach, a mimo to są innymi osobami.
Jak na razie nie mogę się dokopać innych aktów dotyczących tej pary … lub którejś z tych par.
Jestem ciekawa, co inny genealog zrobiłby w takiej sytuacji. Przyznam, że bardzo pasują mi obie pary - jako jedna. Ale...