Robotnicy przymusowi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Lista osób wywiezionych podczas II wojny do Niemiec
Witam
Zapytaj również w AP w Łodzi . Mają tam akta Centrali Przesiedleńczej . Czym zajmowała się ta centrala można przeczytać tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrala_P ... %C5%81odzi
Życzę sukcesów w poszukiwaniach
Józek
Zapytaj również w AP w Łodzi . Mają tam akta Centrali Przesiedleńczej . Czym zajmowała się ta centrala można przeczytać tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Centrala_P ... %C5%81odzi
Życzę sukcesów w poszukiwaniach
Józek
Potrzebuje pomocy i rady.
Witam!!!
Proszę o pomoc,w odnalezieniu osoby wywiezionej do Niemiec na roboty podczas II woj. światowej.
Gdzie szukać? Mam tylko rok urodzenia , datę ślubu i ostatnie miejsce zamieszkania.Wiem też że ta osoba umarła bo była wiadomość z Czerwonego Krzyża.
Z góry bardzo dziękuję.
Beata
Proszę o pomoc,w odnalezieniu osoby wywiezionej do Niemiec na roboty podczas II woj. światowej.
Gdzie szukać? Mam tylko rok urodzenia , datę ślubu i ostatnie miejsce zamieszkania.Wiem też że ta osoba umarła bo była wiadomość z Czerwonego Krzyża.
Z góry bardzo dziękuję.
Beata
Re: Potrzebuje pomocy i rady.
Beato.BeataA pisze:Witam!!!
Z góry bardzo dziękuję.
Beata
Po pierwsze sprawdź tu http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Po drugie, znasz miejsce urodzenia, ślubu?
Jeśli nazwisko jest popularne, to lepiej znać miejsce urodzenia, rodziców ...
Przy odrobinie szczescia, na akcie urodzenia bedzie dopisek o miejscu i dacie zgonu.
Ponieważ znasz ostatnie miejsce zamieszkania, możesz sprawdzić księgi meldunkowe (dział ewidencji urzędu miejskiego/gminy). Powinno tam być podane miejsce urodzenia.
Często wiadomość o zgonie przychodziła do USC miejsca ostatniego zamieszkania.
Jeśli wdowa wyszła powtórnie za mąż, to informacje o zgonie pierwszego męża znajdziesz w akcie ślubu.
Możesz napisać do (długo się czeka na odpowiedz):
-http://www.pck.pl/pages,13.html
-Archiwum w Bad Arolsen http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.ph ... ts#p119033
Archiwa PCK i ITS w Bad Arolsen http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... lsen.phtml
Ostatnio zmieniony czw 06 lis 2014, 14:45 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Zaginiony wuja oboz pracy przymusowej Kassel
Poszukuje brata mojego dziadka ktory zaginal w czasie II wojny światowej.
Ostatnie miejsce pobytu to prace przymusowe w Kassel.
Probowal ucieczki i zostal przeniesiony do obozu. Mial 17 lat.
Wysłałam już zapytanie do ITS Arolsen, czy wysyłając zapytanie do PCK i obozu Kassel, nie zdubluje poszukiwan?
Gdzie moge jeszcze znalezc informacje o wuju.
Ostatnie miejsce pobytu to prace przymusowe w Kassel.
Probowal ucieczki i zostal przeniesiony do obozu. Mial 17 lat.
Wysłałam już zapytanie do ITS Arolsen, czy wysyłając zapytanie do PCK i obozu Kassel, nie zdubluje poszukiwan?
Gdzie moge jeszcze znalezc informacje o wuju.
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Coś więcej o bracie pradziadka? Imię, nazwisko, data urodzenia, kiedy przebywał w tym obozie, próbował ucieczki... skąd? itd.
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
-
Doniec_Henry

witam,
tak informacje zostaną zdublowane, prosze czekać na odp.z Arolsen
/wszyskie informacje w tym zakresie są aktualnie w Niemczech skomputeryzowane/
Doniec_Henry
tak informacje zostaną zdublowane, prosze czekać na odp.z Arolsen
/wszyskie informacje w tym zakresie są aktualnie w Niemczech skomputeryzowane/
Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
Bronisław Adamski ur. 1927 roku (nie znam dokładnej daty, możliwe ze 7,17,27 lipca) ur. na terenie woj. poznańskiego: Poznań, Sady, Lusowo, Lusówko. Syn Agnieszki Adamskiej zd. Woźniak i Jana Adamskiego, brat Stanisława Adamskiego (ur.1928)
Jest to brat mojego dziadka od strony matki. Razem ze swoim bratem był na robotach przymusowych w Kassel, dziadek Stanisław mówił ze robili pociski, dziadek był tam 3 miesiące i pamięta jakieś lotnisko. Brat Broniisław został. Miał 17 lat jak slad po nim zaginal czyli 1944 rok.
Od probie ucieczki wiem od mamy, dziadek nie chce mowic w tej chwili, mama pamięta to z dzieciństwa. Po tej próbie przeniesiony do jakiegos obozu.
Jest to brat mojego dziadka od strony matki. Razem ze swoim bratem był na robotach przymusowych w Kassel, dziadek Stanisław mówił ze robili pociski, dziadek był tam 3 miesiące i pamięta jakieś lotnisko. Brat Broniisław został. Miał 17 lat jak slad po nim zaginal czyli 1944 rok.
Od probie ucieczki wiem od mamy, dziadek nie chce mowic w tej chwili, mama pamięta to z dzieciństwa. Po tej próbie przeniesiony do jakiegos obozu.
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Sprawdziłem na szybko portal straty.pl, nie znalazłem go w bazie. Wydaje mi się, że baza jest rozbudowywana, więc prawdopodobnie warto tam co jakiś czas zaglądać.
ITS wydaje się być właściwym miejscem na kwerendę. Sam złożyłem tam wniosek w sprawie mojego dziadka. Z wypowiedzi innych użytkowników wiem, że trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Pozdrawiam
Witold
ITS wydaje się być właściwym miejscem na kwerendę. Sam złożyłem tam wniosek w sprawie mojego dziadka. Z wypowiedzi innych użytkowników wiem, że trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
-
Węgrzyn_Ania

Ciężkie więzienie karne w Koronowie 1939 - 1945
CIĘŻKIE WIĘZIENIE KARNE W KORONOWIE 1939 - 1945 *
Od kilku lat szukam informacji nt. mojego dziadka Jana Skap, który w czasie wojny był wywieziony na roboty i nie wrócił. Powojenne poszukiwania przez PCK nie dały rezultatu, był uznany za zaginionego. Umieściłam go na stronie straty. pl. Ostatnio w tym wykazie znalazłam informację, że Jan Skap zmarł w karnym więzieniu w Koronowie 16.11.1944 r. a przyczyną było serce.
Czy ktoś może się orientuje, jak i gdzie mogłabym sprawdzić czy to jest mój dziadek? Nie było podanej ani daty urodzenia, ani imion rodziców. Bardzo proszę o pomoc!!!
Od kilku lat szukam informacji nt. mojego dziadka Jana Skap, który w czasie wojny był wywieziony na roboty i nie wrócił. Powojenne poszukiwania przez PCK nie dały rezultatu, był uznany za zaginionego. Umieściłam go na stronie straty. pl. Ostatnio w tym wykazie znalazłam informację, że Jan Skap zmarł w karnym więzieniu w Koronowie 16.11.1944 r. a przyczyną było serce.
Czy ktoś może się orientuje, jak i gdzie mogłabym sprawdzić czy to jest mój dziadek? Nie było podanej ani daty urodzenia, ani imion rodziców. Bardzo proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
CIĘŻKIE WIĘZIENIE KARNE W KORONOWIE 1939 - 1945
proponuje zacząć od źródła które jest podane na straty.pl czyli książki autorstwa Anny Perlińskiej Tytuł: Ciężkie więzienie karne w Koronowie w latach 1939-1945 Rok wydania: 1997 Miejsce wydania: Bydgoszcz. Tam powinna być jakaś bibliografia i tak dalej po nitce ... 
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
Węgrzyn_Ania

-
geomorfina

Witam!
Jutro prawdopodbnie będę w AP Bydgoszcz, także zapytam o materiały o więzieniu. Widzę, że są w zasobach, także mogę zamówić i poszukać.
Ewentualnie mogę spróbować podjechać do więzienia czy mają jakieś materiały u siebie (mam 10km), ale myślę, że co mieli, to jest w archiwum.
Pozdrawiam
Joanna
Jutro prawdopodbnie będę w AP Bydgoszcz, także zapytam o materiały o więzieniu. Widzę, że są w zasobach, także mogę zamówić i poszukać.
Ewentualnie mogę spróbować podjechać do więzienia czy mają jakieś materiały u siebie (mam 10km), ale myślę, że co mieli, to jest w archiwum.
Pozdrawiam
Joanna
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
Załatwiałem zbliżoną sprawę, ale dotyczącą osoby uwięzionej w Fordonie. Z więzienia uzyskałem informację, że nie posiadają baz archiwalnych. Następnie skontaktowałem się z AP w Bydgoszczy skąd błyskawicznie zdobyłem wszystkie potrzebne mi materiały. Sądzę, że i w/w przypadku ta ścieżka będzie optymalna.geomorfina pisze:Witam!
-
Węgrzyn_Ania

Serdecznie dziękuję za pomoc, będę ogromnie wdzięczna jeśli da się uzyskać jakieś informacje. Ja ze swojej strony wyszukałam, że książka o więzieniu jest w zasobach Biblioteki Narodowej, muszę jechać i dowiedzieć się czy można z niej korzystać na miejscu czy można on-line.
Pozdrawiam Ania
-
geomorfina

Aniu,
przewertowałam dzisiaj inwentarz więzienie w koronowie za lata 1940 - 1945.
Na liście więźniów nie ma poszukiwanego Jana, jednak znalazłam go na liście zmarłych w więzieniu. Niestety lista ta jest uboższa w informacje.
Jan Skap, murarz, urodzony 13.12.1909r. w Warszawie, zamieszkały w Warszawie. Zmarł 16.11.1944r. na serce.
Czy po tym jesteś w stanie stwierdzić czy to Twój Jan?
Mogę jeszcze spróbować dostać akta osobowe więźnia.
Napisz mi proszę w wiadomości prywatnej Twój e-mail, to wyślę Ci zdjęcia z tego inwentarza.
Pozdrawiam
Joanna
przewertowałam dzisiaj inwentarz więzienie w koronowie za lata 1940 - 1945.
Na liście więźniów nie ma poszukiwanego Jana, jednak znalazłam go na liście zmarłych w więzieniu. Niestety lista ta jest uboższa w informacje.
Jan Skap, murarz, urodzony 13.12.1909r. w Warszawie, zamieszkały w Warszawie. Zmarł 16.11.1944r. na serce.
Czy po tym jesteś w stanie stwierdzić czy to Twój Jan?
Mogę jeszcze spróbować dostać akta osobowe więźnia.
Napisz mi proszę w wiadomości prywatnej Twój e-mail, to wyślę Ci zdjęcia z tego inwentarza.
Pozdrawiam
Joanna