Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Archiwum Państwowe Łomża
Konkretnie, to z terenu wymienionego przez Pana Tykocina czyli właściwego Podlasia.Interesuje mnie obsada duszpasterska parafii Tykocin w latach 1745-1749. Pracowali w niej jeszcze księża diecezjalni. Od 1751 parafię objęli w zarząd Księża Misjonarze. Proboszczem był ks. Antoni Jan Porembny, a ja szukam wikariuszy.
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
-
Białobrzeski_Marek

To się akurat dobrze składa, bo ostatnio pośredniczyłem przy odzyskiwaniu ksiąg metrykalnych z tej parafii z XVII-XVIII wieku z rąk prywatnych, w których pozostawały przez ostatnich 70 lat
. Tam będzie odpowiedź na to pytanie, księgi są obecnie w kancelarii parafialnej. Proboszcz jest sympatyczny, telefon stacjonarny i komórkowy oraz mail ma podany na stronie internetowej parafii:
Telefon 85 718 16 43
kom. 501 404 954
e-mail stefanjak@post.pl
Marek
Telefon 85 718 16 43
kom. 501 404 954
e-mail stefanjak@post.pl
Marek
-
pietka_wojciech

ona_Z napisał:
Ciekawa jestem, czy zachowały się kartoteki osobowe księży pracujących w połowie XVIII wieku na terenie dzisiejszej diecezji łomżyńskiej ( wtedy łuckiej)? Myślę, że to chyba w Archiwum Diecezjalnym trzeba by zapytać?
------------------------------
A ja proponuję sprawdzić, czy ktoś już nie zajmował się tą problematyką i czy np nie ma na podobny temat publikacji. WIem, że dużą wiedzą w tym temacie dysponuje dawny dyr. AD w Łomży ks. prof. Józef Łupiński.
http://teologia.uksw.edu.pl/node/635
Ciekawa jestem, czy zachowały się kartoteki osobowe księży pracujących w połowie XVIII wieku na terenie dzisiejszej diecezji łomżyńskiej ( wtedy łuckiej)? Myślę, że to chyba w Archiwum Diecezjalnym trzeba by zapytać?
------------------------------
A ja proponuję sprawdzić, czy ktoś już nie zajmował się tą problematyką i czy np nie ma na podobny temat publikacji. WIem, że dużą wiedzą w tym temacie dysponuje dawny dyr. AD w Łomży ks. prof. Józef Łupiński.
http://teologia.uksw.edu.pl/node/635
-
jamiolkowski_jerzy

Panie Marku! Znam imię i nazwisko tego wikariusza. Potrzebuje informacji dot. jego rodziców, daty urodzenia itp. A ks. Proboszcz z Tykocina rzeczywiście - sympatyczny !To się akurat dobrze składa, bo ostatnio pośredniczyłem przy odzyskiwaniu ksiąg metrykalnych z tej parafii z XVII-XVIII wieku z rąk prywatnych, w których pozostawały przez ostatnich 70 lat Very Happy. Tam będzie odpowiedź na to pytanie, księgi są obecnie w kancelarii parafialnej. Proboszcz jest sympatyczny, telefon stacjonarny i komórkowy oraz mail ma podany na stronie internetowej parafii:
Czytałam pracę doktorską ks. Józefa Łupińskiego pt: "Seminarium duchowne w Tykocinie w latach 1769-1863". Publikacja bardzo ciekawa ale traktuje o późniejszym okresie w dziejach tykocińskiego kościoła.A ja proponuję sprawdzić, czy ktoś już nie zajmował się tą problematyką i czy np nie ma na podobny temat publikacji. WIem, że dużą wiedzą w tym temacie dysponuje dawny dyr. AD w Łomży ks. prof. Józef Łupiński.
Panie Jerzy! Dopiero zaczynam, a więc pytam o drogę. DziękujęPytać nigdy nie zawadzi. ale o księzy tykocińskich z tamtych lat pytałbym przede wszystkim w AA w Białymstoku. Najpewniej trzeba będzie jednak jechac do Wilna.
-
jamiolkowski_jerzy

Pani Zofio. Daj Boże żeby wszyscy na poczatku drogi byli tacy dociekliwi.
No i najważniejsze! Dopiero w tym czytaniu dostrzegłem informację wspaniałą. To o czym chodziły słuchy czyli szansa odzyskania najstarszych ksiag metrykalnych Tykocina stała sie faktem ?! Ponoć jednak nie wszystkie.
Panie Marku czy mógłby Pan podzielić sie informacja z jakich lat odzyskano?
Pozdrawiam
No i najważniejsze! Dopiero w tym czytaniu dostrzegłem informację wspaniałą. To o czym chodziły słuchy czyli szansa odzyskania najstarszych ksiag metrykalnych Tykocina stała sie faktem ?! Ponoć jednak nie wszystkie.
Panie Marku czy mógłby Pan podzielić sie informacja z jakich lat odzyskano?
Pozdrawiam
Jeżeli jest taka możliwość, to z AP w Łomży interesowałaby mnie księga urodzeń z lat 1890-1908 (wyznanie rzymskokatolickie) z zespołu 612/0 "Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Grabowie".
Konkretnie: akt urodzenia Heleny Ewy Hofman (Hoffmann?), ur. 4.4.1899 w Grabowie, pow. Kolno.
Z góry gorąco dziękuję za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam,
Magda
Konkretnie: akt urodzenia Heleny Ewy Hofman (Hoffmann?), ur. 4.4.1899 w Grabowie, pow. Kolno.
Z góry gorąco dziękuję za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam,
Magda
-
Białobrzeski_Marek

Księgi z parafii Grabowo z tych lat:
http://www.szukajwarchiwach.pl/5/612/0/ ... bJednostki
Odnośnie ksiąg metrykalnych z Tykocina to jest to 10 jednostek, większość to urodzenia i małżeństwa od połowy XVII do II połowy XVIII wieku. Odnośnie danych o księżach z terenu diecezji łuckiej w tym okresie, może być więcej w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. W Łomży to wątpię żeby posiadano takie informacje, a nawet jestem tego pewny. Poniżej dobra publikacja, która może się przydać do takich poszukiwań:
Marian Radwan, Archiwa Diecezji Łucko-Żytomierskiej. Repertorium, Lublin 2003.
Marek
Odnośnie ksiąg metrykalnych z Tykocina to jest to 10 jednostek, większość to urodzenia i małżeństwa od połowy XVII do II połowy XVIII wieku. Odnośnie danych o księżach z terenu diecezji łuckiej w tym okresie, może być więcej w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. W Łomży to wątpię żeby posiadano takie informacje, a nawet jestem tego pewny. Poniżej dobra publikacja, która może się przydać do takich poszukiwań:
Marek
- Podgórecki

Witam wszystkich.
W Poniedziałek będę w Archiwum postaram się sprawdzić tam nadesłane przez Państwa Dane
Pozdrawiam Serdecznie
W Poniedziałek będę w Archiwum postaram się sprawdzić tam nadesłane przez Państwa Dane
Pozdrawiam Serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz
Tomasz
-
jamiolkowski_jerzy

Ze wstydem wycofuje się ze skierowania do AA w Białymstoku. Oczywiscie AD w Drohiczynie, wszak parafia tykocińska należała( jak i inne sasiednie z obecnej parafii łomzyńskiej) do diecezji łuckiej. Naszły mnie skojarzenia z prapoczatków tworzenia klasztoru, Bezmyslny pospiech nie jest wszakże usprawiedliwieniem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Paweł_Chojnowski

Panie Jerzy, spokojnie! Nie zdążyłam jeszcze dojechać do AA w Białymstokujamiolkowski_jerzy pisze:Ze wstydem wycofuje się ze skierowania do AA w Białymstoku. Oczywiscie AD w Drohiczynie, wszak parafia tykocińska należała( jak i inne sasiednie z obecnej parafii łomzyńskiej) do diecezji łuckiej. Naszły mnie skojarzenia z prapoczatków tworzenia klasztoru, Bezmyslny pospiech nie jest wszakże usprawiedliwieniem
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Jakim cudem ja tego jeszcze nie widziałam?!?Białobrzeski_Marek pisze:Księgi z parafii Grabowo z tych lat:
Dziękuję - znalazłam to, czego szukałam.
Zajęło mi to 5 minut (chociaż tłumaczenie aktu zajmie pewnie więcej;)).
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
Może maleńka podpowiedź; gdzie mozna nabyć/wypożyczyć lub dostać za free to opracowanie?Białobrzeski_Marek pisze: Poniżej dobra publikacja, która może się przydać do takich poszukiwań:
Marek
-
Białobrzeski_Marek

a to zależy skąd jesteś dziewczynko o imieniu Zosia
. Podaj lokalizację, a ja podam najbliższą bibliotekę z tą publikacją
.
Marek
Marek