prosze wszystkich o pomoc-Fenikowski, Wewióra

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jajus84

prosze wszystkich o pomoc-Fenikowski, Wewióra

Post autor: jajus84 »

witam wszystkich bardzo prosze o pomoc w mojej sprawie nazywam sie wewióra marek poszukuje nazwiska pochodzacego od strony mojej mamy fenikowska z panienskiego podobno dziadek jest ze stron niemieckich jego nazwisko fenikowski eugeniusz niegdy nie chcial mowic o pradziadkach wiem tylko nazwisko ale niewiem jak sie pisze biterlich albo bitterlich bardzo prosze o pomoc
SzotowskaM

Sympatyk

prosze wszystkich o pomoc

Post autor: SzotowskaM »

może na akcie urodzenia dziadka byłoby więcej informacji?
jajus84

dziadek jest z poznania naprawde jest mi ciezko znalezc cos babcia mowila ze nasz herb to 7 palek lub maczug nieuzywam polskich znakow piszac pozniewaz klawiatora jest w jesyku uk. wiem tylko ze dziadek niszczyl listy od swojej rodziny i niemowil babci nic
SzotowskaM

Sympatyk

na akcie zgonu powinna być data i miejsce urodzenia,trzeba napisć @ w zależnosci od daty do USC lub Archiwum Akt Dawnych odpowiedniego dla miejscowości[Poznań?] podać dane z aktu zgonu [lub aktu ślubu dziadków] i poprosić o przesłanie kopii aktu urodzenia.Trzeba pamiętać o podawaniu swojego adresu w @.
Można też przejżeć herbarz.Fenikowscy posługiwali się herbem Siekierz,ale wyglada on inaczej niż opisany przez Ciebie
Boniecki Adam "Herbarz polski" wymienia nazwisko, które podajesz-Bitterlich -niestety nie mam herbarza,musisz poszukać w bibliotece -może tam coś interesujacego znajdziesz
Ostatnio zmieniony pn 13 kwie 2009, 08:28 przez SzotowskaM, łącznie zmieniany 1 raz.
jajus84

dziekuje postaram sie dowiedzic cos wiecej .moze wiecej cos pewniejszego
jajus84

eugeniusz fenikowski ur 28 maj 1930 r w chodziezy lub milczu to jest poprawna informacja wiec narazie tyle moge podac bo wiecej niewiem ale kierunek do bitterlich moze to bedzie wskazowka prosze o pomoc
SzotowskaM

Sympatyk

niestety takie dane będą w Urzędzie Stanu Cywilnego,a tam nikomu niespokrewnionemu danych nie podadzą
Urząd Miejski w Chodzieży
ul. Paderewskiego 2, 64-800 Chodzież
Godziny pracy:
poniedziałki: godz. 8.00 do godz. 16.00
wtorki-piątki: godz. 7.30 do godz. 15.30

E@mail: urzadmiejski@chodziez.pl
centrala: 067-2827171,
sekretariat: 067-2827212,
fax: 067-2827232

POWIAT MILICKI
Urząd Stanu Cywilnego w Miliczu
Adres: Milcz 56 – 300, ul. Trzebnicka 3
tel.: 071 3840468

trzeba wysłać xero,skan swojego dowodu-napisć że chodzi o dziadka,poprosić o ksero lub fotokopie,skan zupełnego aktu urodzenia,warto też mieć zupełny odpis aktu ślubu i zgonu-być może gdzieś będzie adnotacja o zmianie nazwiska-ale tu może wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone ode mnie.Można tez spróbować w ewidencji ludność,napwno przy wyrabianiu dowodu musiała być adnotacja o zmianie nazwiska.Można także spróbować w parafi poprosić o akt chrztu/urodzenia lub ślubu dziadków.

W WIedniu na ASP swoja pracownie miał prof. Bitterlich [napewno w 1907r-bo szkolił się tam Przedwojewski]-niestety nic więcej nie wiem ale może warto sprawdzić także ten trop.Koniecznie zerknąć do herbarza Bonieckiego
Mam nadzieją ,ze uda się wszystko poskładać,niestety sama dopiero stawiam pierwsze kroczki ale może ktos madrzejszy w temacie coś doradzi
jajus84

witam wlasnie sie dowiedzialem ze z mojej rodziny pochodzi franciszek fenikowski tu podaje linka do encyklopedji http://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_Fenikowski byl poeta
SzotowskaM

Sympatyk

jajus84

mam jeszcze jedna sprawe co do nazwiska wewióra moze ktos wie cos na ten temat
SzotowskaM

Sympatyk

http://www.moikrewni.pl/search/query/
wpisz w wyszukiwarkę interesujące Cię nazwisko ,może będzie tam ktoś z Twoich przodków-wtedy skontaktuj się z osobą,która wstawiała dane
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”