szlachta tatarska na ziemi Wileńskiej

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

elcia5225

Sympatyk

szlachta tatarska na ziemi Wileńskiej

Post autor: elcia5225 »

Mój dziadek był szlachcicem - Kozakiewicz herbu Kozakiewicz - istnieje w zapiskach szlachty tatarskiej. Niestety nigdzie nie mogę doszukać się materiałów na ten temat. Istnieją w internecie tylko szczątkowe informacje. Może ktoś mi wskaże kierunek szukania?
Pozdrawiam Elżbieta Król
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: szlachta tatarska na ziemi Wileńskiej

Post autor: Łucja »

elcia5225 pisze:Mój dziadek był szlachcicem - Kozakiewicz herbu Kozakiewicz - istnieje w zapiskach szlachty tatarskiej. Niestety nigdzie nie mogę doszukać się materiałów na ten temat. Istnieją w internecie tylko szczątkowe informacje. Może ktoś mi wskaże kierunek szukania?
Pozdrawiam Elżbieta Król
Zacznij od odszukania pradziadka i potem dalej w głąb. Metryka urodzenia dziadka i co się tam znajduje, jakie informacje. Miejsce urodzenia dziadka i rodzice, potem to samo z pradziadkiem, itd.
Czy masz jakieś rodzinne przekazy czy pamiątki na ten temat, jakiego byli wyznania, itd.
Stanisław Dziadulewicz, autor "Herbarza rodzin tatarskich w Polsce" podaje XIX-wieczne dane o tym nazwisku, np. Juwkowce na Wołyniu, z tej miejscowości w I poł. XIX w. kilku Kozakiewiczów wywiodło się przed deputacją szlachecką, czyli dowiedli swojego szlachectwa.
Musisz ze swoimi Kozakiewiczami dojść jak najdalej w głąb, dziadek-pradziadek-prapradziadek, itd. Z meryk (urodzenia, śluby, zgony), a gdzie ich szukać to zależy od miejsca w którym mieszkali, czy miejsc w których mieszkali, nie napisałaś nic na ten temat.
Jak dojdziesz do tej I poł. XIX w. może któryś z Kozakiewiczów, którzy wówczas dowiedli swojego szlachectwa okaże się Twoim przodkiem.

Łucja

Uzupełnienie: w książce Dziadulewicza Kozakiewicze są uwzględnieni w I części, "Rodziny tatarskie, po dziś dzień muzułmańskie". W części II "Rodziny pochodzenia tatarskiego, obecnie chrześcijańskie", nie uwzględnia tego nazwiska.
Ostatnio zmieniony śr 19 lis 2014, 19:56 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
elcia5225

Sympatyk

Dziekuję Łucjo na wskazówki. Problemem jest to, że brak mi punktu zaczepienia odnośnie nitki tatarskiej. Mam wywód szlachecki od roku 1754 niestety nie jest on kompletny. Wszystko wskazuje, że zawsze byli katolikami, ale skoro istnieją w spisie szlachty tatarskiej, to oznacza, że gdzieś ktoś miał tatarską krew. Wszyscy moi najbliżsi krewni żyli na Ziemi Wileńskiej.

Elżbieta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Elżbieto, dla początkującej podpowiem ze szuka sie w kilku kierunkach naraz w genealogii rodzinnej, tj. metryki i Akta hipoteczne, monografie i herbarze, groby po cmentarzach i w komputerze ostatnio modne np. Wieka Genealogia dr Marka Minakowskiego.
Nazwisko Kozakiewicz wraz z takim samym herbem dowodzić może, ze mogą pochodzić od samego Czingis Chana, bo końcówka ; czy, oznacza pochodzenie od Kniaziów, a Tatarzy byli nawet Carami Rosji od około 1237 roku.
Ale to też nie takie łatwe szukanie, bo sam Czingis Chan miał około 300 żon i ponad tysiąc dzieci, został zabity w 1227 roku, a jego następcy nadal rządzili Rosją przez trzysta lat i także byli i są na Litwie i w Polsce, w ostatniej wojnie jako Ułani.
Także dużo nazwisk z końcówką ; czy jest od Ormian.
Widzę tu w necie ze jest sporo o Kozakiewiczach ( nawet słynny gest sportowca ), podaje dwa linki, jeden to nawet z drzewkiem genealogicznym i drugi z rożnymi podtematami, a u góry w grafice do podglądu są zdjęcie i inne opisy. Ale wcześniej tego nie czytałem, widzę ze tez tam już jesteś Elżbieto, pozdrawiam - Julian ;
http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/di ... ?pid=58513
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... icz%C3%B3w
elcia5225

Sympatyk

Witam Julianie dziękuję za zainteresowanie moim tematem i dzięki Tobie mam dodatkową wiedzę, że moi przodkowie mogli pochodzić od Kniaziów:)))))) Ale Wielka Genealogia musi być opłacona, żeby mieć tam wgląd? Bardzo wiele znalazłam dzięki pomocy innych. Rodzina Kozakiewiczów była bardzo liczna, stąd nie sposób wszystkich Ich pozbierać. Internetowe stronki chyba wszystkie przejrzałam. Nie ukrywam jednak, że ten wątek tatarski bardzo mi leży na sercu:)))) Kto szuka, ten zawsze coś tam znajdzie - tak jest i u mnie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Znam jednego przyjaciela z Ukrainy który też bada genealogię swojej rodziny i jego dziadek był Tatarem, możesz do niego napisać, może Ci coś wyjaśni gdzie szukać Tatarów, on też ma na imię Sergij, oto jest jego mail: fazulianov@gmail.com

Pozdrawiam
Sergij
elcia5225

Sympatyk

A napisz mi Sergij proszę czy mogę pisać do Twojego znajomego po polsku?
Pozdrawiam
Elżbieta
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

elcia5225 pisze:A napisz mi Sergij proszę czy mogę pisać do Twojego znajomego po polsku?
Pozdrawiam
Elżbieta
Możesz do niego napisać po rosyjsku lub po ukraińsku, bo Polskiego niestety nie zna, jest on z Ukrainy wszchodniej. Możesz napisać mi o co chodzi, a ja go zapytam i odrazy Ci napiszę jak tylko on mi udzieli odpowiedzi.

Pozdrawiam
elcia5225

Sympatyk

Sergij zapytaj proszę swojego znajomego, czy w poszukiwaniach naknął się na Kozakiewiczów herbu Kozakiewicz i ewentualnie gdzie jest literatura szlachty tatatrskiej. Moi wywodzą się od Michała Smołko Kozakiewicza. Wygląda na to, że byli tatarami, a następnie przechrzcili się na wiarę katolicką.
Pozdrawiam
Elżbieta
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Elzbieto,
wpisz w Google > herbarz szlachty tatarskiej < i pokaze ci kilka linkow.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

elcia5225 pisze:Sergij zapytaj proszę swojego znajomego, czy w poszukiwaniach naknął się na Kozakiewiczów herbu Kozakiewicz i ewentualnie gdzie jest literatura szlachty tatatrskiej. Moi wywodzą się od Michała Smołko Kozakiewicza. Wygląda na to, że byli tatarami, a następnie przechrzcili się na wiarę katolicką.
Pozdrawiam
Elżbieta
Rozumiem, ale tutaj Pani musiałaby jeszcze odpowiedzieć na 1 zapytanie:
Których Tatarów Pani poszukuję Krymskich czy Kazanskich?

Pozdrawiam,
Sergij
elcia5225

Sympatyk

I tutaj jest problem, bo ja nic na ten temat nie wiem. Figurują w spisie szlachty tatarskiej, ale nie ma konkretów.
Proszę wobec tego zapytać, czy natknął się na takie nazwisko ;)))))
Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Pozdrawiam
Elzbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”