Archiwizacja danych z komputera

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rysiu

Sympatyk

Post autor: rysiu »

Witam,
zwracam sie z zapytaniem jak archwizować dane genealogiczne i inne na komputerze czy przegrywać materiały na płytki dvd czy na dysk zewnetrzny? proszę o poradę.Rysiu .
paulaner

Sympatyk

Post autor: paulaner »

Na klasyczne płyty CD/DVD nie polecam, płyty tracą swoje właściwości po latach.
Warto jednak trzymać dane na wielu nośnikach czyli np. komputer + zew. dysk + płyta, ewentualnie taśma streamerowa.
Jeśli jednak chcesz archiwizować na płyty z zamiarem długiego przechowywania to polecam płyty M-DISC, które charakteryzują się znacznie lepszą trwałością od standardowych DVD czy CD, jednak Twoja nagrywarka musi wspierać zapis na takowych.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Zależy ile masz tych danych.
Dysk zewnetrzny jest OK i chyba obecnie najsensowniejszy ale jeszcze bezpieczniej będzie dysk zewnetrzny plus chmura (np. dropbox, google drive, microsoft onedrive)

Bo prawdziwe bezpieczeństwo wymaga trzymania nośników w różnych lokalizacjach. W wypadku (odpukać) np. kradzieży lub pożaru dane trzymane w jednym miejscu zostaną stracone.

Dodatkowo do danych w chmurze masz dostęp z róznych miejsc.
http://www.spidersweb.pl/2014/09/serwis ... nanie.html

Na pewno umieszczenie w chmurze pilku z programu genealogicznego kosztuje zero a zwieksza poziom bezpieczeństwa.
pozdrawiam
Piotr
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

na płytki opłaca się nagrywać coś co rzadko zmieniasz np. zdjęcia
pliki na których pracuje (gedcom) mam archiwizowane w następujących miejscach:
- serwer dostawcy
- chmura google
- pendrive
- laptop domowy
dodatkowo - z racji tego, że drzewko doszło do miejsca kiedy mało danych ulega zmianie zaczynam drukować to wszystko
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Piotr ma racje - wszystko zalezy od ilosci danych.

Moja baza to prawie 3 TB.
Skany wszystkich fotografii i dokumentow rodzinnych + fotografie cyfrowe i filmy od 2002 roku to okolo 200 GB i srednio co roku przybywa 6-10 GB.
Skany i fotografie metryk zrobionych przez moja grupe, to ponad 800 GB - przykladowo: Karczmiska 30 GB, Wilkow 40 GB, Kazimierz Dolny 60 GB i Opole Lubelskie 130 GB. Sa to nasze skarby, gdyz tylko czesc jest ogolnodostepna w sieci, a czesc i za 20 lat nie bedzie dostepna...
Plyty DVD i chmurka odpadaja - zostaje tylko dysk zewnetrzny + laptop + kopmuter stacjonarny. Wszystkie dane mam w 2 egzemplarzach na 4 dyskach x 1 TB + 1 dysk x 2 TB.
Stacjonarny + laptop to kolejne 2 x 1 TB i tam jest trzecia i czwarta kopia najwazniejszych plikow.
O ile stacjonarny i laptop sa w jednym miejscu, to polowa dyskow zewnetrznych jest u x a polowa u y - to na przypadek - jak pisze Piotr - kradziezy lub pozaru. Pracuje regularnie na stacjonarnym i wszystkie zmiany i nowe pliki kopiuje raz w tygodniu na laptopa oraz raz w miesiacu na dyski zewnetrzne.
Nie jest to tania zabawa (za ostatni dysk 2 TB zaplacilem 400 zl), ale zabezpieczenie efektow 20 lat ciezkiej pracy kosztuje.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam, tak jak moi poprzednicy, odradzam płyty a polecam dyski zewnętrzne, oraz, jeśli to możliwe dodatkowy komputer. Najważniejsze jednak, to dodatkowe kopie ze zróżnicowanym miejscem przechowywania. Bezpieczeństwo nade wszystko. Stosuję taką metodę od lat.
Pozdrawiam. Paweł
Awatar użytkownika
malkam255

Sympatyk
Adept

Post autor: malkam255 »

Ja podobnie, trzymam dane ged przynajmniej w dwóch miejscach na przenośnych dyskach, zdjęcia również, zwłaszcza, że kiedyś po naprawie komputera utraciłam na chwilę 900 pradziadów :( , na szczęście udało się ich odzyskać, ale strach o utracie danych zbieranych skrzętnie przez 11 lat pozostał.
Gosia
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

odnalazłaś 900 przodków??! nie wierzę.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wykonalne, nawet dla potomków chłopów z dziada pradziada, pod warunkiem, że zachowały się w parafiach księgi i nie ma na nie blokady. Ja taki luksus mam tylko w przypadku 1/4 drzewka czyli przodków mojej babci macierzystej. Dostępne księgi sięgają 300 lat przed datę mojego urodzenia, czyli mogą zawierać wstecz 9 pokoleń i co ważne są dostępne w AP, więc nie muszę się przed proboszczem płaszczyć aby coś łaskawie udostępnił. Gdybym taką sytuację miał w pozostałych gałęziach to ten dostęp do 9 pokoleń zapewnił by mi informacje o ponad 1000 przodków. Tymczasem są w parafiach starsze zapisy czyli 10 lub 11 pokoleń wstecz ale niedostępne i sięgają początków XVII w., każde pokolenie dalej powoduje, że wszystkie rachunki należałoby podwoić, to samo dla genealogów, którzy są młodsi ode mnie o jedno pokolenie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”