Zakład fotograficzny Zilbersteina Wilno

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

paulaner

Sympatyk

Post autor: paulaner »

Czołem wszystkim genealogom :)
Postanowiłem napisać o wydawałoby się dość trywialnej informacji, ale może kogoś zainteresuje tak jak i mnie.
Otóż, na odwrocie zdjęcia mojego pradziadka z wojska figuruje zapis:
Zakład fotograficzny Zilbersteina, Wilno
Kalwarijska No. 9
Dodatkowo odręcznie zapisane jest (niewyraźnie):
Wiktor Chrapkowski
Rembertów
ul.Pierackiego
Może komuś coś powie powyższy zapis, a nóż pojawią się jakieś dodatkowe informacje na temat pobytu żołnierzy (prawdopodobnie 13 Pułku Ułanów Wileńskich) w Wilnie, może zazębią się jakieś informacje.
Może ktoś wie gdzie dokładnie mieścił się owy zakład fotograficzny, a może ktoś kojarzy Wiktora Chrapkowskiego?
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Czołem

Posiadam zdjęcie dziadka na odwrocie którego jest stempel: "Fotografja Zilbersztejna, Wilno Kalwaryjska 11"
Na tej fotografii jest 4-ka żołnierzy 6 Pułku Piechoty Legionów.

Podajesz inne nazwisko fotografa - czy zacytowałeś wspominany przez Ciebie zapis w 100% dokładnie?
Adres się różni, ale bez powyższego (nazwisko fotografa) trudno dywagować czy to ten sam, czy zmienił adres, czy miał dwa zakłady, czy jeden w kilku punktach (np. różne studia).
Gdzie się znajdował zakład - to chyba jest napisane... - nie rozumiem pytania.
Być może coś więcej dałoby się dowiedzieć ze spisów przedsiębiorstw/firm z tamtego okresu (są chyba m.in. na jewishgen), kalendarzy i przewodnków (reklamy; - są m.in. w Bobliotece Kresowej Potyczek...). Przyznam że mnie, jak dotąd, perspektywa eksploracji tego tropu nie pociągnęła do działania.

Może ten fotograf był częściej wybierany przez wojskowych - jeśli tak było, to ciekawe dlaczego - opinia? względy praktyczne (np. zniżki, blisko do koszar?) .

Co do żołnierzy - pojawią się dodatkowe informacje... - względem czego? (tzn jakich już znanych, jeśli mają być dodatkowe - może byś się nimi podzielił? :) )
Generalnie to a'propos wojska w Wilnie i okolicach trochę wiadomo, to wiedza raczej ogólna i łatwo dostępna. Może ktoś kto z zamiłowania interesuje się tematem mógłby napisać więcej.

Wiktor Chrapkowski - może to był fotograf który "robił coś" ze zdjęciem - np. dodatkowe odbitki (ze zdjęcia), albo jakiś retusz (naprawa). A może po prostu ktoś z jakiegoś powodu zanotował kiedyś nazwisko i adres na odwrocie zdjęcia bo ono właśnie było pod ręką.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Od 1930-1939(1938) r
Zakład Fotograficzny
Zilbersztejn Abram, Kalwaryjska 29
http://wap.vilnius.borda.ru/?1-0-0-00000106-000-0-0

Pozdrawiam
Ela
paulaner

Sympatyk

Witam ponownie,
Artur co do zapisu to jest stosunkowo niewyraźny, ale zacytowany raczej w 100%,, dla pewności podaję linki do zdjęcia oraz do skanu jego odwrotu.
http://tinyurl.com/qj2dz8k
http://tinyurl.com/n9q5wah
Jeśli chodzi o lokalizację zakładu - miałem na myśli obecny adres, może ktoś wie gdzie np. na StreetView obecnie odszukać to miejsce.
Zastanawiające jest to, że po Waszych odpowiedziach mamy już 3 adresy owych zakładów, dość dziwne - Kalwarijska 9, 29 i 11 ? hmmm.
Pisząc o dodatkowych informacjach miałem na myśli chociażby lata przebywania tych żołnierzy w Wilnie w odniesieniu do lat funkcjonowania tego zakładu foto.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Zmiana lokalizacji zakładu w ciagu wielu lat działalności 10 lat nie jest chyba czyms nadzwyczajnym.
Pieracki zginął w 1934 więc Twoja fotografia jest zapewne późniejsza.

oto i lista ulic
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/wil ... ice-wilna/

Kalwaryjska Kalvaryer Kalvarijos
pozdrawiam
Piotr
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

OK, po kolei:
- zapis się różni, na moim zdjęciu jest dokładnie jak napisałem wcześniej. Samo zdjęcie pochodzi z okresu między 1926 a 28 (na pewno). Skłaniałbym się ku opinii że chodzi o tego samego fotografa

- siedziba pracowni nie musiała być fizycznie przenoszona z miejsca na miejsce. z różnych dokumentów które posiadam, wynika że między 1919 a 1932 miała miejsce zmiana numeracji. Mam np. księgę meldunkową z tego okresu, gdzie widać dokładnie zmianę numeru budynku z 50 na 46 (a jeszcze później, w latach 40-tych na 48)
Nie wiem jaki był zasięg tego zjawiska, ale na pewno miało miejsce na kilku ulicach. Może chodziło o jakąś część miasta, może podobnie było w przypadku ul. Kalwaryjskiej.

-obecny adres - moim zdaniem ustalenie go jest wykonalne, ale pracy byłoby sporo - ja w tym akurat przypadku nie mam tyle motywacji

- lata przebywania tych żołnierzy w Wilnie... - ale po co to ustalać? (pytam o cel -> bo może jest inny sposób na jego osiągnięcie - ale nie znając go trudno o tym mówić). Można np. przejrzeć znaną historię pułku (na początek nawet w wikipedii) i odnieść występujące tam okresy do tego fotografa, - tylko nie wiem po co (i co z tego wynika nie wiem czy miałoby sens; poza tym zawsze mogli do Wilna przyjechać - np na przepustkę lub jakieś święto).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
paulaner

Sympatyk

Dziękuję za Wasze odpowiedzi,
Lata staram się ustalić dokładniej, bo chciałbym wiedzieć kiedy zdjęcie było zrobione.
Mam informację, że w latach 1919-1921, ale czy na pewno tego nie wiem.
Pomyślałem też, że zapis na odwrocie odn. ul. Pierackiego wcale nie musiał być dokonany zaraz po zrobieniu zdjęcia, może pradziadek po prostu zanotował sobie po latach coś mając pod ręką tę fotografię, trochę naciągana teoria, ale nie niemożliwa.
Tak jak mówiłem na początku, temat wydawałoby się trywialny, a jednak dzięki Wam pojawiło się sporo informacji, które może i nie tylko mnie coś naświetlą. Dzięki.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

Mam dwie fotografie, z tego zakładu fotograficznego. Zdjęcia ostemplowane są informacją:

FOTOGRAFJA
Zilbersztejna
Wilno, Kalwaryjska 11

Na zdjęciach są żołnierze z 1 Pułku Piechoty Legionów (identyfikacja pułku moja). Dwa zdjęcia zapewne zrobione tego samego dnia. Na jednym jest trzech żołnierzy na drugim jeden z nich - sam. Wg opisu zdjęcia dokonanego przez mojego wujka kilka lat temu, zdjęcie wykonane w 1926. Patrząc na wzór mundurów pozujących żołnierzy to może być prawda. :)

Pozdrawiam

Marek
paulaner

Sympatyk

Czy możecie upublicznić zdjęcia, które posiadacie od Zilbersztejna?
Chętnie zerknę by porównać ze swoim, które umieściłem w postach powyżej.

pozdrawiam
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Jako ciekawostkę dodam,ze mam zdjęcie moich dziadków
wykonane w zakładzie fotograficznym ul.Kalwaryjska 60.
Własciciel Rudzianski :)

Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Nie ma sprawy. Mam nadzieję, że linki będą działać.

https://www.dropbox.com/s/qvi87mgdupd3v ... 2.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/jahqef5i1m1j8 ... 3.JPG?dl=0

Jak widać "Twoi" żołnierze są starsi. Miałem na myśli datę wykonania zdjęcia.

Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”