Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

dpawlak

Nieaktywny

Re: Odmowa wydania aktu przez USC

Post autor: dpawlak »

Szczególnie akt osoby zmarłej w 20-leciu międzywojennym można łatwo wyszukać w bazie PESEL ;-)
"zaruzacj ai warszawckocentryzmy" - wymień sobie klawiaturę, bo coś ci przekaz kiełbasi, to się naprawdęciężko czyta
Nie mitologizowałbym tak tych aneksów, samo się nie zrobi, wiadomo, ale też, tak jak pisałem, będą mieli na to 10, a nie 2 lata.
Co do odgrzybiania, to jest to już i teraz problem ale głównie finansowy, a nie organizacyjny.
I masz rację co do zaburzańskich ale to już przypadek szczególny.
Przekazane wcześniej do AP będzie zaś to, co może być przekazane, nikt wszak duplikatów nie będzie rozrywał na część urodzeniowa i resztę, czyli dla około 3/4 USC zmiany nie będą aż tak rewolucyjne.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Witam, chciałbym otrzymać z USC odpisy urodzenia mój, moich rodziców i dziadków. Wg tej strony https://ewnioski.pl/formularze/wniosek- ... informacje z opłaty skarbowej zwolnione są wnioski o wydanie aktu na cele: alimentacyjne, opieki, kurateli, przysposobienia, ubezpieczenia społecznego (ZUS, KRUS), ubezpieczenia zdrowotnego, opieki społecznej, zatrudnienia, świadczeń socjalnych, nauki, szkolnictwa, świadczeń rodzinnych (np. zasiłek rodzinny, zapomoga z tytułu urodzenia dziecka). Nie będziemy musieli zapłacić za wydanie odpisu skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, jeśli jest on nam potrzebny w celu otrzymania dowodu osobistego. Z opłaty zwolniony jest również wniosek o wydanie odpisu zupełnego, skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, który będzie potrzebny nam w celu otrzymania paszportu.

Czy to prawda? Skoro tak to o swój odpis aktu urodzenia mógłbym poprosić dla wydania paszportu. A co z moimi rodzicami lub dziadkami? Co mógłbym wpisać aby otrzymać odpis za darmo? [Nie lubię biurokratycznych problemów przy biurku dlatego pytam]. Drugie pytanie czy jeśli znam tylko rok urodzenia dziadka to czy wydany mi zostanie odpis urodzenia jak myślicie?
Ostatnio zmieniony śr 15 paź 2014, 23:30 przez sirdaniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
razare

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: razare »

Danielu, wszystko się zgadza. Ja problemów nie miałem z uzyskaniem odpisu.. ba nawet wykonali mi xerokopię dokumentu bez opłat :) USC Mielec
--
Radek
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Dzięki :) Wszędzie pisze o opłatach a ja tak pierwszy raz chce odpis uzyskać, a pani w USC nawet nic nie powiedziała jak zapytałem jak dostać taniej.. jak zapytałem czy nie da się zrobic ksero to usłyszałem transcendentalne .."jak?"
Awatar użytkownika
razare

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: razare »

Bo nie każdy USC wykona Ci xerokopię aktu. Ale raczej(?) każdy wyda Ci odpis za opłatą.
--
Radek
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:btw:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/ ... e/2620.pdf
fragment projektu z ww
"Art. 28. 1. Akty stanu cywilnego oraz akta zbiorowe rejestracji stanu cywilnego
kierownik urzędu stanu cywilnego przechowuje przez okres:
1) 100 lat – akty urodzenia oraz akta zbiorowe rejestracji stanu cywilnego dotyczące aktu
urodzenia;
2) 80 lat – akty małżeństwa, akty zgonu oraz akta zbiorowe rejestracji stanu cywilnego
dotyczące aktu małżeństwa i aktu zgonu.
Ustawa została przyjęta przez Sejm a wczoraj Senat przyjał ją z poprawkami. Czekamy na to co zrobi Sejm teraz. Nb. kwestie interesujące genealogów znajdują się na marginesie kontrowersji, jakie wywołuje ustawa, dalsze rozważania w tym temacie byłyby na tym forum mocno off topic, to już każdy sobie sam doczyta gdzie chce.

W każdym razie jest nadzieja, że zapisy ważne dla nas tak czy owak w ustawie pozostaną i w ciągu paru lat młodsze niż 80 lat śluby i zgony z zaboru pruskiego znajdą się w archiwach. Te z b. zaboru rosyjskiego i tak są połączone z urodzeniami w ramach zeszytu i zmiana ustawy nic nie zmieni przez najbliższe 12 lat, po którym to czasie obejmie ona śluby i zgony z okresu powojennego, po wprowadzeniu (1946) w całym kraju urzędów stanu cywilnego działających w trybie najbliższym temu znanemu z zaboru pruskiego (w szczególności wreszcie rozdzielne księgi U,M,Z).

Pozdrawiam,
Łukasz
besla35

Sympatyk

Potrzebuje pomocy

Post autor: besla35 »

Witam serdecznie
mam pytanie do forumowiczów, czy możliwe jest "wyciągnięcie" z urzędów USC kopii metryk nieżyjących ciotek, wujków, kuzynów i dalszej rodziny?
Pozdrawiam ciepło Bernard
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Potrzebuje pomocy

Post autor: magda_lena »

Można, tylko, ze jesli to nie jest najbliższa rodzina (rodzice, dzieci, rodzeństwo) trzeba wykazać interes prawny
https://www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywat ... golne.html
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
F.M.Ślósarczyk

Sympatyk

Potrzebuje pomocy

Post autor: F.M.Ślósarczyk »

W praktyce dużo zależy od pani w USC.
Poproś o kopię z aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego.

Pozdrawiam Franek
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Re: Potrzebuje pomocy

Post autor: magda_lena »

F.M.Ślósarczyk pisze:W praktyce dużo zależy od pani w USC.
Poproś o kopię z aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego.

Pozdrawiam Franek
Franek ma rację. Jakoś te kopie z USC skojarzyłam z urzędowymi odpisami, w cenie 30 zł/sz.
Próbuj, może trafisz na życzliwą osobę, a takie w USC bywają, i sama o tym kilka dni temu pisałam na forum :oops:
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

hmmm a podpowiedzcie jakie to są dokumenty, które nie mają mocy dokumentu urzędowego? (no bo akt zgonu czy małżeństwa czy urodzenia żeby dostać to trzeba wykazać pokrewieństwo, a przepisy mówią o wydawaniu najbliższej rodzinie)
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Paulino, "dokument nie posiadający mocy dokumentu urzędowego" - to w naszym przypadku kserokopia każdego dokumentu taką moc posiadającego (teraz lub w przeszłości). Zwykła kserokopia, nie potwierdzona za zgodność z oryginałem.

"Dokument nie mający mocy dokumentu urzędowego" jest nie ważny w postępowaniu urzędowym, nie może być przedłożony w sprawie urzędowej i/lub administracyjnej, np. gdybyś musiała udowodnić zgon kogoś bliskiego np. w kwestiach spadkowych, odpowiednie organa przyjęły by i uznały akt zgonu wydany przez USC, natomiast jego kserokopię już nie - nie mogłabyś się na nią powołać. Dlaczego? Bo USC wystawiając dokument zaświadcza że opisane w nim wydarzenia i informacje są zgodne z prawdą, i - przynajmniej teoretycznie - bierze za to odpowiedzialność.
W praktyce, za kopie nikt odpowiedzialności nie bierze, nikt ich nie uznaje (niepotwierdzonych urzędowo), no i opłata za ich wystawienie jest niższa (także w powyższych powodów).

Oczywiście, formalnie rzecz biorąc, żeby taką kopie otrzymać, także musisz wykazać pokrewieństwo (udowodnić że należysz do najbliższej rodziny).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

Dzięki wielkie za wyjaśnienie, bo nie wiedziałam że można o takie kserokopie prosić,
,czyli teoretycznie jeśli trafie na życzliwą panią w USC to może zrobi mi kserokopię aktu zgonu brata mojego pradziadka (jak jej jakimś cudem udowodnię że ta osoba to brat mojego pradziadka;).

Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego :)
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk

Post autor: F.M.Ślósarczyk »

Ja zawsze dzwonie do USC, mówię że chcę uzupełnić dokumenty rodzinne i kopię Akt potrzebne mi są do celów genealogicznych.
Dopiero później po rozmowie z panią wysyłam wniosek.
Dwa razy bez problemu.

Pozdrawiam
Franek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Paulino, jeśli pani w USC będzie życzliwa i będzie mieć czas, a ty będziesz mieć dane na podstawie których będzie można znaleźć żądany dokument szybko i bez problemu - to kto wie, próbować warto, często się udaje.
Bo zgodnie z przepisami, to może zrobić tylko kopie dokumentów dot. przodków w linii prostej - brat pradziadka takim nie jest. Było już trochę o tym pisane, a także o najczęstszych "sytuacjach" w USC, tutaj i na 4genie - poszukaj.

Franku, sposób dobry i dość skuteczny, też go stosuję :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”