Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Berens_Jan

Sympatyk
Legenda

Post autor: Berens_Jan »

zrobię to w tym tygodniu.,a w Trąbinie na cmentarzu bylem wczoraj.Jan B
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kucharro »

Witam
Mam prośbę do odwiedzających archiwum. Poszukuję następujących aktów z parafii Dobrzyń:

1) Akt urodzenia Julianny Argalskiej (Jargalskiej), córki Franciszka i Teresy. lata 1828-1830
2) Akt ślubu Jana Gruszczyńskiego i Julianny Argalskiej (Jargalskiej) - ok. 1844-1852.

Gdyby ktoś mógł odnaleźć i zrobić zdjęcia tych aktów, byłbym wdzięczny.

Cezary
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Gdyby ktoś przy okazji zechciał się poświęcić w AP Włocławek - poszukuję aktu małżeństwa:
Akt nr. 25/1853, parafia Raciążek - Ludwik Szulc i Paulina Wyrąbkiewicz
Chodzi mi o miejsce urodzenia Ludwika - bo to jest jedyny trop pozwalający namierzyć pewną osobę....

I drugi akt ale to już nie liczę bo nie chciałbym nadużywać czyjegoś czasu -> nie znam dokładnych namiarów:
akt małżeństwa, Raciążek, gdzieś pomiędzy 1820 a 1829 - Tomasz Oleśkowski i Apolonia Jagodzińska.
===========
Arek
rafał_z

Sympatyk

Post autor: rafał_z »

Witam
Mam prośbę do odwiedzających archiwum. Poszukuję następującego aktu z parafi w Lubrańcu
akt urodzenia Franciszek Dybowski ur 2.01.1897
Gdyby ktoś mógł odnaleźć i zrobić zdjęcia tych aktów, byłbym wdzięczny

Rafał
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Stawska_Mirosława »

Witajcie! Mam prośbę do odwiedzających AP Włovławek. Chodzi mi o to ile lat miał August Henke ojciec Berty Anieli Henke ur. 20-02-1887 w Torzewie parafia Witowo. Matka nazywała się Emilia Augusta Walner. Znalazam rodzinę Henke w KLS ale bez przybliżonej daty ur. Augusta nie wiele mogę sprawdzić. Z poważaniem Mirosława Stawska
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Stawska_Mirosława pisze:Witajcie! Mam prośbę do odwiedzających AP Włovławek. Chodzi mi o to ile lat miał August Henke ojciec Berty Anieli Henke ur. 20-02-1887 w Torzewie parafia Witowo. Matka nazywała się Emilia Augusta Walner. Znalazam rodzinę Henke w KLS ale bez przybliżonej daty ur. Augusta nie wiele mogę sprawdzić. Z poważaniem Mirosława Stawska
Proponuję przejrzeć KLS dla Włocławka, jeśli tam mieszkali jest duża szansa, że znajdziesz datę urodzenia. http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Wloclawek/ - gmina Radziejów.
===========
Arek
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Witaj Arku.Henków znalazłam w gminieOsięciny. Jest tam wpis dot. Henke O...(gest)? Imię napisano mało wyraźnie. Owszem jest tam data urodzenia i dlatego chciałabym porównać. Niby pasuje,ponieważ w dniu ur. Berty miałby 24 lata. Ale i tak wolałabym zweryfikować.Daty ślubu rodziców Berty jeszcze nie znalazłam.Pozdrawiam Mireczka
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witaj Mirko
Kls Osięciny jeśli chodzi o nazwisko Henke
Folwark Szalonki Jadwiga – Julia Henke 1876
tylko tyle znalazłam :)
A jeśli chodzi o Kls Radziejów to na 3 spisane księgi to nie napotkałam nazwiska Henke .
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Witaj Krysiu
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem. jesli chodzi o nazwisko Henke, w KLS Osięciny znalazłam ich kilku ( pisane rownież przez G..enke) w Zagórzycach. Miałabym do Ciebie prośbę. Proszę o odczytanie pierwszego imienia wpisu w aktach gminy Osięciny s008 jpg0297. Jest tam Henke O... Michał. Z poważaniem Mirka
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witaj Mirko
Otto Michał syn Michała i Matyldy Bussa
jeszcze jedna osobę znalazłam mieszkającą w okresie 1931-1939
Folwark Żakowice Helena Henke 1930
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Dziekuję Krysiu. A już myślałam że może August.Miraka
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

W grudniu 2014 r. ukaże się drukiem publikacja pt. „Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku. Informator o zasobie archiwalnym”, który opracowała Marianna Gruszczyńska.

Współwydawcą publikacji jest Naczelna Dyrekcja Archiwum Państwowych w Warszawie. Jest to pierwsza w historii włocławskiego Oddziału tak obszerna praca kompleksowo informująca użytkowników o zasobie archiwalnym.

Obecne włocławskie archiwum państwowe powstało 1 VIII 1950 r. jako Oddział Powiatowy Wojewódzkiego Archiwum Państwowego w Bydgoszcz. Po kolejnych zmianach od 1983 r. istnieje pod nazwą Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku. Siedziba Oddziału mieści we Włocławku przy ulicy ks. Skorupki 4. Od 1999 r. Oddział obejmuje swoim działaniem powiaty: aleksandrowski, lipnowski, radziejowski, rypiński, włocławski oraz miasto Włocławek. Zasób Oddziału na koniec 2013 r. liczył 1.121 zespołów archiwalnych, 199.999 jednostek archiwalnych, co stanowi 1.968,63 metrów bieżących akt. Zdecydowana większość materiałów archiwalnych (akt o wartości historycznej) to dokumentacja wytworzona przez organa administracji ogólnej – państwowej i samorządowej oraz akta instytucji ochrony prawa i wymiaru sprawiedliwości (sądy, prokuratury, notariaty, księgi i akta hipoteczne); akta urzędów stanu cywilnego i akta metrykalne. Sporą część stanowią także akta urzędów administracji specjalnej, partii politycznych i podległych im organizacji i ruchów społecznych oraz instytucji gospodarczych i finansowych. W tej ostatniej grupie znajdują się akta banków oraz wielu dużych i znanych przedsiębiorstw przemysłowych szeregu gałęzi i branż przemysłowych, które istniały na terenie Włocławka i byłego województwa włocławskiego. W zasobie Oddziału są te przechowywane akta instytucji spółdzielczych i związków spółdzielczych, instytucji wyznaniowych, oświatowych oraz materiały archiwalne wytworzone przez szereg instytucji kultury i stowarzyszeń.

Chronologiczne zasób Oddziału obejmuje archiwalia od końca XVIII wieku do czasów współczesnych. Publikacja będzie dostępna w siedzibie Oddziału oraz m.in. we wszystkich włocławskich bibliotekach, w najważniejszych bibliotekach krajowym i w archiwach państwowych w całej Polsce.

http://www.cswloclawek.pl/index.php/sie ... -w-grudniu
Wiesław Tomczak
Awatar użytkownika
lezynski

Sympatyk

Post autor: lezynski »

Witam serdecznie.

Miałbym olbrzymią prośbę, gdyż z powodu odległości od Włocławka stanęły moje poszukiwania... Jeśli ktoś z odwiedzających archiwum miałby możliwość sprawdzenia aktu z parafii Chrostkowo bardzo bym prosił o znalezienie aktu małżeństwa Pauliny Jasienieckiej i Józefa Leżyńskiego. Paulina urodziła się w 1849 roku, natomiast pierwsze (prawdopodobnie) dziecko urodziło się im w roku 1867, więc zakładam że ślub wzięli w roku 1866 lub 1867. Jeśli byłaby możliwość bardzo bym prosił, szczególnie interesuje mnie gdzie urodził się Józef oraz imiona jego rodziców.

Pozdrawiam Tomasz Leżyński
Awatar użytkownika
Quit

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Quit »

Ja tez sie przylacze do zapytania. Mam kilka osob/aktow do odnalezienia, a mieszkanie poza Polska sprawy nie ulatwia.
Prosze o kontakt na pw, jesli ktos moglby pomoc.

Pozdrawiam
Iwona
----------------------
/Iwona
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

http://www.torun.ap.gov.pl/
Uprzejmie informujemy, że z dniem 8.12.2014 r. (do odwołania) wyłączone są z użytkowania ze względu na trwające prace digitalizacyjne wszystkie akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich do 1903 r.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”