Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Szanowny Panie,
Bardzo dziękuję za tą informację. Trudno rozeznać się w w tych pokrewieństwach, jeśli nie jest podany herb.
Mój pra4xdziadek był herbu Grzymała (byli także Lubiatowscy h. Wilcze Kosy), i był właścicielem wsi Śladków Górny koło Łęczycy, w drugiej połowie XVIII wieku.
Gazeta Warszawska z 1837 roku informuje o spadku pozostawionym przez jego wnuczkę Emilię Lubiatowską (niezamężną),która była siostrzenicą mojej pra3xbabki Franciszki Lubiatowskiej. Wymienina jest tam wieś Boczki Domaradzkie, należącą do tej masy spadkowej w powiecie brzezińskim. Nie ma informacji o całości masy spadkowej.
Widocznie przodkowie często zmieniali swe posiadłości.
Serdecznie pozdrawiam.
Krzysztof E Wojciechowicz
Bardzo dziękuję za tą informację. Trudno rozeznać się w w tych pokrewieństwach, jeśli nie jest podany herb.
Mój pra4xdziadek był herbu Grzymała (byli także Lubiatowscy h. Wilcze Kosy), i był właścicielem wsi Śladków Górny koło Łęczycy, w drugiej połowie XVIII wieku.
Gazeta Warszawska z 1837 roku informuje o spadku pozostawionym przez jego wnuczkę Emilię Lubiatowską (niezamężną),która była siostrzenicą mojej pra3xbabki Franciszki Lubiatowskiej. Wymienina jest tam wieś Boczki Domaradzkie, należącą do tej masy spadkowej w powiecie brzezińskim. Nie ma informacji o całości masy spadkowej.
Widocznie przodkowie często zmieniali swe posiadłości.
Serdecznie pozdrawiam.
Krzysztof E Wojciechowicz
- t.dzwonkowski

Sz. Panie
E. Seczys w dziele "Szlachta wylegitymowana" , czyli też ułomnym co wspomniany "Regest Diecezjów" acz jeszcze bardziej niepełnym podaje: Lubiatowski h. Grzymała . Od Jana , któremu według akt grodzkich piotrkowskich z r. 1699 ojciec Krzysztof ustąpił d. Raducz i Przewodowice - prawnuki Wincenty Ferrariusz v. Ferrary , dz. d. Sikawa, pow. zgierski leg 1837 i Wojciech leg. 1838 (synowie Jana Nepomucena, s .Franciszka ) pierwszy z Petroneli Stokowskiej drugi z Marianny Estko. Sądzę, że bez wizyty w AGAD i lektury ksiąg ziemskich piotrkowskich będzie trudno cokolwiek ustalić.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
E. Seczys w dziele "Szlachta wylegitymowana" , czyli też ułomnym co wspomniany "Regest Diecezjów" acz jeszcze bardziej niepełnym podaje: Lubiatowski h. Grzymała . Od Jana , któremu według akt grodzkich piotrkowskich z r. 1699 ojciec Krzysztof ustąpił d. Raducz i Przewodowice - prawnuki Wincenty Ferrariusz v. Ferrary , dz. d. Sikawa, pow. zgierski leg 1837 i Wojciech leg. 1838 (synowie Jana Nepomucena, s .Franciszka ) pierwszy z Petroneli Stokowskiej drugi z Marianny Estko. Sądzę, że bez wizyty w AGAD i lektury ksiąg ziemskich piotrkowskich będzie trudno cokolwiek ustalić.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Witam
Będę wdzięczny za sprawdzenie oboczności nazwiska Trąbczyński tj:
Trąmbczyński, Trombczyński, Trąpczyński, Trąmpczyński i Trompczyński
Formę główną dzięki Łucji już mam.
O ile jest to możliwe to prosiłbym także o właścicieli w okołosochaczewskich miejscowościach:
- Gaj par. Szymanów
- Gnatowice par. Pawłowice
- Łazy par. Zawady
- Żylin par. Kozłów Biskupi
Pozdrawiam
Hubert
O ile jest to możliwe to prosiłbym także o właścicieli w okołosochaczewskich miejscowościach:
- Gaj par. Szymanów
- Łazy par. Zawady
Pozdrawiam
Hubert
Ja mam I wydanie,hniew pisze:Witam
- Gaj par. Szymanów
- Łazy par. Zawady
Pozdrawiam
Hubert
Trompczyński - Kucharki, par. Kucharki, dekanat kaliski, Bieganin, parafia Skrzebowa, dekanat kaliski.
Gnatowice - Walicki wojewoda rawski, Bazyli
Gaj - Sanguszkowa, kszna
Łazy - Walicki, j.w.
Żylin - Garczyński, Wójcicki (Woycicki)
Łucja
-
Zofia_Brzeska

-
Cichon_Krzysztof

Witam,
na podstawie: Regestr diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie 1783-1784 do druku podał Sławomir Górzyński. Przypisami i wstępem opatrzyli K. Chłapowski i S. Górzyński, Warszawa 2009.
ad. 1 :
str. 688
parafia Skołatowo wieś
[...] Wirzbica Jaczki
Baginski 1 [część]
Łepkowski 3 [część]
MALISZEWSCY 2 [część]
Słupecki 5 [część]
Szadkowski 4 [część]
[...]
ad. 2
str. 567
[...]
Brzescie
Brudzenski 8 [część]
BRZESCY 2[część]
Olszewski 1[część]
Rapacki 5[część]
Sieklucki 6[część]
Wołoski 3[część]
Zakroscki 4 [część]
Zbyszenski 7[część]
[...]
STR.569
parafia Baboszewo wieś
[...]
Sokolniki
BRZESKI 1 [część]
Kleniewski 2[część]
Kownacki 3 [część]
[...]
Pozdrawiam
na podstawie: Regestr diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie 1783-1784 do druku podał Sławomir Górzyński. Przypisami i wstępem opatrzyli K. Chłapowski i S. Górzyński, Warszawa 2009.
ad. 1 :
str. 688
parafia Skołatowo wieś
[...] Wirzbica Jaczki
Baginski 1 [część]
Łepkowski 3 [część]
MALISZEWSCY 2 [część]
Słupecki 5 [część]
Szadkowski 4 [część]
[...]
ad. 2
str. 567
[...]
Brzescie
Brudzenski 8 [część]
BRZESCY 2[część]
Olszewski 1[część]
Rapacki 5[część]
Sieklucki 6[część]
Wołoski 3[część]
Zakroscki 4 [część]
Zbyszenski 7[część]
[...]
STR.569
parafia Baboszewo wieś
[...]
Sokolniki
BRZESKI 1 [część]
Kleniewski 2[część]
Kownacki 3 [część]
[...]
Pozdrawiam
-
Zofia_Brzeska

-
Cichon_Krzysztof

nazwisko Gurbski
Witam,
Sprawdzając w: Regestr diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie 1783-1784 do druku podał Sławomir Górzyński. Przypisami i wstępem opatrzyli K. Chłapowski i S. Górzyński, Warszawa 2009, nazwiska Gurbski w ogóle w całym źródle nie znalazłem. Nie występują także oboczności tego nazwiska tj. Gurski, Gorski, w podanym rejonie.
Pozdrawiam
Sprawdzając w: Regestr diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie 1783-1784 do druku podał Sławomir Górzyński. Przypisami i wstępem opatrzyli K. Chłapowski i S. Górzyński, Warszawa 2009, nazwiska Gurbski w ogóle w całym źródle nie znalazłem. Nie występują także oboczności tego nazwiska tj. Gurski, Gorski, w podanym rejonie.
Pozdrawiam
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Proszę o sprawdzenie w publikacji "Regestr diecezjów" .. następujących nazwisk:
Jabłoński i Goliński v Goleński.
Jabłońskich może być dużo a mnie zależy szczególnie na Respont Jabłońskich.
Stanisław Respont Jabłoński w 1742 roku nabył wieś Koczonia ( obecnie Koconia) parafia Chełmo pow. radomszczański. We wsi tej jeszcze jest notowany jego syn Ignacy i wnuk Klemens Franciszek Ksawery Respont Jabłoński ur w 1759, zmarły w 1795 roku. Córka Ksawerego a moja praprababka poślubiła Walentego Golińskiego posesora wsi Wola Jaykowska parafii Pajęczno. W 1843 roku Walenty Goliński jest cząstkowym właścicielem wsi Karczew parafii Niedośpielin.
Alicja
Stanisław Respont Jabłoński w 1742 roku nabył wieś Koczonia ( obecnie Koconia) parafia Chełmo pow. radomszczański. We wsi tej jeszcze jest notowany jego syn Ignacy i wnuk Klemens Franciszek Ksawery Respont Jabłoński ur w 1759, zmarły w 1795 roku. Córka Ksawerego a moja praprababka poślubiła Walentego Golińskiego posesora wsi Wola Jaykowska parafii Pajęczno. W 1843 roku Walenty Goliński jest cząstkowym właścicielem wsi Karczew parafii Niedośpielin.
Alicja
- Marek.Podolski

W Pana rodzinie Jabłońskich występuje może:AlicjaSurmacka pisze:Witam!
Alicja
Mieczysław Jabłoński (ur. 11-02-1848 r. - zm. 11-05-1896 r. Rzeszów) syn Ludwika i Marii z Jaksa-Dębicka
Pozdrawiam
Marek
-
AlicjaSurmacka

Ojoj, a kto mi płeć zmienił ! a po za tym na tym forum jest przyjęte, że zwracamy się do siebie po imieniu.
A wracając do " moich" Jabłońskich moja wiedza kończy się na bracie pra..babki Wincentym Respont Jabłońskim ur w 1786 roku w Koczonii, - chyba jedyny syn Ksawerego, który poślubił w 1810 Julię Brzeską - nie wiem gdzie i dla mnie ślad po nim zaginął..
Alicja
A wracając do " moich" Jabłońskich moja wiedza kończy się na bracie pra..babki Wincentym Respont Jabłońskim ur w 1786 roku w Koczonii, - chyba jedyny syn Ksawerego, który poślubił w 1810 Julię Brzeską - nie wiem gdzie i dla mnie ślad po nim zaginął..
Alicja