ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Mirek.Kozak

Dawidzie,
tak, to jest pdf dotyczacy tylko ostatniego importu.
Na Twoje drugie pytanie, czy NAC prowadzi harmonogram importow? - odpowiedz moze byc tylko jedna - TAK, prowadzi.
Na przyklad w marcu 2014 roku podano plan publikacji na 2014 rok:
http://szukajwarchiwach.pl/aktualnosci/12
Pisza tam: "do końca roku liczba skanów na szukajwarchiwach.pl przekroczy 14 milionów." - aktualnie jest 12.854.212.
Prawda jest jednak taka, ze jak na razie udostepniane skany nijak sie maja do harmonogramu.
Na przyklad w planie na rok 2014 nie ma materialow z lubelskiego AP, a mimo to i w czerwcu i w listopadzie lubelskie skany sie ukazuja.
W listopadzie ukazuja sie skany z lubelskiego Zakrzowka, ale nie ma ich na liscie nowosci...
Wnioski wyciagnij sobie sam.
tak, to jest pdf dotyczacy tylko ostatniego importu.
Na Twoje drugie pytanie, czy NAC prowadzi harmonogram importow? - odpowiedz moze byc tylko jedna - TAK, prowadzi.
Na przyklad w marcu 2014 roku podano plan publikacji na 2014 rok:
http://szukajwarchiwach.pl/aktualnosci/12
Pisza tam: "do końca roku liczba skanów na szukajwarchiwach.pl przekroczy 14 milionów." - aktualnie jest 12.854.212.
Prawda jest jednak taka, ze jak na razie udostepniane skany nijak sie maja do harmonogramu.
Na przyklad w planie na rok 2014 nie ma materialow z lubelskiego AP, a mimo to i w czerwcu i w listopadzie lubelskie skany sie ukazuja.
W listopadzie ukazuja sie skany z lubelskiego Zakrzowka, ale nie ma ich na liscie nowosci...
Wnioski wyciagnij sobie sam.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Była o tym mowa już wielokrotnie.
NAC prowadzi harmonogram tego co wykonuje sam od A do Z, bo ma nad tym kontrolę i może zaplanować i przewidzieć swoją zdolność przerobową.
To co robi NAC od A do Z, to są skany z mikrofilmów i takowe z AP Lublin nie zostały przewidziane, jednak APL skanuje z ksiąg (tak się składa, że prawosławne nie były mikrofilmowane pod koniec lat 60 na początku 70, bo księgi prawosławne zaczęły trafiać do AP po 1975 roku, a 100 lat po likwidacji diecezji unickiej, której parafie przeszły na prawosławie.
NAC nie jest w stanie przewidzieć ile i od jakich AP i w jakiej kolejności trafi skanów i co ważniejsze ile będzie mieć czasu, poza digitalizacją mikrofilmów, na publikację materiałów nadesłanych z AP.
To jest główna przyczyna braku zapowiedzi nowych skanów z AP Lublin, mimo że się pojawiły w szwa, praktycznie poza niewielkimi wyjątkami są to same prawosławne i wyłącznie materiały niezmikrofilmowane.
Teraz można wyciągać wnioski.
NAC prowadzi harmonogram tego co wykonuje sam od A do Z, bo ma nad tym kontrolę i może zaplanować i przewidzieć swoją zdolność przerobową.
To co robi NAC od A do Z, to są skany z mikrofilmów i takowe z AP Lublin nie zostały przewidziane, jednak APL skanuje z ksiąg (tak się składa, że prawosławne nie były mikrofilmowane pod koniec lat 60 na początku 70, bo księgi prawosławne zaczęły trafiać do AP po 1975 roku, a 100 lat po likwidacji diecezji unickiej, której parafie przeszły na prawosławie.
NAC nie jest w stanie przewidzieć ile i od jakich AP i w jakiej kolejności trafi skanów i co ważniejsze ile będzie mieć czasu, poza digitalizacją mikrofilmów, na publikację materiałów nadesłanych z AP.
To jest główna przyczyna braku zapowiedzi nowych skanów z AP Lublin, mimo że się pojawiły w szwa, praktycznie poza niewielkimi wyjątkami są to same prawosławne i wyłącznie materiały niezmikrofilmowane.
Teraz można wyciągać wnioski.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Mirek.Kozak

Dla mnie nasuwaja sie DWA wnioski:
1. NAC planuje, ze liczba skanow przekroczy 14 milionow i w liczbie tej zgodnie z twoim postem, nie ma "nieplanowanych" lubelskich skanow.
Czyli z aktualnej liczby 12.854.212 nalezy odjac nieplanowane lubelskie 95.000 w czerwcu i 130.000 w listopadzie - czyli do planowanych w tym roku 14 milionow brakuje jeszcze 1.370.788.
2. Fakt ukazania sie skanow z Zakrzowka w szwa i brak tej informacji w pdf zawierajacym nowosci dodane w listopadzie swiadczy delikatnie mowiac o chaosie.
1. NAC planuje, ze liczba skanow przekroczy 14 milionow i w liczbie tej zgodnie z twoim postem, nie ma "nieplanowanych" lubelskich skanow.
Czyli z aktualnej liczby 12.854.212 nalezy odjac nieplanowane lubelskie 95.000 w czerwcu i 130.000 w listopadzie - czyli do planowanych w tym roku 14 milionow brakuje jeszcze 1.370.788.
2. Fakt ukazania sie skanow z Zakrzowka w szwa i brak tej informacji w pdf zawierajacym nowosci dodane w listopadzie swiadczy delikatnie mowiac o chaosie.
ad 1. Raczej zostanie opublikowanych ponad 14 mln, czyli więcej niż planowane, w związku z czym będzie można ogłosić wielki sukces szwa.Mirek.Kozak pisze:Dla mnie nasuwaja sie DWA wnioski:
ad 2. Sprawdź sobie ten Zakrzówek. Wszystkie skany są z ksiąg, 0 z mikrofilmów, bo nigdy nie był mikrofilmowany. Ponieważ Zakrzówek nie jest digitalizacją własną NAC to podobnie jak prawosławne nie był zapowiadany przez NAC.
Nie ma chaosu, tylko zapowiedzi NAC traktujesz jako zapowiedź całości tego co pojawi się w szwa, tymczasem jest zapowiadane tylko to, co zrobi NAC, a niewiadomą jest co dołożą pracą własną AP. Dlatego wcześniej pisałem o prawosławnych, że to praca własna APL. Tak samo jest z Zakrzówkiem.
Mam nadzieję że tym razem jasno, niestety po węgiersku nie umiem.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Mirek.Kozak

NAC opublikowal pdf z lista dodanych 3 listopada skanow - na tej liscie sa skany wlasne i sa skany obce. NAC opublikowal skany z Zakrzowka, mimo ze go wczesniej nie zapowiadal i ja sie z tego bardzo ciesze.dpawlak pisze:Ponieważ Zakrzówek nie jest digitalizacją własną NAC to podobnie jak prawosławne nie był zapowiadany przez NAC.
Szczerze mowiac niewiele mnie obchodzi, czy sa to kopie mormonskich mikrofilmow, czy tez wlasne skany - najwazniejsze, ze sa dostepne.
Zakrzowek zostal opublikowany, ale faktu tego nie podano na liscie nowych skanow.
Widze, ze dalej masz problemy z monitorem i nie wszystko odczytujesz wlasciwie...
Napisze pogrubionymi:
Zakrzowek zostal dodany, ale zostal pominiety na liscie dodanych skanow.
O tym pisalem wczesniej, mowiac o chaosie.
Wniosek?
Osoba szukajaca Zakrzowek zerknie na liste nowosci, nie znajdzie tam Zakrzowka i nie bedzie go szukac na stronie szwa.
Może Zakrzówek został dodany w ostatniej chwili? Raport jest z datą 31.10.2014. Jeśli pominięcie jednego zespołu na setki rozpisanych jest chaosem, to ja nie wiem jak byś nazwał większe pomyłki. Mamy nad czym ubolewać, z APL dodano więcej niż zapowiadano i co ciekawsze, więcej niż zaraportowano, inni nie mają tego problemu, lecz wątpię by byli szczęśliwsi, że nie pojawiło się nic więcej ponad raport.
A jak ktoś chce mieć rzetelne informacje o wrzutkach na szwa odwiedza lubelskie korzenie, tam informacje pojawiają się wcześniej i zawierają takie przypadki jak Zakrzówek
A jak ktoś chce mieć rzetelne informacje o wrzutkach na szwa odwiedza lubelskie korzenie, tam informacje pojawiają się wcześniej i zawierają takie przypadki jak Zakrzówek
-
Myśliwiec_Dawid

Panowie,
nie ma co drzeć szat - rzeczywiście, Zakrzówek powinien był pojawić się na liście, skoro został dodany, ale też powinniśmy cieszyć się, że NAC nie tylko dodaje w większości to, co było zapowiedziane, ale też pewne "niespodzianki".
Koniec końców zapalony genealog i tak co jakiś czas wpisze we wszystkich możliwych wyszukiwarkach ten Zakrzówek, bo "może a nuż coś się pojawiło"...
nie ma co drzeć szat - rzeczywiście, Zakrzówek powinien był pojawić się na liście, skoro został dodany, ale też powinniśmy cieszyć się, że NAC nie tylko dodaje w większości to, co było zapowiedziane, ale też pewne "niespodzianki".
Koniec końców zapalony genealog i tak co jakiś czas wpisze we wszystkich możliwych wyszukiwarkach ten Zakrzówek, bo "może a nuż coś się pojawiło"...
Dawid Myśliwiec
na początku genealogicznej drogi...
na początku genealogicznej drogi...
Oj, Dawid!
Uśmiałam się (a nie do śmiechu mi, bo chora jakaś jestem), bo jakbym siebie widziała: "..i tak co jakiś czas wpisze we wszystkich możliwych wyszukiwarkach ten Zakrzówek, bo "może a nuż coś się pojawiło..."
Pozdrawia
Kasia z Kierejewskich
Uśmiałam się (a nie do śmiechu mi, bo chora jakaś jestem), bo jakbym siebie widziała: "..i tak co jakiś czas wpisze we wszystkich możliwych wyszukiwarkach ten Zakrzówek, bo "może a nuż coś się pojawiło..."
Pozdrawia
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
- Marek.Podolski

Nie rozumiem po co powielają już dawno opublikowane spisy ludności Krakowa z 1900 r.? Do tego jeszcze niekompletny!
W Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej są one dostępne w całości:
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publica ... ry.QueryId}
A co ciekawsze to samo AN w Krakowie na swej stronie daje linka do Biblioteki Cyfrowej ze spisem ludności z 1900 r.
http://www.ank.gov.pl/zasob-i-udostepni ... ory-online
Pozdrawiam
Marek
W Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej są one dostępne w całości:
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publica ... ry.QueryId}
A co ciekawsze to samo AN w Krakowie na swej stronie daje linka do Biblioteki Cyfrowej ze spisem ludności z 1900 r.
http://www.ank.gov.pl/zasob-i-udostepni ... ory-online
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony pt 07 lis 2014, 12:11 przez Marek.Podolski, łącznie zmieniany 1 raz.
- 33szuwarek

- Kaczmarek_Aneta

Kolejne skany powinny pojawić się jeszcze w tym roku* (pod choinkę lub zaraz po Świętach), a więc czekamy... 
Pozdrawiam,
Aneta
Ps. Aktualny licznik: 12 854 212 skanów dostępnych online
EDIT:
*Z ostatniej informacji - ok. 29-30 grudnia tego roku
Pozdrawiam,
Aneta
Ps. Aktualny licznik: 12 854 212 skanów dostępnych online
EDIT:
*Z ostatniej informacji - ok. 29-30 grudnia tego roku
Ostatnio zmieniony pt 19 gru 2014, 20:22 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozwolę sobie zacytować informację którą wczoraj otrzymałem:
"Szanowny Panie,
Miło nam poinformować, iż najbliższa aktualizacja serwisu szukajwarchiwach.pl jest planowana jest za dzień 22 grudnia bieżącego roku.
Z przyczyn technicznych aktualizacja wrześniowa faktycznie miała miejsce dopiero w październiku- za co serdecznie przepraszamy.
Z poważaniem
..."
Jeżeli to się sprawdzi to dostaniemy bardzo sympatyczny prezent pod choinkę
"Szanowny Panie,
Miło nam poinformować, iż najbliższa aktualizacja serwisu szukajwarchiwach.pl jest planowana jest za dzień 22 grudnia bieżącego roku.
Z przyczyn technicznych aktualizacja wrześniowa faktycznie miała miejsce dopiero w październiku- za co serdecznie przepraszamy.
Z poważaniem
..."
-
Worwąg_Sławomir

Dzięki za informację! Faktycznie, czasem najlepiej zapytać u źródłaforumuser pisze:Pozwolę sobie zacytować informację którą wczoraj otrzymałem:
"Szanowny Panie,
Z poważaniem
..."
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg