Archiwum Państwowe w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

elly33 pisze:Nie wiedziałam ze mogę tez bezpośrednio Mailem wysłać zamówienie i to tez nie kosztuje majątek. Czy posyłasz do AP podanie ,czy normalnego Meila. Chętnie wysłałabym bezpośrednio Meila do Archiwum.
Jeszcze jedno pytanie: Czy AP sprawdza tez Akta których nie jestem pewna czy to te których szukam, jeśli podam imiona rodziców?
Pozdrawiam
Elly
1. Nawet jak byśmy nie znali numeru aktu wystarczy podać parafię, rok, nazwisko.

2. Sprawdzanie jednego roku jest jest bezpłatne (w kilku innych archiwach także). Jak podasz widełki od do to napiszą, że usługa płatna 60 zł za godzinę i podadzą, ile szacują czasu na poszukiwanie, np dwie godziny i bez wpłaty nie sprawdzą. Więc jak chcesz by sprawdzili 2 lata to pytaj o jeden rok, a jak dostaniesz odpowiedź, że nie znaleziono w tym roku to dopiero wówczas pytaj o następny rok.

3. Jak nie znajdą to przyślą odpowiedź, że nie znaleźli, ale to nie znaczy, że aktu nie ma. Sprawdzają tylko w spisach, które nie zawsze są kompletne i nie zawsze czytelne, a poza tym nie znają starorosyjskiego na tyle, by warto było im odpłatnie zlecać poszukiwania.

4. Jak znajdą to przyślą odpowiedź jaką kwotę wpłacić na konto. Za jedną stronę A4 życzą sobie 3 zł, a za A3 - 4 zł. Jeśli akt zaczyna się na jednej stronie a kończy na następnej, wówczas płacimy za dwie strony.

5. Zamówić wystarczy e-mailem, bez żadnych formularzy. Ale wyraźnie zaznacz, że odpowiedź chcesz dostać e-mailem, bo bez tego przyślą pocztą.

6. Nawet jeśli zamawiasz e-mailem i skan chcesz dostać e-mailem to wymagają podania adresu pocztowego. Zamawiając zawsze podaj pełny adres pocztowy, bo bez tego wydłuża się oczekiwanie i bezsensowna korespondencja.

7. O to czy dana parafia jest w tym archiwum i z jakich lat mają księgi można pytać telefonicznie. W bazach danych są te informacje, ale zwykle nieaktualne, szczególnie jeśli chodzi o najmłodsze księgi, które w ostatnich latach USC przekazały.

8. Jeśli chcesz, żeby sprawdzili rodziców to sprawdzą, ale lepiej telefonicznie kontaktuj się z archiwistką, której to zlecenie przydzielono.

9. Coraz więcej ksiąg jest sfotografowanych i dostępnych w necie. Ciągle trwa fotografowanie i indeksowanie i niemal z każdym dniem coś przybywa. Warto sprawdzać, bo może nie musisz nikogo prosić o pomoc w archiwum lecz sama przejrzysz księgę i ściągniesz interesujący cie akt.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Archiwum Małachowskich w AP Kielce

Post autor: vitoo »

Witam wszystkich!

Chciałbym zapytać czy ktoś może słyszał lub miał styczność z zasobami archiwum Małachowskich z Białaczowa? Podobno zawierają one oprócz korespondencji dokumenty dotyczące "spraw gospodarczych (rachunki, sumariusze), majątkowych (spisy dóbr, posagów) oraz rodzinnych (genealogia) i materiały dotyczące dóbr: Białaczowa, Rękoraja, Nowego Miasta, należących do Małachowskich z lat 1787-1850.

Zastanawiam się czy materiały te miałyby jakąś wartość dla moich poszukiwań jeśli moi przodkowie byli owczarzami i karczmarzami w dobrach Małachowskich? Czy prowadzono jakieś inwentarze w których służba dworska była wymieniana z imienia?

Witek
lukasso

Sympatyk

Re: AP Kielce - prośba o pomoc (nazwisko Nawrocki)

Post autor: lukasso »

Witam zwracam się z ponowną prośbą gdyź została bez odpowiedzi do osób odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach o pomóc w odszukanie aktów zgonu w parafii Mirzec w latach 1810-1824
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ord=mirzec
Feliksa Gładysza i Agnieszki Gładysz z domu Duda (małżonkowie rodzice Filipa Gładysza mojego pra....przodka)
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Jesli ktos z Panstwa bywa w Archiwum Państwowe w Kielcach, bylbym bardzo wdzieczny za sprawdzenie u notariusza Zochowskiego
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=21845
akta notarialne sygn 1-10, repertoria sygn 11-12, skorowidz sygn 13
tzw aktow uszanowania z roku 1812 dla ponizszej osoby:

Antoni Wit Modest Stankar- syn Wojciecha Stankara, i Jozefy z Lojewskich. Lat 21 i 4 miesiace, zatem urodzony w 1790 roku. Moze zachowal sie tam rowniez akt urodzenia w/w. Jesli bylaby mozliwosc zrobienia fotografii tych aktow (wg aktu slubu sa dwa- jeden dla ojca, drugidla matki), bylbym bardzo wdzieczny. Odleglosc geograficzna uniemozliwia mi osobista wizyte w archiwum.

Serdecznie dziekuje,
Robert
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Robert,
Masz dokladna sygnature aktow notariusza Zochowskiego, czyli te akty sie zachowaly.
Zamow kopie aktu uszanowania bezposrednio w archiwum.
Mozesz to zrobic przez internet.
Jedyna trudnosc to przelew bankowy malej sumy ze Stanow Zjednoczonych do Polski.
Ja czesto wlasnie blokuje na tym etapie.
Serdecznosci,
Bozenna
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Jaka jest procedura tego zamawiania? Wyslac email? Robert
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Zwykle można email ale nalezy podac adres normalny jak do korespondencji.
Powinni napisac Ci ile to zakosztuje. Wtedy się płaci. Ale różne Archiwa mają różny "czas reakcji". Może wypowie sie ktoś ze Świetogenu.
Koszty ponizej
http://www.kielce.ap.gov.pl/pl/2012-12-13-08-31-15.html
pozdrawiam
Piotr
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

AP Kielce jest jednym z bardzo dobrze funkcjonujących ze wszystkich polskich archiwów ;)
Gdyby w innych tak było, to mielibyśmy idealne warunki, no ale niestety nigdy tak być nie może.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Kilka razy korzystałem z usług AP Kielce. Pisałem maila z prośba o udostępnienie skanu i odesłanie go na adres mailowy. Zawsze podawałem również adres domowy na który, jeśli już znaleźli to co chciałem, dostawałem pismo z kwota do zapłaty i numerem konta. Po wpłacie żądanej kwoty, całe 4 złote :) i wysłaniu potwierdzenia wpłaty, dostawałem skan na maila. Jeśli chodzi o czas, to chyba zależy od tego czy maja dużo pracy, w moim przypadku cała procedura nie trwała nigdy dłużej niż 3-4 tygodnie.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Robert,
Wyslij e-mail do AP Kielce z prosba o przeslanie Ci skanow tego dokumentu droga elektroniczna.
W e-mail'u podaj Twoje imie, nazwisko i adres pocztowy.
Dostaniesz odpowiedz z suma do zaplacenia.
Przewaznie suma jest bardzo drobna.
Lepiej poprosic kogos w Polsce, zeby zrobil przelew bankowy w Twoim imieniu, gdyz przelew ze Stanow (jego koszt) bedzie wyzszy niz suma do zaplacenia w archiwum.
Serdecznosci,
Bozenna
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Dzieki Bozenno! Robert
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Sugeruje podaj w mailu datę aktu (masz w metryce) to ułatwi szukanie.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Tak, podalem, dzieki Piotrze:)
tokario

Sympatyk

Archiwum Państwowe Kielce

Post autor: tokario »

Witam
Jeżeli ktokolwiech korzysta z zasobów Archiwum Państwowego w Kielcach miałbym prośbę(jeżeli ktoś dysponował by chwilą wolnego czasu) o sprawdzenie w zasobach Aktu Urodzenia mojego przodka Pawła Tokarskiego urodził sie on w 1859r we wsi Leszczyny k.kielc akt nr 10.

Chodzi mi konkretnie o imiona rodziców i pochodzenie jeżeli by było podane

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Archiwum Państwowe Kielce

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”