Kedyw AK w Głownie w latach 1943-1944 i dzieje Bratoszewic
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Janina_Tomczyk

Mam książkę Pana Tadeusza Białasa syna ówczesnego Komendanta Kedywu w Głownie, gdzie we wspomnieniach wymienieni są żołnierze tego okręgu AK.
O działalności w AK mego Ojca pracującego jako sekretarz gminy w Bratoszewicach dowiedziałam się właśnie z tej książki oraz z książki pani Alicji Król-Kamińskiej " Z dziejów Bratoszewic".
W obydwu książkach jest wiele nazwisk i wspomnień więc mogę sprawdzić nazwiska jeśli ktoś miał rodzinę na tym terenie.
Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
O działalności w AK mego Ojca pracującego jako sekretarz gminy w Bratoszewicach dowiedziałam się właśnie z tej książki oraz z książki pani Alicji Król-Kamińskiej " Z dziejów Bratoszewic".
W obydwu książkach jest wiele nazwisk i wspomnień więc mogę sprawdzić nazwiska jeśli ktoś miał rodzinę na tym terenie.
Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
Witam
Pani Janino uprzejmie proszę o sprawdzenie trzech nazwisk:
Moszczyński
Rosiak
Kubiak
w rodzinnych przekazach jedynie przy nazwisku Kubiak Jan pojawia się prawdopodobna działalność konspiracyjna, lecz nie mam 100% pewności, ani nie wiem czy dotyczyła tych okolic.
Moszczyński
Rosiak
Kubiak
w rodzinnych przekazach jedynie przy nazwisku Kubiak Jan pojawia się prawdopodobna działalność konspiracyjna, lecz nie mam 100% pewności, ani nie wiem czy dotyczyła tych okolic.
Krzysztof
-
Janina_Tomczyk

Witam
Jutro postaram się sprawdzić te dwie książki dokładniej bo w głównych spisach tych nazwisk nie widzę.
Pozdrawiam
Janina
Jutro postaram się sprawdzić te dwie książki dokładniej bo w głównych spisach tych nazwisk nie widzę.
Pozdrawiam
Janina
-
Janina_Tomczyk

Re: Kedyw AK w Głownie w latach 1943-1944 i dzieje Bratoszew
Witamofski pisze:Witam
Moszczyński
Rosiak
Kubiak
Sprawdziłam bardziej szczegółowo treść książki Pana Tadeusza Białasa syna Komendanta Kedywu w Głownie i znalazłam tam list skierowany do Pani Wacławy Rydzyńskiej z Głowna, która także publikowała swoje opracowania na temat dziejów Głowna. W treści tego listu pojawia się takie zdanie: " Późniejszy "Wicher", wcześniej w Kedywie - "Miler", gajowy z Woli Błędowej, nazywał się Paweł Roszak, a nie jak podano Rosiak." Może chodzi o interesującą Pana osobę?
Jeśli zakładać jakąś pomyłkę w nazwisku to w Bratoszewicach działał w AK nauczyciel miejscowej szkoły Zygmunt Kubik, jednak jestem pewna, że nazywał się Kubik a nie Kubiak bo to nazwisko dotyczyło moich lat dziecięcych.
Nazwiska Moszczyński ani podobnego w brzmieniu nie spotkałam w tych książkach.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Pięknie Pani dziękuję za poświęcony czas i wnikliwość podczas sprawdzania "moich" nazwisk.
W rodzinie Rosiaków miałem karbowego, ale gajowego wśród dotyhczas zbadanych osób nie było.
Jeszcze raz dziękuję
W rodzinie Rosiaków miałem karbowego, ale gajowego wśród dotyhczas zbadanych osób nie było.
Jeszcze raz dziękuję
Krzysztof
-
Janina_Tomczyk

Chętnie służę pomocą. Widzę, że interesują nas podobne miejscowości gdyż widziałam Pana indeksy Ujazdu, gdzie pracował mój Ojciec w latach 1948-1968 i mieszkałam z rodzicami.ofski pisze:Pięknie Pani dziękuję za poświęcony czas i wnikliwość podczas sprawdzania "moich" nazwisk.
Jeszcze raz dziękuję
Jak się okazało miałam tam urodzonego w 1791 roku przodka o którym nie miałam wcześniej pojęcia gdyż zawsze traktowano nas jako obcych na tym terenie.
Genealogia jest fascynująca!
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Pani Janino,
proszę o sprawdzenie nazwisk: Miśkiewicz (Myszkiewicz, Miszkiewicz) i Piestrzeniewicz.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
proszę o sprawdzenie nazwisk: Miśkiewicz (Myszkiewicz, Miszkiewicz) i Piestrzeniewicz.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Janina_Tomczyk

Witaj Gosiu
Właśnie przeczytałam post, sprawdziłam i nie ma tych nazwisk pośród walczących i współpracujących z AK w Głownie od 1943 do 1946 roku. W książce " Z dziejów Bratoszewic" obejmującej także czasy współczesne na stronach 205 i 214 wymieniony jest Piotr Miśkiewicz sołtys z Bratoszewic biorący czynny udział w organizacji festynów.
Mam natomiast w swoich zbiorach metryk Janiszewskich z Głowna taki ślub:
27.12.1810 r w Głownie pobłogosławiony został ślub Kaspra Miśkiewicz kawalera lat 30 i Julianny Janiszewskiej panny lat 21. Świadkami byli: Walenty Wróblewski i Michał Domański.
Mogę dodatkowo powiedzieć, że moja Ciocia Marianna z Janiszewskich urodzona w 1889 roku często wspominała rodzinę Piestrzeniewiczów z Głowna jako bliskich znajomych. Mój Ojciec pracował przed wojną w Kasie Pożyczkowej i jak wspominała Ciocia bywali na licznych rautach jakie organizowano w Głownie. Niewątpliwie jakieś życie towarzyskie łączyło nasze rodziny, ale powiązań rodzinnych jeszcze nie widziałam. Jak zdołałam to sprawdzić na podstawie metryk, niemal wszyscy Janiszewscy z Głowna i Zabrzeźni to moja liczna rodzina więc różne koligacje są tu jeszcze możliwe. Podaję link do moich danych na MH:
http://www.myheritage.pl/site-254071801/janiszewscy
Dodam jeszcze, że przygotowuję listę członków AK wraz z pseudonimami wymienionych we wspomnieniach Władysława Białasa, którą także zamieszczę bo nie można kupić tej książki, a wiadomości w niej zawarte są bardzo istotne .
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Właśnie przeczytałam post, sprawdziłam i nie ma tych nazwisk pośród walczących i współpracujących z AK w Głownie od 1943 do 1946 roku. W książce " Z dziejów Bratoszewic" obejmującej także czasy współczesne na stronach 205 i 214 wymieniony jest Piotr Miśkiewicz sołtys z Bratoszewic biorący czynny udział w organizacji festynów.
Mam natomiast w swoich zbiorach metryk Janiszewskich z Głowna taki ślub:
27.12.1810 r w Głownie pobłogosławiony został ślub Kaspra Miśkiewicz kawalera lat 30 i Julianny Janiszewskiej panny lat 21. Świadkami byli: Walenty Wróblewski i Michał Domański.
Mogę dodatkowo powiedzieć, że moja Ciocia Marianna z Janiszewskich urodzona w 1889 roku często wspominała rodzinę Piestrzeniewiczów z Głowna jako bliskich znajomych. Mój Ojciec pracował przed wojną w Kasie Pożyczkowej i jak wspominała Ciocia bywali na licznych rautach jakie organizowano w Głownie. Niewątpliwie jakieś życie towarzyskie łączyło nasze rodziny, ale powiązań rodzinnych jeszcze nie widziałam. Jak zdołałam to sprawdzić na podstawie metryk, niemal wszyscy Janiszewscy z Głowna i Zabrzeźni to moja liczna rodzina więc różne koligacje są tu jeszcze możliwe. Podaję link do moich danych na MH:
http://www.myheritage.pl/site-254071801/janiszewscy
Dodam jeszcze, że przygotowuję listę członków AK wraz z pseudonimami wymienionych we wspomnieniach Władysława Białasa, którą także zamieszczę bo nie można kupić tej książki, a wiadomości w niej zawarte są bardzo istotne .
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Pani Janino,
serdecznie dziękuję za odpowiedź. Niestety, brak podstaw żeby sądzić, że to moi Miśkiewicze. Dziękuję za poświęcony czas na sprawdzenie, jestem wdzięczna.
serdecznie dziękuję za odpowiedź. Niestety, brak podstaw żeby sądzić, że to moi Miśkiewicze. Dziękuję za poświęcony czas na sprawdzenie, jestem wdzięczna.