Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Re: Archiwum Państwowe Łomża

Post autor: ona_Z »

Konkretnie, to z terenu wymienionego przez Pana Tykocina czyli właściwego Podlasia.Interesuje mnie obsada duszpasterska parafii Tykocin w latach 1745-1749. Pracowali w niej jeszcze księża diecezjalni. Od 1751 parafię objęli w zarząd Księża Misjonarze. Proboszczem był ks. Antoni Jan Porembny, a ja szukam wikariuszy.
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

To się akurat dobrze składa, bo ostatnio pośredniczyłem przy odzyskiwaniu ksiąg metrykalnych z tej parafii z XVII-XVIII wieku z rąk prywatnych, w których pozostawały przez ostatnich 70 lat :D. Tam będzie odpowiedź na to pytanie, księgi są obecnie w kancelarii parafialnej. Proboszcz jest sympatyczny, telefon stacjonarny i komórkowy oraz mail ma podany na stronie internetowej parafii:

Telefon 85 718 16 43
kom. 501 404 954
e-mail stefanjak@post.pl

Marek
pietka_wojciech

Sympatyk

Post autor: pietka_wojciech »

ona_Z napisał:
Ciekawa jestem, czy zachowały się kartoteki osobowe księży pracujących w połowie XVIII wieku na terenie dzisiejszej diecezji łomżyńskiej ( wtedy łuckiej)? Myślę, że to chyba w Archiwum Diecezjalnym trzeba by zapytać?

------------------------------

A ja proponuję sprawdzić, czy ktoś już nie zajmował się tą problematyką i czy np nie ma na podobny temat publikacji. WIem, że dużą wiedzą w tym temacie dysponuje dawny dyr. AD w Łomży ks. prof. Józef Łupiński.

http://teologia.uksw.edu.pl/node/635
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Pytać nigdy nie zawadzi. ale o księzy tykocińskich z tamtych lat pytałbym przede wszystkim w AA w Białymstoku. Najpewniej trzeba będzie jednak jechac do Wilna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

To się akurat dobrze składa, bo ostatnio pośredniczyłem przy odzyskiwaniu ksiąg metrykalnych z tej parafii z XVII-XVIII wieku z rąk prywatnych, w których pozostawały przez ostatnich 70 lat Very Happy. Tam będzie odpowiedź na to pytanie, księgi są obecnie w kancelarii parafialnej. Proboszcz jest sympatyczny, telefon stacjonarny i komórkowy oraz mail ma podany na stronie internetowej parafii:
Panie Marku! Znam imię i nazwisko tego wikariusza. Potrzebuje informacji dot. jego rodziców, daty urodzenia itp. A ks. Proboszcz z Tykocina rzeczywiście - sympatyczny !
A ja proponuję sprawdzić, czy ktoś już nie zajmował się tą problematyką i czy np nie ma na podobny temat publikacji. WIem, że dużą wiedzą w tym temacie dysponuje dawny dyr. AD w Łomży ks. prof. Józef Łupiński.
Czytałam pracę doktorską ks. Józefa Łupińskiego pt: "Seminarium duchowne w Tykocinie w latach 1769-1863". Publikacja bardzo ciekawa ale traktuje o późniejszym okresie w dziejach tykocińskiego kościoła.
Pytać nigdy nie zawadzi. ale o księzy tykocińskich z tamtych lat pytałbym przede wszystkim w AA w Białymstoku. Najpewniej trzeba będzie jednak jechac do Wilna.
Panie Jerzy! Dopiero zaczynam, a więc pytam o drogę. Dziękuję :)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pani Zofio. Daj Boże żeby wszyscy na poczatku drogi byli tacy dociekliwi.
No i najważniejsze! Dopiero w tym czytaniu dostrzegłem informację wspaniałą. To o czym chodziły słuchy czyli szansa odzyskania najstarszych ksiag metrykalnych Tykocina stała sie faktem ?! Ponoć jednak nie wszystkie.
Panie Marku czy mógłby Pan podzielić sie informacja z jakich lat odzyskano?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
M_K_C

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: M_K_C »

Jeżeli jest taka możliwość, to z AP w Łomży interesowałaby mnie księga urodzeń z lat 1890-1908 (wyznanie rzymskokatolickie) z zespołu 612/0 "Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Grabowie".
Konkretnie: akt urodzenia Heleny Ewy Hofman (Hoffmann?), ur. 4.4.1899 w Grabowie, pow. Kolno.

Z góry gorąco dziękuję za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam,
Magda
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Księgi z parafii Grabowo z tych lat:

http://www.szukajwarchiwach.pl/5/612/0/ ... bJednostki

Odnośnie ksiąg metrykalnych z Tykocina to jest to 10 jednostek, większość to urodzenia i małżeństwa od połowy XVII do II połowy XVIII wieku. Odnośnie danych o księżach z terenu diecezji łuckiej w tym okresie, może być więcej w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. W Łomży to wątpię żeby posiadano takie informacje, a nawet jestem tego pewny. Poniżej dobra publikacja, która może się przydać do takich poszukiwań:

Marian Radwan, Archiwa Diecezji Łucko-Żytomierskiej. Repertorium, Lublin 2003.

Marek
Awatar użytkownika
Podgórecki

Sympatyk

Post autor: Podgórecki »

Witam wszystkich.
W Poniedziałek będę w Archiwum postaram się sprawdzić tam nadesłane przez Państwa Dane

Pozdrawiam Serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Ze wstydem wycofuje się ze skierowania do AA w Białymstoku. Oczywiscie AD w Drohiczynie, wszak parafia tykocińska należała( jak i inne sasiednie z obecnej parafii łomzyńskiej) do diecezji łuckiej. Naszły mnie skojarzenia z prapoczatków tworzenia klasztoru, Bezmyslny pospiech nie jest wszakże usprawiedliwieniem
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paweł_Chojnowski

Sympatyk

Post autor: Paweł_Chojnowski »

Dzień dobry
Bardzo prosiłbym Pana o sprawdzenie aktu chrztu mojego pra pra pra dziadka Kazimierza Tomasza Chojnowskiego 9 III 1813 Łuby par.Miastkowo (U/41/1813), a jeśli to możliwe, o przesłanie fotografii.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

jamiolkowski_jerzy pisze:Ze wstydem wycofuje się ze skierowania do AA w Białymstoku. Oczywiscie AD w Drohiczynie, wszak parafia tykocińska należała( jak i inne sasiednie z obecnej parafii łomzyńskiej) do diecezji łuckiej. Naszły mnie skojarzenia z prapoczatków tworzenia klasztoru, Bezmyslny pospiech nie jest wszakże usprawiedliwieniem
Pozdrawiam
Panie Jerzy, spokojnie! Nie zdążyłam jeszcze dojechać do AA w Białymstoku :) Obiecuję omijać to Archiwum, szukając ks. Jakuba Alojzego Tyborowskiego, promotora obydwu Różańców Świętych, wikariusza parafii Tykocin w latach 1745-49.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
M_K_C

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: M_K_C »

Białobrzeski_Marek pisze:Księgi z parafii Grabowo z tych lat:

http://www.szukajwarchiwach.pl/5/612/0/ ... bJednostki
Jakim cudem ja tego jeszcze nie widziałam?!?

Dziękuję - znalazłam to, czego szukałam.
Zajęło mi to 5 minut (chociaż tłumaczenie aktu zajmie pewnie więcej;)).

Pozdrawiam serdecznie,
Magda
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Białobrzeski_Marek pisze: Poniżej dobra publikacja, która może się przydać do takich poszukiwań:

Marian Radwan, Archiwa Diecezji Łucko-Żytomierskiej. Repertorium, Lublin 2003.

Marek
Może maleńka podpowiedź; gdzie mozna nabyć/wypożyczyć lub dostać za free to opracowanie?
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

a to zależy skąd jesteś dziewczynko o imieniu Zosia :D. Podaj lokalizację, a ja podam najbliższą bibliotekę z tą publikacją :).

Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”