znalazłam w serwisie MyHeritage zdjęcie Aktu Małżeństwa moich prapraprapradziadków. Bardzo chciałabym odczytać zawarte w nim informacje, jednak o ile domyślam się większości słów, to najważniejszego - czyli nieznanych mi nazwisk - nie umiem odszyfrować.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Niestety nie posiadam zdjęcia w lepszej jakości - to jedyna wersja jaką znalazłam.
http://oi57.tinypic.com/wms60.jpg
Oto co udało mi się odczytać:
... Wieś Daniszewice
Działo się w Wsi ... ..... dnia dwudziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset dwudziestego siódmego roku o godzinie dwunastej w południe.
Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Walentego Rębacza ... ... lat czterydzieści pięć, i Antonięgo Rębacza także .... .... lat czterydzieści trzy mającego dom w (..?) ... niżej wymienionego Filipa Dolota na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Filipem Dolotem ... parobkiem (?).... w Daniszewicach zamieszkałym .... w Wsi ... w parafii .... ..., z ś.p. Krzysztofa i ś.p. Katarzyny ... ... Dolotów tamże (?) ... niegdyś zamieszkałych ... lat dwadzieścia (...) mającym, a Panną Maryanną córką Franciszka (...) ... .... ... i także przy ... małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie (?) w dniach trzydziestym pierwszym grudnia roku zeszłego, ... i czterynastego stycznia roku bieżącego ... ... zezwolenie (?) ... aktami Małżeństwa (?) .... zaślubiny ze strony brata (?) Filipa Dolota. ... Małżeństwa .... Małżonkowie .... umowę przedślubną (???)
Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany i ... ... gdyż stawiający pisać nie umieją.