Tom II Herbarza szlachty łukowskiej... (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Żaden z dostępnych mi rejestrów podatkowych nie wymienia w parafii Wilczyska Szczygielskich w XVII wieku. Natomiast Paweł Szczygielski płaci pobór z dóbr Kasinka w parafii Mszana w woj. krakowskim. (Rejestr poborowy województwa krakowskiego z roku 1629). Na te tereny Szczygielscy mogli przybyć z woj. sandomierskiego, gdzie w 1569 r. Anna Szczygielska, posiada część dóbr Chomętów Szczygielski w pow. radomskim, a w 1578 r. Stanisław Szczygielski posiada (ma jakieś prawa) część dóbr Goździelin w pow. sandomierskim. (Źródła dziejowe tom XIV Małopolska str. 184 , 299).

Pozdrawiam - Marek Woliński
interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

Rozumiem że Pan raczej wyklucza powiązanie "szlachetnych" Szczygielskich z okolic Łukowa z p. Wilczyska ?
Pozdrawiam
Paweł Goliński
Pozdrawiam
Paweł
wolenski_pipis

Sympatyk

Nie wykluczam tezy, że to właśnie Szczygielscy z ziemi łukowskiej osiedlili się w parafii Wilczyska. Mało tego, uważam że wzorem innych rodzin łukowskich mogli oni osiąść w południowych terenach Małopolski. Podałem Panu jedynie tych Szczygielskich, którzy mieszkali bliżej parafii Wilczyska. Sprawa wymaga jednak badań archiwalnych. Bez tego możemy jedynie gdybać.

interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł Goliński
Pozdrawiam
Paweł
woocaa

Post autor: woocaa »

wolenski_pipis pisze:Rodziny wymienione w tomie II Herbarza szlachty łukowskiej na Lubelszczyźnie: ... Wiliński v. Wileński ..
Proszę o informacje na temat nazwiska Wileński

Pozdrawiam
Łukasz Wileński
Awatar użytkownika
piotrj

Sympatyk

Post autor: piotrj »

Witam,

a czy zetknął się Pan ze Szczygielskimi mieszkającymi w drugiej połowie XVIII wieku w parafii Maciejowice? Mój przodek Teodor Szczygielski (zm. przed 1812) poślubił Agnieszkę Kozlarską (zm. 1829 Warszawa). Jego wnuk Stanisław Szczygielski przeniósł się później do Przegorzał (Kraków), gdzie w 1851 roku sprzedał gospodarstwo o powierzchni 3 mórg i 40 prętów miary chełmińskiej wraz z zabudowaniami mieszczaninowi krakowskiemu Kasprowi Zberusiowi.

Pozdrawiam,

Piotr Jaruga
wolenski_pipis

Sympatyk

W tomie I Herbarza jest informacja z 1676 r. o osobach noszących nazwisko Wilieński. W tomie II są informacje z 1765 r. o Wilińskich, którzy prawdopodobnie byli potomkami tych pierwszych.
Jedyne informacje jakie posiadam z tych okolic dotyczą - Szczygielskiego Jana, współdziedziczącego na Garbowie Antiqua w ziemi bielskiej i N. Szczygielskiego, wymienionego wśród czeladzi na dworze w dobrach Strabla w powiecie suraskim na Podlasiu w 1676 r. Rejestry podatkowe z XVIII wieku na Podlasiu nie wymieniają Szczygielskich.

Pozdrawiam – Marek Woliński
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Maciejowice, to ziemia stężycka woj.Sandomierskie, podobnie Wilczyska (choć spora część tej parafii leżała w ziemi łukowskiej). Należało by szukać w zestawieniach sandomierskich, a nie podlaskich.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Szczygielscy na Podlasiu? to mnie zaintrygowało. W Garbowie Starym i Strabli sytuacja przedziwna. Faktycznie sa w taryfie pogłównego 1676 roku. Sprawdziłem sąsiednie chronologicznie taryfy. . W Garbowie w pogłównym 1662 jeszcze Szczygielskiego nie ma a w 1692 juz go nie ma . Niestety nie posiadam w komputerze taryfy pogłównego 1673.
Sprawdziłem także sumariusz chrztów Kobylina. Żaden Szczygielski sie nie urodził! A Jan zapisany był w 1674 roku wspólnie z zoną .
Sprawdziłem tez dwór strabelski z 1692. Nie ma Szczygielskiego.
To musiał byc tu na Podlasiu ich jakis wyjatkowo krótki epizod. Najpewniej jest jakis zapis w ksiegach sądowych na okoliczność osadzenia sie w Garbowie ale to marudne szukanie .
Ostatnio w Szukaj w Archiwach opublikowano w sieci krakowskie Kapicjana. Przegląda się łatwo i szybko, a pismo Kapicy czytelne. Może warto przejrzeć szczególnie Perpetuaria.
Pozdrawiam
wolenski_pipis

Sympatyk

Tak się składa, że wiem jakie parafie leżały w historycznej ziemi łukowskiej, w końcu tym tematem zajmuję się od 27 lat. Chodziło mi o podanie informacji o Szczygielskich występujących poza przedmiotowym terenem.

Wiele zubożałej szlachty okresowo przebywało w różnych miejscach imając się różnych zajęć, poszukując możliwości utrzymania swej rodziny. Dlatego też w Małopolsce odnotowujemy liczne okresowe wzmianki o tym nazwisku.

W 1676 r. w woj. sandomierskim odnotowano N. Szczygielskiego, posiadającego część dóbr Chomętowo Szczygłów w pow. radomskim. (Rejestr pogłównego woj. sandomierskiego 1676 r.). Z tego Chomętowa pochodzą Szczygielscy, nieznanego herbu. Notujemy Szczygielskich herbów: Abdank, Jastrzębiec, Nowina, Rogala i Sas.

Pozdrawiam – Marek Woliński
dpawlak

Nieaktywny

Przepraszam. Moja uwaga nie była skierowana do odpowiadającego, tylko do pytających, zresztą dopiero po uzyskaniu odpowiedzi o niewykryciu związków konkretnych Szczygielskich z Ziemią Łukowską. Zdaję sobie sprawę, że mogli mieć związki z Ziemią Łukowską ale o wiele większe prawdopodobieństwo, że mieli związki z Ziemią Radomską będącą w tym samym województwie co Ziemia Stężycka. Zresztą przynależność Ziemi Stężyckiej do województwa Sandomierskiego, a nie Lubelskiego, nie była przypadkowa. Decydowała o tym historia osadnicza i pochodzenie wielu rycerzy/szlachty właśnie zza Wisły, wielu miało majątki i tu i tam.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
wolenski_pipis

Sympatyk

Granice ziem, powiatów czy też parafii były dość płynne. Część ziemi stężyckiej, to faktyczna ziemia łukowska. Parafia Zbuczyn, która od momentu powstania leżała w granicach ziemi łukowskiej, obecnie leży na Mazowszu. Część parafii Trzebieszów, leży dziś w parafii Zbuczyn, a więc na Mazowszu.

dpawlak

Nieaktywny

wolenski_pipis pisze:Część ziemi stężyckiej, to faktyczna ziemia łukowska.
Nie bardzo łapię sens tego zdania.

Ziemia Stężycka, to konkretna jednostka administracyjna istniejąca wyłącznie do rozbiorów. W tym sensie nie była żadną Ziemią Łukowską, bo to sąsiadujące ale odrębne jednostki. Dzisiaj też posługujemy się nazwą "ziemia", np. ziemia rycka, czy ziemia żelechowska i oznaczają one po prostu okolicę danej miejscowości. Nie ma sensu mieszać tych dwu znaczeń, zwłaszcza jeśli szukamy staropolskich spisów podatkowych, czy poborowych, ksiąg ziemskich i sądowych z tego okresu, warto posługiwać się terminem "ziemia" w znaczeniu staroplskim, a nie współczesnym, czy choćby XIX wiecznym.
Co do Zbuczyna i Trzebieszowa nie wnikam, bo nic o nich nie pisałem, pisałem za to o Maciejowicach i Wilczyskach i przy tych drugich sam zaznaczyłem, że parafia leżała na terenie dwóch ziem.

Może chodziło o to, że część terenów dawnej Ziemi Stężyckiej należy dziś do powiatu Łukowskiego? Prawda, że czytelniej i nie pozostawia pola na dziwne interpretacje? Z tym faktem dyskutował nie będę, bo z faktami się nie dyskutuje. Szkoda tylko że powtarzamy dyskusję którą już kiedyś odbyliśmy.
wolenski_pipis

Sympatyk

Właśnie o to chodziło, że ten sam teren raz był w ziemi łukowskiej, a innym razem w ziemi stężyckiej.

M.W.
dpawlak

Nieaktywny

Jakieś przykłady zmiany granic w okresie staropolskim można prosić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”