Czy to ta sama para małżonków?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Jakie jest prawdopodobieństwo, że chodzi o tę samą parę: Antoniego i Rozalię?
1. 02.07.1826 r. w parafii NMP w Łodzi ślub biorą Antoni Adamkiewicz lat 20, ur. w „Skarzynach pod Kaliszem” i Rozalia Gniotkowska również lat 20 mająca, w Hucie Rogi urodzona i zamieszkała, córka Wojciecha i Teresy. Jednym ze świadków jest Karol Miotkowski lat 40.
2. 11.06.1827 r. w parafii NMP w Łodzi, Kolonia Rogi rodzi się Antonina Adamczewska- moja prapra…, córka Antoniego Adamczewskiego lat 20 i Rozalii Miotkowskiej lat 18.
W parafii na Gniotkowskich nie natrafiłam, ale są państwo Gniotek, jednak o innych imionach.
Wojciech i Teresa Miotkowscy są i mają inne dzieci. Karol Miotkowski – możliwe, że świadek ze ślubu - jest bratem Wojciecha Miotkowskiego.
Wiem, że nie powinnam łączyć tej pary ze ślubu do mojego drzewka, gdy nie mam 100% pewności.
Wiem, że przekształcenia nazwiska się zdarzają, czego jestem bardzo, bardzo świadoma.
Wiem, że zdarzają się pary o tych samych imionach i podobnych, a nawet jednakowych nazwiskach, a mimo to są innymi osobami.
Jak na razie nie mogę się dokopać innych aktów dotyczących tej pary … lub którejś z tych par.
Jestem ciekawa, co inny genealog zrobiłby w takiej sytuacji. Przyznam, że bardzo pasują mi obie pary - jako jedna. Ale... :D
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

A są w Łodzi alegaty do ślubu? Bo jeżeli panna młoda pochodziła z innej parafii, to może być w alegatach odpis jej metryki.
Chyba, ze to ta sama parafia, bo nie wiem, gdzie te Rogi...
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
margolab

Sympatyk

Parafia ta sama...
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Czy to ta sama para małżonków?

Post autor: kwroblewska »

margolab pisze: Wiem, że przekształcenia nazwiska się zdarzają, czego jestem bardzo, bardzo świadoma.
Wiem, że zdarzają się pary o tych samych imionach i podobnych, a nawet jednakowych nazwiskach, a mimo to są innymi osobami.
Jak na razie nie mogę się dokopać innych aktów dotyczących tej pary … lub którejś z tych par.
Jestem ciekawa, co inny genealog zrobiłby w takiej sytuacji. Przyznam, że bardzo pasują mi obie pary - jako jedna. Ale... :D
Szukałby dalej,
Slub brał Antoni Adamkiewicz wyrobnik i Rozalia Gniotkowska
Rodzice Antoniny to Antoni Adamczewski szklarz i Rozalia Miotkowska, świadkowie to szklarze.
Być może Antoni z wyrobnika w ciagu roku stał się szklarzem ale dwa nazwiska się nie zgadzają.

Rozalia Gniotkowska ur. w 1806r w par. NMP w Łodzi, rodzice Wojciech i Teresa, z aktem urodzenie jest duzy kłopot gdyż brak księgi metrykalnej chrztów z lat 1779-1809 .
W AA w Łodzi są alegata par NMP dla 1826r też

Małżeństwa par. NMP w Łodzi są zindeksowane za lata 1776-1811 [Geneteka] i nie widać nazwisk Gniot [Gniotek] czy Mietkowski.
A Adamczewski czy Adamkiewicz też nie widać, pewnie przybyli do tej par. na poczatku XIX w.

___
Krystyna
margolab

Sympatyk

Dzięki Krystyno. Może faktycznie alegata coś by wyjaśniły.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Na podstawie moich doswiadczen z roznymi wersjami nazwisk - w 90 % chodzi o te same osoby, ale wiele pracy przed Toba, aby zrobic z tego 99% !
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”