Poprawna data urodzenia

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

Poprawna data urodzenia

Post autor: adrian.g »

Witam,
/jeżeli temat powinien być w innym dziale proszę o przeniesienie/

Mam sprawę przy której chciał bym skorzystać z Waszego doświadczeia genealogicznego gdyż moje jest niewystarczające.

Mój pradziadek Jan Godziszewski urodził się w Reczycach ( w województwie łódzkim, w powiecie łowickim) w 1893 roku. Jego akt urodzenia odnalazłem w Metrykach http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

Problem mam z jego datą urodzenia gdyż w akcie data zapisana jest w formie "22 lutego/6 marca", były to odpowiednio środa i poniedziałek a z reguły (przynajmniej w moim "przypadku") jedna z dat w akcie była datą urodzenia a druga chrztu i rejestracji i wypadała w niedzielę. Co ciekawe przejrzałem kolejne akty i we wszystkich występuje podobny zapis i we wszystkich przypadkach odstęp między tymi datami wynosi 12 dni.
W akcie zgonu jako data urodzenia występuje data 6 marca.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Czy taki zapis mógł byś podyktowany widzimisię księdza czy raczej był wymuszony np przepisami narzuconymi przez zaborcę?
Chętnie dowiem się kiedy, waszym zdaniem, urodził się Jan :)

Pozdrawiam Adrian
Ostatnio zmieniony sob 15 lis 2014, 21:44 przez adrian.g, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Poprawna data urodzenia

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Wg naszego kalendarza urodził się 22 lutego 1893.Nie są to data chrztu i urodzenia,a data urodzenia wg.2 różnych kalendarzy.1 z nich to obowiązujący u nas obecnie,a 2 to obowiązujący wtedy w Rosji.
Pozdrawiam,Wiktor
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Poprawna data urodzenia

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie no prawidłowo powinno byc 22 [dnia]lutego[juliański zaborczy]/6 [dnia] marca [gregeriańskiego/naszego/europejskiego]
ale można sie domyśleć, że raczej chodzi o 22. dzien miesiąca lutego, nie o 22. z rzedu miesiąc luty w 1893 roku:0 załóżmy ,że w 1893 był jeden i tylko jeden miesiąc luty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Re: Poprawna data urodzenia

Post autor: Anna_S »

wiktor_jatkiewicz pisze:Wg naszego kalendarza urodził się 22 lutego 1893.Nie są to data chrztu i urodzenia,a data urodzenia wg.2 różnych kalendarzy.1 z nich to obowiązujący u nas obecnie,a 2 to obowiązujący wtedy w Rosji.
Pozdrawiam,Wiktor
Obawiam się, że akurat na odwrót.
Adrianie, 6 marca, na bank.

Pozdrawiam
Anna
adrian.g

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: adrian.g »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie no prawidłowo powinno byc 22 [dnia]lutego[juliański zaborczy]/6 [dnia] marca [gregeriańskiego/naszego/europejskiego]
ale można sie domyśleć, że raczej chodzi o 22. dzien miesiąca lutego, nie o 22. z rzedu miesiąc luty w 1893 roku:0 załóżmy ,że w 1893 był jeden i tylko jeden miesiąc luty
Oczywiście poprawnie powinno być 22 lutego, zwykła pomyłka co potwierdza poprawny zapis drugiej daty /3 marca/, ale jak słusznie zauważyłeś Włodzimierzu można się domyślec o co chodzi bez rozmywania sedna tematu :)
Niemniej dziękuję za pomoc Tobie i Annie.

Rozumiem że w sytuacji gdy podana jest tylko jedna data będzie ona zapisana w kalendarzu juliańskim? Jeżeli tak to czy dotyczy to tylko aktów zapisanych po rosyjsku czy również tych zapisanych po polsku mimo że spisanych w zaborze rosyjskim?
Edit: Pod koniec jest informacja o chrzcie i rodzicach chrzestnych ale data została pominięta, czy to częsta praktyka w zaborze?
Ostatnio zmieniony sob 15 lis 2014, 21:58 przez adrian.g, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jedna data - raczej gregoriański

sednem jest to, że data porpawna to własnie 22 lutego/6marca
w tym formacie urzedowo miały być zapisywane i było to poprawne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Pewnie, że według kalendarza gregoriańskiego, nie po to go przyjęliśmy jako jedni z pierwszych w 1582 r., 6 marca się urodził :). Jak to nie ma daty chrztu :)? Jest, najpierw masz datę zgłoszenia podaną, a pod koniec jest napisane, że "na Chrzcie Świętym dziś odbytym". Trzeba przyznać, że się spieszyli, mały miał dopiero 13 godzin życia za sobą :D.

Marek
Bogusław_Woyciech

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bogusław_Woyciech »

Witam
wszystkie wątpliwości dotyczące kalendarzy juliańskiego i gregoriańskiego wyjaśnia jak zwykle Wiki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Daty_noweg ... z%C4%85dku

Jest tam bardzo precyzyjna tabelka, z której wynika jakie były i są różnice w kalendarzach w zależnosci od aktualnej daty.

Pozdrawiam
Bogusław Woyciech
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jakub_Rokita »

U mnie zaś było dziwnie. Jest napisane w dacie urodzenia mojego prapradziadka tak: "urodzony 11/31 sierpnia 1904 roku". Tu jest 20 dni różnicy. Błąd przy dacie czy większa różnica między kalendarzami?
Pozdrawiam - Jakub Rokita
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Tak cyferkami? Czy słownie? Czasem odwracano kolejność. To może być 11 września/31 sierpnia. Ale jest pewnie drugi zestaw dat w metryce, to sprawdź. I jeśli możesz, to wstawiaj link. Łatwiej oceniać i weryfikować.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”