Language Tree

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bibi

Sympatyk
Mistrz

Language Tree

Post autor: Bibi »

Takie fajne drzewko o pochodzeniu języków.
Finski i wegierski.... the best... na swoim małym, odrębnym drzewku...:)

http://imgur.com/gallery/pfpe7ST

pozdrawiam
Basia
dpawlak

Nieaktywny

Re: Language Tree

Post autor: dpawlak »

Nie uczyli w szkole o rodzinie językowej ugrofińskiej?
Powinno być na języku polskim.
O historii Węgrów to już nie pamiętam, czy na historii miałem tak jak Bułgarów ale tajemnicą nie jest, że to lud z Uralu przybyły.
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99grzy
Drzewko zaś jest odrębne tylko dlatego, że opisuje Stary Świat, a w zasadzie Europę, brakuje języków chińskich, indiańskich oraz plemion afrykańskich czy australijskich.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ArMor

Post autor: ArMor »

A nie uczyli przypadkiem w domu bycia mniej napastliwym, aroganckim?
Art
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

do dpawlak
Wysłałam to jako ciekawostkę, moja szkoła nie ma nic do tego.
Basia
dpawlak

Nieaktywny

@ArMor
Owszem, uczyli, że w domu, na forum trzeba zaś być wyszczekanym i nie dać sobie w kaszę dmuchać. :wink:
@Bibi
Widać jednak ma, bo dla mnie to nie ciekawostka, to oczywistość, edukacja się zmieniła, a na to wpływu nie masz, ani ja, ani ty. Zresztą nie wiem do czego ta wiedza miałaby być przydatna absolwentowi technikum (bo tam ją posiadłem), więc nie masz czego żałować.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Ależ w tym wątku nikt Ci nie dmucha.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
dpawlak

Nieaktywny

Ja zaś nie jestem arogancki, spytałem grzecznie, czy tego w szkole nie uczą.
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Mnie uczono o rodzinie ugro-finskiej, ale ekonomii politycznej socjalizmu rowniez.
Za komuny uczyli tego, co system chcial, abysmy wiedzieli.
To samo bylo na Wegrzech.
Jezyk wegierski ma tyle wspolnego z finskim, co polski ze szwedzkim.
W roku 2004 roku badania meskiego chromosomu Y wykazaly 0,2% podobienstwa z Finami i 30% podobienstwa z Azjatami.
W roku 1887 minister kultury Trefort powiedzial: "... lepiej dla nas, jesli pokazemy swiatu, ze jestesmy kuzynami Finow, niz Azjatow. Rzad bedzie tylko tych badaczy popieral, ktorzy to pokrewienstwo przyjma za podstawe badan..."
Oponenci szukali sladow swych przodkow w Turcji i w Indiach i znalezli je tam, ale dopiero po 100 latach ukazaly sie ich badania.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Pytanie grzeczne tez moze byc aroganckie. Nie uczyli Cie tego?

Zbyszek Maderski
dpawlak

Nieaktywny

Nadal nie wiem co jest aroganckiego w zadaniu pytania, które zadałem, już prędzej w braku odpowiedzi na nie.
Z edukacją nie mam już od dłuższego czasu styczności i ciekawi mnie, czy takie rzeczy są jeszcze w szkole poruszane lub też wcześniej nie były poruszane, w zależności czy osoba, którą pytam edukację kończyła później lub wcześniej niż ja.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Brakuje osobnego drzewka na baskijski
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Worwąg_Sławomir pisze:Brakuje osobnego drzewka na baskijski
To samo chcialam powiedziec. Ale dopatrzylam sie ze drzewo lingwistyczne zamieszczone przez Basie dotyczy wylacznie jezykow indo-europejskich (ugro-finskie sa jakby z korzenia indo-europejskich). Natomiast Euskara (jezyk Baskow) nie nalezy napewno do indoeuropejskich, nie wiadomo dokladnie skad pochodzi (jest cos tam z dialektow kaukaskich...). Moze pojawi sie drzewo innych jezykow, na przyklad azjatyckich, byloby to tez ciekawe.

Pozdrawiam.
Elzbieta
Awatar użytkownika
jacek_cieczkiewicz

Sympatyk

Post autor: jacek_cieczkiewicz »

Mirek.Kozak pisze:Jezyk wegierski ma tyle wspolnego z finskim, co polski ze szwedzkim.
W roku 2004 roku badania meskiego chromosomu Y wykazaly 0,2% podobienstwa z Finami i 30% podobienstwa z Azjatami.
Otóż należenie do jakiejkolwiek grupy etnicznej w szerszym znaczeniu może się nijak mieć do należenia do grupy językowej. Klasycznym przykładem są tu Bułgarzy, posługujący się językiem słowiańskim, a słowianami nie są. Jeszcze w XIII wieku dzisiejsi Bułgarzy mieli swoje państwo nad dolną Wołgą, a przekoczowali tam z Wielkiego Stepu. Etnicznie są ludem tureckim, aczkolwiek dokładnie zeslawizowanym.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

@ dpawlak
Pytania same w sobie nie sa aroganckie, arogancki moze byc sposob zadania pytania a szczegolnie zawarty w nim podtekst.
Nie uczyli Cie tego?

Zbyszek Maderski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”