Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Magda_Bińczak

- historyk1920

Witam !
Oto pochodzenie nazwisk ;
Bińczak - (z wtórną zmianą Bien w Bin ) od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bienijamin.
Bulera - w grupie nazwisk pochodzących od bula, buła ‘zgrubienie, guz’, może od prasłowiańskiego buliti ‘obrzmiewać, pęcznieć; wytrzeszczać oczy, od gwarowego bula ‘byk’, też boła, bulla ‘dekret’.
Pozdrawiam
Marek
Bińczak - (z wtórną zmianą Bien w Bin ) od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bienijamin.
Bulera - w grupie nazwisk pochodzących od bula, buła ‘zgrubienie, guz’, może od prasłowiańskiego buliti ‘obrzmiewać, pęcznieć; wytrzeszczać oczy, od gwarowego bula ‘byk’, też boła, bulla ‘dekret’.
Pozdrawiam
Marek
-
Magda_Bińczak

Serdecznie dziękuję.historyk1920 pisze:Witam !
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Magda.
Bardzo dziękujęEwa_Szczodruch pisze:Witam
Domian, Domijan - od imienia Damian, znanego w Polsce od XII wieku, w staropolszczyźnie Damijan 1178, Demijan 1405, Doman 1250. Imię pochodzi od łacińskiego przydomka Damianus. Do łaciny przyszło z języka greckiego, a tam od egipskiej bogini Damia.
Kolimaga - nie znalazłam
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Co do Kolimaga to obstawiałam miejscowość Kolimagi, a tu nic nie wiadomo, Kolimagi są bardzo blisko rejonu skąd pochodzą moi odnalezieni do tej pory przodkowie.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
-
sebastian.skoczylas

Pochodzenie nazwiska.
Nie jestem pewien co do odmiany tego nazwiska, wiec z góry przepraszam. Ze ''Stachaczów'' czyli Nazwisko to ''Stachacz''? Oraz jeśli zapis jest poprawny jakie jest jego pochodzenie?
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Forma Stachacz wydaje mi się poprawna i znalazłam jej etymologię:
Stachacz - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Sta-, typu Stanisław, może też od imienia Eustachy.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Forma Stachacz wydaje mi się poprawna i znalazłam jej etymologię:
Stachacz - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Sta-, typu Stanisław, może też od imienia Eustachy.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Dzień dobry,
interesuje mnie nazwisko Kierejewski.
Zapewne pytałam już o to nazwisko, niestety nie wydrukowałam sobie odpowiedzi, a nie mogę teraz znaleźć tego postu
Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
interesuje mnie nazwisko Kierejewski.
Zapewne pytałam już o to nazwisko, niestety nie wydrukowałam sobie odpowiedzi, a nie mogę teraz znaleźć tego postu
Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Kierejewski - od podstawy kier-, por. kir, dawniej kier ‘czarny materiał symbolizujący żałobę’, od gwarowego kierać ‘kierować’, od niemieckiej nazwy osobowej Kehr, od imienia Kirył (= Cyryl).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Kierejewski - od podstawy kier-, por. kir, dawniej kier ‘czarny materiał symbolizujący żałobę’, od gwarowego kierać ‘kierować’, od niemieckiej nazwy osobowej Kehr, od imienia Kirył (= Cyryl).
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie etymologii następujących nazwisk
Skierski (w kilku drobnych przypadkach pojawia się "Zgierski")
Golis
Malczyk vel Malczak
Kępski
Kępka
Dałek
Bejda (w łac. Bejdo)
Dylik (gwarowo Delik)
Dłubisz
Braszka
Blus
Chlebny
Laktorowski/Laktarowski
Przanowski
Sochacki
Busiak
Szafran/Szafrański
Ochycki
Dunajek
Pozdrawiam,
Adam
Bardzo proszę o sprawdzenie etymologii następujących nazwisk
Skierski (w kilku drobnych przypadkach pojawia się "Zgierski")
Golis
Malczyk vel Malczak
Kępski
Kępka
Dałek
Bejda (w łac. Bejdo)
Dylik (gwarowo Delik)
Dłubisz
Braszka
Blus
Chlebny
Laktorowski/Laktarowski
Przanowski
Sochacki
Busiak
Szafran/Szafrański
Ochycki
Dunajek
Pozdrawiam,
Adam
- historyk1920

Witaj Adamie oto pochodzenie nazwisk ;
Skierski - 1759 w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Skierki (ciechanowskie, gmina Czernice Borowe).
Golis - od goły; może też od golić ‘strzyc’.
Malczyk - 160 1 w grupie nazwisk pochodzących od mały, także od imion złożonych typu Małomir.
Kępski - 1387 od nazwy miejscowej Kepa (częste).
Kepka/Kępka - od kępa ‘grupa drzew; wysepka’.
Dalek/Dałek - 1449 od imion złożonych typu Dalebor, Dalemir (notowane od XIII wieku) lub od dal, od gwarowego dala ‘duża odległość, miejsce oddalone’ (lub od gwarowego dalek ‘duża odległość w czasie lub przestrzeni’).
Dylik - od dyl, ze staropolskiego del ‘gruba deska, bal’, był też słowiański rdzeń dyl- oznaczający ‘coś długiego’.
Dłubałka/Dłubisz - od dłubać ‘ryć, obrabiać’.
Bejda - od staropolskiego bajda ‘bajarz, plotkarz’.
Braszka - od imion na Bra , typu Bratumił.
Busiak - od imion złożonych na Bu , typu Budzisław.
Blus - od bluszcz ‘gatunek rośliny’.
Chlebny - 1403 od chleb; od chlebny ‘pachołek noszący chleb’; też ‘silny, żyzny’.
Przanowski - 1393 od nazwy miejscowej Przanowice (piotrkowskie, gmina Koluszki).
Sochacki - 1443 od nazwy miejscowej Sochacz (krośnieńskie, gmina Lipniki).
Szafran - 1401 od szafran ‘krokus; przyprawa ze sproszkowanych znamion krokusa’.
Szafranalias-Szafrański - złożenia brak; Szafranalias- brak; Szafrański 1696 od szafran ‘krokus; przyprawa ze sproszkowanych znamion krokusa’.
Dunaj/Dunajek - 1387 od nazwy rzeki Dunaj lub od dunaj ‘rzeka wielka’.
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Skierski - 1759 w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Skierki (ciechanowskie, gmina Czernice Borowe).
Golis - od goły; może też od golić ‘strzyc’.
Malczyk - 160 1 w grupie nazwisk pochodzących od mały, także od imion złożonych typu Małomir.
Kępski - 1387 od nazwy miejscowej Kepa (częste).
Kepka/Kępka - od kępa ‘grupa drzew; wysepka’.
Dalek/Dałek - 1449 od imion złożonych typu Dalebor, Dalemir (notowane od XIII wieku) lub od dal, od gwarowego dala ‘duża odległość, miejsce oddalone’ (lub od gwarowego dalek ‘duża odległość w czasie lub przestrzeni’).
Dylik - od dyl, ze staropolskiego del ‘gruba deska, bal’, był też słowiański rdzeń dyl- oznaczający ‘coś długiego’.
Dłubałka/Dłubisz - od dłubać ‘ryć, obrabiać’.
Bejda - od staropolskiego bajda ‘bajarz, plotkarz’.
Braszka - od imion na Bra , typu Bratumił.
Busiak - od imion złożonych na Bu , typu Budzisław.
Blus - od bluszcz ‘gatunek rośliny’.
Chlebny - 1403 od chleb; od chlebny ‘pachołek noszący chleb’; też ‘silny, żyzny’.
Przanowski - 1393 od nazwy miejscowej Przanowice (piotrkowskie, gmina Koluszki).
Sochacki - 1443 od nazwy miejscowej Sochacz (krośnieńskie, gmina Lipniki).
Szafran - 1401 od szafran ‘krokus; przyprawa ze sproszkowanych znamion krokusa’.
Szafranalias-Szafrański - złożenia brak; Szafranalias- brak; Szafrański 1696 od szafran ‘krokus; przyprawa ze sproszkowanych znamion krokusa’.
Dunaj/Dunajek - 1387 od nazwy rzeki Dunaj lub od dunaj ‘rzeka wielka’.
Serdecznie pozdrawiam
Marek
- historyk1920