Służący dworscy w Czarnocinie (łódzkie)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

gabiqq

Sympatyk

Post autor: gabiqq »

Witam,

W wielu aktach metrykalnych dotyczących mojej części rodziny pochodzącej z Czarnocina (łódzkie)- nazwisko GUMOLA, odnajduję wpisy m. in. następującej treści:

"..zawarte zostało religijne małżeństwo miedzy Andrzejem Gumola ur w
Czarnocinie kawalerem 20 l synem Józefa i Marianny
dworskich służących zamieszkałych w Czarnocinie.."

Czasami, niektórzy są określani po prostu mianem "służących".

Moje pytanie jest następujące, gdzie oni mogli być tymi służącymi dworskimi? Jaki to dwór czy folwark w okolicy? Dodam, że dotyczący to okresu od co najmniej I połowy XIX wieku. pierwszy wpis o dworskich służących w tej rodzinie mam z 1840 r.

Czy może to być Zespół dworsko – parkowy w Grabinej Woli?

Odrzucam:
- Zespół dworsko – parkowy w Szynczycach, bo powstał wg strony czarnocin.pl ok 1879 r, więc za późno.
-Obecny Zespół Szkół Rolniczych w Czarnocinie, wg ww strony zaczęto budowę ok 1923r

Być może czegoś nie wiem i obiekty te powstawały dużo wcześniej. Może ktoś z was interesował się tym tematem. Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam
Monika
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, dawny podział królestwa polskiego składał się z majątków, czyli dworów i folwarków króleskich, książęcych, biskupich i szlacheckich. Kto tam pracował i miał określony zawód, np. ekonom, kowal, młynarz, stangert, czyli powożący końmi, to był pisany w metrykach wedle zawodu. A ci co nie mieli zwodu np. pokojówka, kucharka, czy jej mąż koszący np. zboże w polu, lub zajmujący się oprzątaniem zwierząt domowych, ci wszyscy najczęściej mieszkali we dworach i byli służącymi. Ale nie zależnie od statusu, czyli nwet drobna szlachta, mieszczan, czy chłop pracujący we dworze, był stalym pracownikiem, czyli na słuzbie i mógł pochodzić nawet z innego powiatu ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Służący dworscy w Czarnocinie (łódzkie)

Post autor: kwroblewska »

gabiqq pisze:Witam,

W wielu aktach metrykalnych dotyczących mojej części rodziny pochodzącej z Czarnocina (łódzkie)- nazwisko GUMOLA, odnajduję wpisy m. in. następującej treści:

"..zawarte zostało religijne małżeństwo miedzy Andrzejem Gumola ur w
Czarnocinie kawalerem 20 l synem Józefa i Marianny
dworskich służących zamieszkałych w Czarnocinie.."

Czasami, niektórzy są określani po prostu mianem "służących".

Moje pytanie jest następujące, gdzie oni mogli być tymi służącymi dworskimi? Jaki to dwór czy folwark w okolicy? Dodam, że dotyczący to okresu od co najmniej I połowy XIX wieku. pierwszy wpis o dworskich służących w tej rodzinie mam z 1840 r.

Czy może to być Zespół dworsko – parkowy w Grabinej Woli?

Odrzucam:
- Zespół dworsko – parkowy w Szynczycach, bo powstał wg strony czarnocin.pl ok 1879 r, więc za późno.
-Obecny Zespół Szkół Rolniczych w Czarnocinie, wg ww strony zaczęto budowę ok 1923r

Być może czegoś nie wiem i obiekty te powstawały dużo wcześniej. Może ktoś z was interesował się tym tematem. Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam
Monika
Zajrzyj może do artykułu pani Haliny Szymańskiej
„Spór chłopów z dominium w gminie Czarnocin’ Rocznik Łodzki Tom III -1960

Rocznik Łodzki wydawany jest przez Polskie Towarzystwo Historyczne oddział w Łodzi, a powinien być w zasobach –AP Łodź, al.Kosciuszki 121.

Od 1820r wieś Czarnocin wchodziła w skład ekonomi rządowej, folwark był w Czarnocinie, Podolinie i Szczukwinie.

___
Krystyna
.
gabiqq

Sympatyk

Re: Służący dworscy w Czarnocinie (łódzkie)

Post autor: gabiqq »

Bardzo dziękuję! :)
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”