Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rob7777

Sympatyk

Post autor: rob7777 »

Witam,
Widzę na internecie starą dyskusję na temat straconych ksiąg z diecezji przemyskiej i mam kilka pytań:

1. Czy znane są teraz losy tych ksiąg?

2. Czy są jakieś inne zasoby archiwalne/źródłowe dotyczące parafii obecnie już na Ukrainie? A dokładnie mam na myśli parafię Milczyce (powiat Rudki). To co wiem to:

a. AD w Przemyślu ma spis ludności parafii Milczyce skąd dostałem pewne informacje ale nie idą one wstecz zbyt daleko

b. lata 1875-1900 są dostępne na stronie familysearch

c. sama parafia oczywiście nie istnieje i nie widzę nic w archiwum akt dawnych w Warszawie - czy są jakieś inne źródła?

A gdyby ktoś miał jakieś specyficzne informacje to nazwiska które mnie interesują z tego rejonu to Misiewicz, Klisowski, Dziadkiewicz, Wróbel, Borejowski, Kuc, Reszetnik, Samasz, Jaz.

Dziękuje
Amen123

Sympatyk

Post autor: Amen123 »

W Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu są tylko fragmety metryk z XIX w( Ksiegi zapowiedzi z kilku lat ) a z dwudziestego wieku kilka roczników z poczatku wieku i lata 1923-45,

Z ksiegi zapowiedzi Milczyc z 1827r.

Paweł Szeptycki młodzian wiek 32 zamieszkały w Nikłowicach syn Jana i Barbary Szeptyckich
Zofia Dziadkiewicz panna wiek 22 zamieszkała Milczyce córka Łukasza i Magdaleny Dziadkiewiczów

to moi przodkowie ,Pozdrawiam Artur
rob7777

Sympatyk

Re: Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce

Post autor: rob7777 »

Amen123 pisze:W Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu są tylko fragmety metryk z XIX w( Ksiegi zapowiedzi z kilku lat ) a z dwudziestego wieku kilka roczników z poczatku wieku i lata 1923-45,

Z ksiegi zapowiedzi Milczyc z 1827r.

Paweł Szeptycki młodzian wiek 32 zamieszkały w Nikłowicach syn Jana i Barbary Szeptyckich
Zofia Dziadkiewicz panna wiek 22 zamieszkała Milczyce córka Łukasza i Magdaleny Dziadkiewiczów

to moi przodkowie ,Pozdrawiam Artur
Witam serdecznie!

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Mam całą listę przodków z Milczyc głownie o nazwiskach Misiewicz i Klisowski ale też Dziadkiewiczów: Ignacy Klisowski (ur około 1808- zm 1897) który poślubił Katarzynę Dziadkiewicz(ur ?- zm ?) córkę Dominika Dziadkiewicza to moi przodkowie. Wiem że Dziadkiewiczów w Milczycach było wielu.

W książce "Na Zachód od Lwowa" pojawia się nawet gospodarz Maciej Dziadkiewicz ale to już rok 1944.

1. Czy wiadomy jest numer domu z którego pochodziła Zofia?
2. Czy zamieszkali oni po ślubie w Milczycach czy wyjechali? Jeśli tam zostali to można czegoś dalej szukać. Mam metryki pomiędzy 1876-1900, więc mogę coś sprawdzić, chociaż pewnie okres po 1827 jest znany skoro oni są znani :-)
3. Czy jest więc jakiś dostęp w Przemyślu do jakichkolwiek ksiąg, zapowiedzi czy innych, z okresu przed 1876 (?). Czy wiadomo które lata istnieją?
4. Czy istnieje jakieś źródło zdjęć Milczyc? Nie mam ani jednego i nawet współczesne byłyby dla mnie ciekawe, szczególnie kościoła.

Przepraszam za tyle pytań :-) Dziadkiewiczów w moim drzewku jest może z 15-u ale głównie to pokrewieństwo przez małżeństwo - powyższe jest bezpośrednie. Szczegóły rodzinne możemy przedyskutować bezpośrednio w prywatnych wiadomościach.

Pozdrawiam serdecznie
Robert
Amen123

Sympatyk

Re: Zaginione księgi diecezji przemyskiej, parafia Milczyce

Post autor: Amen123 »

Witam
Znalazłem jeszcze Jędrzeja Klisowski wdowiec lat 60 Milczyce nr domu 36
Marjanna Małerowa (Majerowa) panna 32 lata Milczyce nr domu 43

Moja Zofia Dziadkiewicz pochodziła z Milczyc nr domu 22, a po slubie mieszkała w Nikłowicach

Moze wiecej na priva artber@vp.pl

Pozdrawiam Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”