Czy mozna prosic o podanie linku do tego spisu. Moze jestem gapa ale nie wiem gdzie szukać.marbl pisze:mozna spróbowac znaleźć nr hipoteczny lub adres nieruchomości w wykazie taryf i właścieli dla Warszawy, są w sieci
marek
Pozdrawiam
Krystyna
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Czy mozna prosic o podanie linku do tego spisu. Moze jestem gapa ale nie wiem gdzie szukać.marbl pisze:mozna spróbowac znaleźć nr hipoteczny lub adres nieruchomości w wykazie taryf i właścieli dla Warszawy, są w sieci
marek

WitamElisza pisze:Szanowni Panstwo.
Niedawno przegladalam ksiegi wieczyste internetowo. W w jednym z działów znalazlam taki zapis: ograniczenie w uzytkowaniu nieruchomoscia: prawo do drogi przy uwzglednieniu zgody z dnia 12 maja 1938 roku dla kazdoczesnego wlasciciela . Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Gdzie musialabym sie udac zeby otrzymac wiecej informacji na temat tej zgody? Czy jest mozliwe ze istnieje gdzies papierek dotyczacy tej zgody? Gdzie powinnam tego szukac? Pytalam rodzine ale nikt nie jest mi w stanie cokolwiek powiedziec. Dlatego prosze Panstwa o pomoc.

Jeżeli jesteś właścicielem nieruchomości objętej tą księgą wieczystą to bez problemu uzyskasz do niej dostęp w wersji papierowej. Wersja papierowa księgi wieczystej w chwili gdy księga wieczysta jest już prowadzona w formie elektronicznej staje się zbiorem dokumentów, a właściciel może ją przeglądać w wydziale ksiąg wieczystych przy sądzie odpowiednim dla miejsca jej prowadzenia. W księdze wieczystej nie wpisuje się informacji czy była ona przeglądana przez jakąś osobę. Co najwyżej w sądzie mogą być wspomniane metryczki do ksiąg i tam się wpisuje kto i kiedy taką księgę przeglądał ale nie jest to regułą.Elisza pisze:Wybaczcie , ale wolałabym nie podawać numeru księgi ani miejscowości. Proszę o wyrozumiałość. Łukasz dziękuję Ci za obszerną odpowiedź, dużo mi to dało. Cz zaglądająć do ksiąg wieczystych jako właściciel dostanę dostęp do wersji papierowej?? Czy będzie to potem w nich zapisane? Że np. tego dnia i tego był do nich wgląd? Co do notariuszy to w tym czasie w moim rejonie było ich dwóch. Czy jeśli w archiwum państwowym podałabym nazwy tych dwóch notariuszy i datę zgody, oraz adres byliby w stanie znaleźć ten dokument? Czy trzeba więcej danych podać?? Wiem że dużo pytam, ale proszę o odpowiedź.