Rabinowicz - Wilno

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pietrowski

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Post autor: pietrowski »

Szukam informacji o f-mie Rabinowicza - lata 30-te, Wilno. Nie wiem niestety jak branża.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Rabinowicz - Wilno

Post autor: jart »

Sprawdź Kalendarze oraz Książki adresowe i informatory - dostępne w Bibliotece Kresowej Potyczek z genealogią (są tam też inne materiały które mogą pomóc)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
lila

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Post autor: lila »

Rabinowicz M. - optyczne i fotograficzne materiały , Wilno, Wielka 8
Rabinowicz L. Wilno, Ostrobramska 4 - ta sama branża
lila
Pozdrawiam.
Liliana Komorowska
pietrowski

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi.
Pani Lilu - niewykluczone(?) że to właśnie to - te materiały fotograficzne trochę pasują mi do mojej historii...

pzdr. - Mariusz
solo

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Post autor: solo »

Wedlug oswiadczen w Yad Vashem w Jerozolimie nazwisko Rabinowcz (urodzony w Wilnie) powtarza sie czesto z roznymi zawodami i zajeciami. Trudno jest jednak dojsc do "owego" Rabinowicz, bez dodatkowych danych (ime prywatne, imiona rodzicow itp)
Solo
pietrowski

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Niestety ja mam tylko tyle:
...do 1932 pracował we warsztacie samochodowym u właściciela Juchniewicza we Wilnie od 1932 r. do 1939 r. pracowałem we firmie Rabinowicza. (...)
solo

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Niestety,przykro mi,ale...?
Solo
pietrowski

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Nie mam nic więcej o tym Rabinowiczu... ale nie chcę się poddawać - mimo że i to jest trop niepewny.
cytat pochodzi z życiorysu pisanego po wojnie... autor trochę "ściemniał"... i nie wiem jak jest w tym przypadku - zwłaszcza że w innym życiorysie powoływał się na inne miejsca zatrudnienia: f-my Polski Fiat - gdzie miał zrobić kurs szoferski (prawo jazdy); Radio-Motor i Foto Skład.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Post autor: Batogowski_Sergij »

Takie nazwisko ma jeden z ukraińskich oligarchów :)

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0 ... 0%B8%D1%87
solo

Sympatyk

Rabinowicz - Wilno

Szukam informacji o f-mie Rabinowicza - lata 30-te, Wilno. Nie wiem niestety jak branża.

.do 1932 pracował we warsztacie samochodowym u właściciela Juchniewicza we Wilnie od 1932 r. do 1939 r. pracowałem we firmie Rabinowicza. (...)
Nie mam nic więcej o tym Rabinowiczu.. powoływał się na inne miejsca zatrudnienia: f-my Polski Fiat - gdzie miał zrobić kurs szoferski (prawo jazdy); Radio-Motor i Foto Skład.

Witam Mariusz. Przepraszam,ale...nie jest mi zupelnie jasne o co/kogo ci chodzi?
Z poczatku pytasz o firme Rabinowicz? Pozniej piszesz ze w latach 1932-1939 pracowal w warsztacie Juchniewicza i znow w firmie Rabinowicz? Pozniej piszesz ze po wojnie, wspomina w swym zyciorysie Polski Fiat,Radio-Motor i Foto skad?
Do teraz nie zrozumialem czy chodzi Ci o tego Rabinowicza (przed wojna pracowal w swej wlasnej firmie Rabinowicz?).czy o kogos innego ,ktory pracowal u Rabinowicza?
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Mariuszu,dodaję :

1933r. Wilno,również 1935 r
Warsztat Samochodowy „Fiat” ul.Kalwaryjska 6
http://genealogyindexer.org/frame/d320/64/d
str.70 „Warsztaty”

1935,Wilno
Samochody ,opony i dętki
„Fiat” Towarzystwo,ul.Mickiewicza 24
str.143
poniżej w tym samym linku:
Warsztaty str.146
http://bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/docmetadata?id=3395
Warsztat Samochod..kursy kierowców samoch.Tow.Kur.Techn.Holenderia 12

Ela
pietrowski

Sympatyk

Elu,
szukam informacji o Rabinowiczu - i o jego firmie... etc. dlatego że osoba, której losy tropię napisała m. in.:
(...) od 1932 r. do 1939 r. pracowałem we firmie Rabinowicza.(...)

Interesują mnie losy ludzi ze mna spokrewnionych - ale bardzo ważny jest też kontekst historyczny - inni ludzie i miejsca :)

PS.
w innym "życiorysie" powoływał się na inne miejsca zatrudnienia np: f-my Polski Fiat - gdzie miał zrobić kurs szoferski (prawo jazdy).
To że miał przedwojenne prawo jazdy (chyba zawodowe - szofer?) wiem z relacji kilku osób, które go znały. Kto wie - może jest jakiś sposób na dotarcie do jakiś dokumentów, które by to potwierdzały...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”