Nazwisko: Jambor
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14396&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Moja prababcia Franciszka miała na nazwisko Jambor. Urodziła się w Orzechówku w 1875. Ojciec Andrzej Jambor ur. najpraw. 1835 r. Matka Agnieszka Jendrak (Jędrak) ur. najprawd. 1838
Franciszka miała szóstkę dzieci: Aniela, Bolesław, Józef, Jan Helena, Marianna.
Jestem w trakcie poszukiwania krewnych - zarówno od strony prababci Franciszki z Jamborówjak i od strony pradziadka Wojciecha Wójcika. Może ktoś ma dane ich temat :)
Jestem w trakcie poszukiwania krewnych - zarówno od strony prababci Franciszki z Jamborówjak i od strony pradziadka Wojciecha Wójcika. Może ktoś ma dane ich temat :)
Osoby o nazwisku Jambor występują w Radomsku oraz Olsztynie (między innymi).
Poniżej dodatkowo link: http://www.cmentarzeradomsko.home.pl/cm ... mie=Antoni
Pewne informacje mogę podać jako wiadomość prywatną.
Zenon
Poniżej dodatkowo link: http://www.cmentarzeradomsko.home.pl/cm ... mie=Antoni
Pewne informacje mogę podać jako wiadomość prywatną.
Zenon
Jakie informacje? czy te dotyczące moich przodków?
Iza
Iza
Miałem na myśli osoby, które znałem - mieszkające w Radomsku, młodsze pokolenie wg mojej wiedzy jest w Olsztynie. Miejscowość Orzechówek jest w pobliżu Radomska dlatego uważam iż nazwiska widniejące na nagrobku, którego zdjęcie załączyłem, mogą należeć do osób związanych koligacjami z wymienioną Franciszką Jambor. Nazwisko Jambor nie jest zbyt licznie występujące w Polsce, więc jeśli Orzechówek to jest ten koło Radomska, bardzo możliwe jest że osoby z nagrobka były spokrewnione z w/w. Czy tak jest rzeczywiście -odpowiedzi należy szukać w dokumentach metrykalnych. Bez tych podstaw nikt nie odpowie.
Zenon
Zenon
Dzięki za doprecyzowanie
Jestem dopiero w trakcie tworzenia dzrewa genealogicznego. I rzeczywiście chodzi o Orzechówek koło Radomska. Być może nagrobek dotyczy moich krewnych - ale to dopiero odkryję jak rozszerzę poszukiwania.
Bardzo dziękuję
Iza
Jestem dopiero w trakcie tworzenia dzrewa genealogicznego. I rzeczywiście chodzi o Orzechówek koło Radomska. Być może nagrobek dotyczy moich krewnych - ale to dopiero odkryję jak rozszerzę poszukiwania.
Bardzo dziękuję
Iza
Re: Nazwisko: Jambor
[quote="izadw"]Dzięki za doprecyzowanie
Przydatne do dalszych działań zapewne będzie to:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Wygląda na to, że Franciszka Jambor i Antoni Jambor (z nagrobka) to rodzeństwo. Ich metryki ślubu można uzyskać w Archiwum Państwowym w Piotrkowie Tryb. Ja tego rodzaju dokumenty uzyskiwałem na podstawie zamówienia meilowego. Trzeba podać nazwę parafii i rok. Koszt niewielki.
Należy dodać iż akt małżeństwa zawiera najwięcej informacji przydatnych w poszukiwaniach genealogicznych.
Życzę powodzenia
Zenon
Przydatne do dalszych działań zapewne będzie to:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Wygląda na to, że Franciszka Jambor i Antoni Jambor (z nagrobka) to rodzeństwo. Ich metryki ślubu można uzyskać w Archiwum Państwowym w Piotrkowie Tryb. Ja tego rodzaju dokumenty uzyskiwałem na podstawie zamówienia meilowego. Trzeba podać nazwę parafii i rok. Koszt niewielki.
Należy dodać iż akt małżeństwa zawiera najwięcej informacji przydatnych w poszukiwaniach genealogicznych.
Życzę powodzenia
Zenon
-
Jambor_arleta
witamizadw pisze:Moja prababcia Franciszka miała na nazwisko Jambor. Urodziła się w Orzechówku w 1875. Ojciec Andrzej Jambor ur. najpraw. 1835 r. Matka Agnieszka Jendrak (Jędrak) ur. najprawd. 1838
Jestem w trakcie poszukiwania krewnych - zarówno od strony prababci Franciszki z Jamborówjak i od strony pradziadka Wojciecha Wójcika. Może ktoś ma dane ich temat
chciałam spytać czy jeszcze poszukujesz swoich przadkow ja jestem z radomska i mam na nazwisko jambor. jesli bylabys zainteresowana to moglabym popytac w swoje rodzinie. pozdrawiam
Witaj Arleto
Oczywiście dalej szukam swoich pra.
Trochę utknęłam, wiem, że tak jak wspomniałam rodzicami Franciszki Jambor był Andrzej i Agnieszka z Jędrów (Jędraków). Rodzicami Andrzeja zaś byli Jakub Jambor i Franciszka z Wystubów – przyjechali podobno ze Śląska Pruskiego. Rodzicami z kolei Agnieszki byli Andrzej Jędrych i Zuzanna z Wolnickich – najprawdopodobniej pochodzili z okolic Radomska.
Wracając do Andrzeja i Agnieszki – doczekali się przynajmniej szóstki dzieci:
1. Józef – ożeniony z Anną z Kosendków – mieli dwójkę dzieci – Honoratę i Mariana,
2. Wojciech – ożeniony z Zofią ze Stawowskich ,
3. Szczepan,
4. Zuzanna – wyszła za mąż za Franciszka Cieplika,
5. Anna – wyszła za mąż za Antoniego Nowickiego,
6. Franciszka (ta moja) – wyszła za mąż za Wojciech Wójcika.
Wiem, iż niektórzy z Jamborów wyjechali do Francji, jak mówiła babcia byli to krewni właśnie Franciszki. Nie wiem niestety jednak jak bliscy.
Tak jak napisałam wcześniej : Franciszka i Wojciech mieli szóstkę dzieci: Anielę, Bolesława, Józefa, Jana, Helenę (moja babcia), Mariannę. Nie wiem nic o Janie podobno zaginął w trakcie drugiej wojny.
Jeśli istotnie coś wiesz więcej na ten temat i moich bliskich – daj znać.
Pozdrawiam
Iza
Trochę utknęłam, wiem, że tak jak wspomniałam rodzicami Franciszki Jambor był Andrzej i Agnieszka z Jędrów (Jędraków). Rodzicami Andrzeja zaś byli Jakub Jambor i Franciszka z Wystubów – przyjechali podobno ze Śląska Pruskiego. Rodzicami z kolei Agnieszki byli Andrzej Jędrych i Zuzanna z Wolnickich – najprawdopodobniej pochodzili z okolic Radomska.
1. Józef – ożeniony z Anną z Kosendków – mieli dwójkę dzieci – Honoratę i Mariana,
3. Szczepan,
Wiem, iż niektórzy z Jamborów wyjechali do Francji, jak mówiła babcia byli to krewni właśnie Franciszki. Nie wiem niestety jednak jak bliscy.
Tak jak napisałam wcześniej : Franciszka i Wojciech mieli szóstkę dzieci: Anielę, Bolesława, Józefa, Jana, Helenę (moja babcia), Mariannę. Nie wiem nic o Janie podobno zaginął w trakcie drugiej wojny.
Pozdrawiam
Iza
-
Jambor_arleta
witamizadw pisze:Moja prababcia Franciszka miała na nazwisko Jambor. Urodziła się w Orzechówku w 1875. Ojciec Andrzej Jambor ur. najpraw. 1835 r. Matka Agnieszka Jendrak (Jędrak) ur. najprawd. 1838
Jestem w trakcie poszukiwania krewnych - zarówno od strony prababci Franciszki z Jamborówjak i od strony pradziadka Wojciecha Wójcika. Może ktoś ma dane ich temat
na dzien dzisiejszy dowiedzialam sie ze moj pradziadek mial na imie Henryk Jambor a jego rodzice antoni i ewa jambor i pochodzili z okolic dmenina. wpisz w interne stary cmentarz radomsko moze cos z grobow odczytasz.
pozdrawiam
-
Jambor_arleta
witamizadw pisze:Witaj Arleto
3. Szczepan,
Pozdrawiam
Iza
przeanalizowalam to co do tej pory zostalo napisane na forum i jezeli pan zenon ma racje ze antoni i franciszka byli rodzenstwem to jestesmy spokrewnieni poniewaz link z grobem ktory udostepnil nalezy do mojego pradziadka henryka i jego rodzicow. czekam na wiadomosc pozdrawiam
Arleto
Bardzo dziękuję za informację.
Tak jak wspomniałam wcześniej "rodzicami Franciszki Jambor był Andrzej i Agnieszka z Jędrów (Jędraków)", Dotarłam do aktów urodzeń ich dzieci, z których wynika, iż Andrzej i Agnieszka mieli szóstkę dzieci:
1. Zuzannę ur. 13.09.1861
2. Szczepana ur. 26.12.1863
3. Wojciecha ur. 07.04.1866
4. Annę ur. 1869
5. Józefa ....
6. Franciszkę ur. 09.03.1875
Nigdzie nie natrafiłam na Antoniego (może przeoczyłam). Moje pytanie czy masz wiedzę, że Antoni był rzeczywiście synem Andrzeja i Agnieszki? Zdjęcie jest nieczytelne - chodzi o liczbę przeżytych lat.
Pozdrawiam
Iza
Bardzo dziękuję za informację.
Tak jak wspomniałam wcześniej "rodzicami Franciszki Jambor był Andrzej i Agnieszka z Jędrów (Jędraków)", Dotarłam do aktów urodzeń ich dzieci, z których wynika, iż Andrzej i Agnieszka mieli szóstkę dzieci:
1. Zuzannę ur. 13.09.1861
2. Szczepana ur. 26.12.1863
3. Wojciecha ur. 07.04.1866
4. Annę ur. 1869
5. Józefa ....
6. Franciszkę ur. 09.03.1875
Nigdzie nie natrafiłam na Antoniego (może przeoczyłam). Moje pytanie czy masz wiedzę, że Antoni był rzeczywiście synem Andrzeja i Agnieszki? Zdjęcie jest nieczytelne - chodzi o liczbę przeżytych lat.
Pozdrawiam
Iza
https://familysearch.org/recapi/sord/co ... /waypoints
Znajduje się tam akt urodzenia - Jambor Antoni - akt Nr 8 rok 1865 (str. 492 z 856)
Zenon
Poprzedni link może być nieskuteczny, obecny jest chyba lepszy:
http://images68.fotosik.pl/395/2459d9a99b8b41cd.jpg
Znajduje się tam akt urodzenia - Jambor Antoni - akt Nr 8 rok 1865 (str. 492 z 856)
Zenon
Poprzedni link może być nieskuteczny, obecny jest chyba lepszy:
http://images68.fotosik.pl/395/2459d9a99b8b41cd.jpg
Ostatnio zmieniony pn 24 lis 2014, 15:21 przez Stawski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Mariusz_F.

Abstrahując - kojarzę miejscowość Jamborek w gminie Zelów w łódzkiem,
pozdrawiam,
Mariusz
pozdrawiam,
Mariusz