Prośba o pomysły gdzie dalej szukać. Radecki, Gylewska.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

geomorfina

Sympatyk

Prośba o pomysły gdzie dalej szukać. Radecki, Gylewska.

Post autor: geomorfina »

Witam!
Od długiego czasu odbijam się od muru związanego z faktem, że moi przodkowie skądś przybyli do miejscowości Karczemka (pow. bydgoski). Jest akt ślubu, ale urodzeń już nie ma, a dane z tych lat w parafii Wudzyn i Dobrcz są dostępne.
Co wiem?
Akt ślubu: Sylwester Radecki (25l) + Marcyanna Gylewska (/Gilewska) (20l) 1863r. Wudzyn, oboje zam. Karczemka,
świadkowie: Jacob Gylewski (prawdop. brat) i Michael Żakowicz (prawdop. szwagier, żona Anna Gylewska ślub 1859, Wudzyn)

Sylwester Radecki - 1837/38 - 1898. Akt zgonu Wudzyn, zam. Karczemka, 61l.

Marcyanna Radecka zd. Gylewska - 1843 - 1923. Akt zgonu Wudzyn, anonimowa Radecka, zam. Karczemka, 80l (przypisuję ten akt Marcyannie ze względu na zgodność roku urodzenia wynikającego z aktu ślubu i zgonu oraz miejscowość zamieszkania).

Ani dla Sylwestra ani dla Marcyanny nie znalazłam aktu urodzenia i nie wiem właściwie co dalej zrobić. Nie mam żadnych przypuszczeń co do parafii, w których szukać.
Jutro wybieram się do AP Bydgoszcz, jednak akta USC są od 1874r., także moją ostatnią nadzieją na jakiś ślad jest akt zgonu Sylwestra z 1898r.

Czy ktoś z Was natknął się gdzieś w okolicach Bydgoszczy na Gylewskich? Radeckich? Choć to akurat popularne nazwisko, może być ciężko.
Jakieś pomysły? Podpowiedzi? Ogarnia mnie genealogiczna czarna rozpacz ;)

Pozdrawiam
Asia
geomorfina

Sympatyk

Myślałam o księgach meldunkowych z Dobrcza i Kotomierza, ale takie księgi nie były chyba prowadzone w I połowie XIXw., a przynajmniej nie znalazłam o nich informacji w ELA.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Asiu,

może zachowały się jakieś aneksy do aktu ślubu Twoich przodków?
Czy akta z Wudzyna są dostępne online? Nie mogę ich namierzyć...

Pozdrawiam,
Aneta
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję, Aneto, za odzew :)
Nie są dostępne online, a przynajmniej ja też ich nie namierzyłam. Sam wpis o ślubie wyciągnęłam z AD Pelplin.

Oto skan, jaki otrzymałam z powyższego archiwum, nie znam niemieckiego, ale może Ty lub ktoś z większym niż moje doświadczeniem więcej wyczyta z tego aktu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74a ... a03ad.html

Pozdrawiam, Asia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Asiu,

jeśli chodzi o niemiecki, niestety, na mnie nie możesz liczyć.

Pozdrawiam,
Aneta
geomorfina

Sympatyk

Wrzucę akt do tłumaczeń niemieckich zatem :)

Zobaczę czy osiągnę coś dzisiaj w AP Bydgoszcz, a później pozostaje mi czekać na ponowne otwarcie AD Pelplin i pytanie czy są jakieś aneksy do tego aktu. Szkoda, że nie pomyślałam o tym ponad pół roku temu, jak zamawiałam skany.

Dziękuję Ci za pomoc,
Asia
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Asiu
może tu napisz
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certifi ... tion/main/

Wudzyn i Żołędowo są zindeksowane i dostępne w/g tego spisu

pozdrawiam
Elzbieta
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję, Elu.
Jak pisałam powyżej indeksy dla Żołędowa i Wudzyna są dostępne, jednak nie ma w nich urodzeń poszukiwanych przeze mnie Sylwestra Radeckiego i Marcyanny Gylewskiej. Stąd też mój problem i zastój w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”