Kto znalazł swoich dzięki indeksom z Geneteki?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Ja też się dołączam do podziękowań. :)
Gorąco dziękuję za parafie: Dmenin, Dobryszyce i Pławno, a w szczególności za Kobiele Wielkie i Radomsko:)
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Witaj Małgorzato 2005!
Cieszę się,że moja praca pozwoliła Ci odnaleźć przodków.Moich w Kałuszynie nie ma,lecz dzięki pracy innych też odnalazłam część swoich i wiele się o nich dowiedziałam.A przecież nie mogłabym pracować w zaciszu domowym , gdyby inni nie sfotografowali tych ksiąg i po odpowiedniej obróbce nie udostępnili ( na czy się nie znam).To jest nasza historia i warto o nią dbać, a nie o liczbę indeksów przy swoim nazwisku.
Pozdrawiam serdecznie MarylaW.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Tomaszewska_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Tomaszewska_Małgorzata »

także dołączam się do listy podziękowań, serdecznie dziękuję wszystkim. dzięki waszej ciężkiej pracy mogłam dotrzeć do wielu ukrytych danych o moich krewnych. wykonujecie wspaniałą pracę

Małgorzata
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

WItam!Również chciałbym podziękować osobą indeksującym.Wiele dzięki indeksom udało mi się odnaleźć.
Pozdrawiam,Wiktor
agnesmar1

Sympatyk

Post autor: agnesmar1 »

Dziękuję,dziękuję, dziękuję :k: :k: :k:

Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam i Pozdrawiam Wszystkich!
Dzięki Wam Drodzy Państwo odkrywamy na nowo naszą zapomnianą historię naszych Rodzin!
Na ręce wszystkich indeksujących (miłośników genealogi ) składam PODZIĘKOWANIA za trud, poświęcenie, wolny czas jaki poświęcacie dla innych - by pamięć o tym "co zapomniane" nie zaginęła i była wciąż żywa!
Z wyrazami szacunku
Marek
Piotr_J

Post autor: Piotr_J »

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w projekt. Dzięki Wam odnalazłem przodków w Warszawie, Radzanowie, Lublinie. Teraz czas na Teolin koło Grodna jak i same Grodno, ale tu już tak łatwo nie będzie, bo muszę się cofnąć do ok. 1780 roku.
Jadwiga_IV

Nieaktywny

Post autor: Jadwiga_IV »

Dzień dobry,

Ja znalazłam. Sporo.

Szczególnie pożyteczna okazała się w tych gałęziach przodków, w których mam rzemieślników i szlachtę, ponieważ przenosili się między parafiami (parafiami nie zawsze sąsiadującymi ze sobą) a nie zawsze wpisy z danej parafii dają wskazówkę na to, skąd ktoś zjawił się w danej parafii.

Ponadto bardzo pożyteczną okazała się funkcja, że wyszukiwanie następuje - jak mi się zdaje - według pierwszych trzech spółgłosek - ponieważ nazwiska były w aktach różnie zapisywane z obocznościami. Nie mogłam znaleźć jednej linii "normalnie" ale podobnie brzmiące nazwisko w bliskiej choć nie sąsiadującej parafii dało wskazówkę, gdzie należałoby szukać i znalazłam te dane, które inaczej bym znalazła dopiero po przejrzeniu kilkunastu lub kilkudziesiesięciu może parafii, co w praktyce by oznaczało, że bym do nich pewnie nie doszła.

W sumie doszłam do większości przodków żyjących w latach 1750-ych (kilkaset osób) a częściowo aż do 1610-ych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
Dzięki indeksom udało mnie się odszukać wiele nazwisk i parafii w Województwie Mazowieckim oraz z terenu Warszawy należących do mojej rodziny.
Bardzo dziękuję za wniesiony wkład i ogromną pracę w tym temacie.
Pozdrawiam wszystkich indeksujących
Marek
winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Serdecznie dziękuję wszystkim indeksującym.Podziwiam Waszą pracę i dziękuję za poświęcony czas .Moje uznanie dla Wszystkich.Pozdrawiam . Anna
UMINSKA_IWONA

Sympatyk

Post autor: UMINSKA_IWONA »

Z całego serca pragnę podziekować za tak cudowną pracę, jaką tu Wszyscy wykonujecie :) Wspaniałe imperium wiedzy oraz wszlkiej życzliwości :)
Dziękuję i pozdrawiam
Iwona
Piotr_Kom

Sympatyk
Adept

Post autor: Piotr_Kom »

Dzięki Genetece, Poczekalni i indeksacji odnalazłem przodków w Parafii Szreńsk koło Mławy. Dotarłem do daty ślubu przodka w 1796 roku ale jest to informacja z Sumariusza 1682-1807 czyli tylko para młoda, data i nr aktu. Pytanie brzmi - czy są dostępne skany pełnych aktów wymienionych w sumariuszu. Utknąłem w dalszych poszukiwaniach, bo nie mam rodziców Antoniego Komońskiego i Katarzyny Ludwik. Pojawiają się też inne imiona Komońskich ale bez imienia rodziców nie mogę ich dowiązać do reszty rodziny mimo, że mieszkając w tej samej miejscowości powinni być krewnymi.
Powtarzam więc pytanie - czy są skany aktów z sumariusza ze Szreńska?

Piotr Komuński
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Raczej nie ma choć cuda się zdarzają

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Szre%F1sk

Księgi łacińskie małżeństw nawet jesli były ładnie prowadzone niekoniecznie zawierają imiona rodziców.
IMHO powinienś raczej liczyc na chrzty, zeby kogos powiązać po imionach rodziców.
pozdrawiam
Piotr
Pluzinski

Sympatyk

Post autor: Pluzinski »

piotr_nojszewski pisze:Raczej nie ma choć cuda się zdarzają

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Szre%F1sk

Księgi łacińskie małżeństw nawet jesli były ładnie prowadzone niekoniecznie zawierają imiona rodziców.
IMHO powinienś raczej liczyc na chrzty, zeby kogos powiązać po imionach rodziców.

A może są w Parafii? Z tego co wiem, to często może być tak, że archiwa Państwowe nie mają tego co ma proboszcz :) U mnie tak wyszło, że w kościele są a wg bazy pradziad nie ma. Kwestia zadzwonienia do parafii i zapytania co maja no i oczywiście późniejszej wizyty :)

Pozdrawiam,
Krzysztof
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam,
Dzięki Genetyce, Poczekalni znalazłem swoim przodków. Dzięki metrykom z parafii Borszewice woj. łodzkie udało mi się dość znacznie powiększyć moje drzewo od strony ojca. A w zeszłym tygodniu dzięki genetyce odnalazłem akty zgonow moich prapradziadków z parafii Wrocki woj. Kujawsko-Pomorskie.
Za wkład osób indeksujących i digitalizujących serdecznie dziękuję :)
Pozdrawiam
Tomasz Raczyński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”