Poszukuję miejscowości Pałomijka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Drozdowska_Józefa

Grażynko, bardzo Ci dziękuję. Wezmę pod uwagę Twoje sugestie. Oczywiście będę też szukała aktu ślubu. Według mnie był on w Rajgrodzie lub w Bargłowie Kościelnym, ale na razie jeszcze jego nie mam. Jeżeli są to miejscowości k. Suchowoli lub k. Kołaków Kościelnych, to jak wytłumaczyć sprawę litewskości moich praprzodków? Niektórzy z nich się uważali za Litwinów. Dalej to nie wyjaśnia sprawy zmiany nazwiska. Nazwisko Wysocki - było nadane, czyli prawdziwe było inne. Imiona może pozostały prawdziwe. Dziadek Jan Władysław Wysocki kiedy zamieszkał w Rumiejkach już był z tym nadanym nazwiskiem i tak go ludzie znali. Pradziadek zaś, jak przetłumaczyła w akcie jedna z osób, przebywał w Rumiejkach, czyli nie był stałym ich mieszkańcem. Po przybyciu z tej Litwy - Rosji mieszkał w Wilkowie. Tam urodził się mój dziadek, brat dziadka Franciszek i siostra Rozalka. Wiem, że również z żoną, czyli prababcią Anną, był w Ameryce, gdzie zmarła ich mała córka. Jedna zmarła jako malutka w prawdopodobnie jeszcze w Wilkowie, mam jedynie dokładny akt urodzin, a ze zgonu tylko datę. Sąsiadom zgłaszającym śmierć pradziadka w parafii musiał ktoś podpowiedzieć z rodziny, jak się nazywali jego przodkowie, ale niektórzy sąsiedzi znają czasem lepiej wszystko niż rodzina. Sama znam niektóre koligacje w byłej mojej wsi lepiej niż w swojej rodzinie, ponieważ z sąsiadami mieszkałam na co dzień i znałam te wiadomości z rozmów z nimi. Dziekuję za pomoc będę te podpowiedzi brała pod uwagę, ale nadal poszukuję i liczę na życzliwość w pomocy. Pozdrawiam. Józefa